Kot zdravilo za jetra, mehur in premagovanje trebušnih ter prebavnih tegob so rastlino z latinskim imenom Silybum marianum uporabljali že antični Grki pred dvema tisočletjema. Pozitivno delovanje flavonoida silimarina, ki vsebuje aktivne snovi silibin, silikristin in silidianin, so pri zdravljenju hepatitisa in ciroze jeter pa tudi različnih rakavih obolenj in povišanega holesterola v krvi s številnimi raziskavami pred kratkim dokazali tudi znanstveniki.

Pomemben antioksidant

Poglavitna lastnost pegastega badlja je antioksidantno delovanje. Silimarin močno znižuje učinek prostih radikalov na maščobne kisline v celičnih membranah. S tem se ohranja njihova stabilnost, predvsem v prebavnih organih, torej črevesju in želodcu. Poleg tega pomaga celicam pri proizvodnji pomembnega antioksidanta glutationa; ta močno zmanjšuje možnost nastanka poškodb jeter, ki se pojavijo zaradi uporabe različnih hormonov, zdravil in drugih kemičnih snovi. Raziskave dokazujejo, da lahko jemanje izvlečka pegastega badlja dvigne raven glutationa v celicah tudi za 50 odstotkov.

Obnova jeter

Strokovnjaki so na podlagi več kot sto opravljenih študij ugotovili, da je silimarin izredno učinkovit v boju proti številnim jetrnim obolenjem. Spodbuja sintezo beljakovin v jetrnih celicah in s tem tvorbo novih, kar omogoča hitrejšo regeneracijo po poškodbah jeter. Priporočajo ga predvsem pri akutnem ali kroničnem vnetju jeter – hepatitisu oziroma kot pomoč pri zamaščenih jetrih, alkoholni bolezni jeter ali celo pri cirozi jeter. Prav tako varuje jetra pred vdorom določenih strupenih snovi v jetrne celice. Silimarin se namreč zelo dobro veže na receptorje v jetrnih celicah, s čimer zmanjšuje možnost vezave toksičnih snovi nanje.

V boj proti raku, luskavici in vnetjem

Pegasti badelj je priporočljiv za odpravljanje še mnogih drugih tegob. Učinkovit je pri zdravljenju zastrupitve z mušnicami in drugimi strupenimi gobami, pri zdravljenju luskavice, zniževanju ravni holesterola v krvi ter pri odpravljanju nekaterih prebavnih motenj oziroma težav z izločanjem žolča. V zadnjem času se je pojavilo tudi precej študij, ki nakazujejo, da lahko silimarin zmanjšuje rast določenih rakastih celic, predvsem pri raku na prostati. Ne nazadnje je treba omeniti še njegov pozitivni vpliv na človekov imunski sistem, saj ga priporočajo pri zdravljenju različnih infekcijskih obolenj.

Rastlina izvira iz južnih delov Evrope, a jo v zadnjem času najdemo praktično po vsem svetu. Gojenje je zelo preprosto, saj razen svetlobe ne potrebuje posebnih pogojev za rast in razvoj. Pegastega badlja kot takega ne moremo uživati, saj je silimarin v vodi slabo topen, zato čaji in drugi pripravki ne pridejo v poštev. So pa na trgu na voljo že številna prehranska dopolnila, najpogosteje v obliki kapsul, ki se med seboj razlikujejo po tem, da vsebujejo različno koncentracijo silimarina.

 

Moje zdravje št. 09 / 14. marec 2006