Kako masiramo na „klasičen“ način?

Z masažo običajno začnemo na hrbtu. Najprej obdelamo zatilje in ramena, nato z rokami potujemo po hrbtu navzdol (masiramo ob hrbtenici in ne pritiskamo po njej), preko zadnjice in stegen vse do stopal. Stopalo ima na tisoče živčnih končičev, ki so refleksno povezani s celim telesom, zato masaža stopal učinkuje na celo telo. Sledi prednja stran telesa, vrat, in obraz, nato ramena, roke, dlani in prsni koš (pri ženskah masiramo le predel okoli prsi), trebuh je izredno občutljiv, zato ga božamo le z rahlimi, krožnimi gibi v smeri urnega kazalca, sledi zaključek prek bokov po nogi navzdol do stopal.

Masaža segreva in sprošča napete mišice, pripomore k boljšemu dihanju, povečuje izločanje strupenih snovi iz telesa, regulira delovanje notranjih organov in pripomore k večji prožnosti kože. Da pa masaža doseže svoj namen, mora biti telo pred njo ogreto. Zato si pred masiranjem privoščite toplo kopel in poskrbite za primerno temperaturo prostora.

Tui-na je trenutno najbolj popularna terapevtska tehnika v Evropi. Gre za veščino zdravljenja, ki izhaja iz Kitajske in je stara več kot 4000 let. Tui-na krepi imunski sistem, izboljšuje prekrvavitev, telesu vrača prožnost ter pripomore k boljšemu počutju. Zelo dobre rezultate ima pri funkcionalnih okvarah in poškodbah gibalnega aparata. Tui-na je neagresivna metoda, lahko jo prenaša vsak, njen blagodejni učinek pa se občuti še dolgo po tretmanu. Ima malo kontraindikacij, zato jo izvajajo tako pri otrocih kot tudi pri ostarelih.

Sama beseda šiacu pomeni „pritisk s prsti“ in je veščina zdravljenja, ki izhaja iz Japonske. Je oblika terapije, pri kateri pritiskamo na akupresurne točke in uravnovešamo telesno energijo, povzročamo relaksacijo in dobro počutje ter tako ohranjamo zdravje. Sama terapija je lahko dinamična ali statična, poleg pritiskanja včasih vsebuje natezanje udov, gnetenje in sproščanje zategnjenih mišic.

Limfna drenaža je manualna metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema. Skozi limfni sistem se pretaka limfa. Medtem ko ima sistem za cirkulacijo krvi lastni pogonski agregat (srce), ga limfni sistem nima, zato je pretakanje limfe včasih moteno ali upočasnjeno. Z masažo tovrstne težave povsem naravno odpravimo. Limfna drenaža zmanjšuje bolečine, krepi imunski sistem in deluje protistresno.

Moje zdravje št. 08 / 28. februar 2006