Kitajska leta minevajo v lunarnem sistemu, in sicer se zamenjajo vsako leto med 3. in 7. februarjem. Astrologija devetzvezdnega ki-ja (čija, qi-ja, etra ali prane – vesoljne življenjske energije) nima veliko skupnega z nam precej bolj znano zahodno astrologijo. Leta minevajo v devetletnih ciklih, od leta »bele vode«, povezanega s številom ena, do leta »vijoličnega ognja«, povezanega s številom devet. Letos smo po kitajskem koledarju stopili v novo leto 4. februarja, in sicer v leto števila tri – energije svetlozelenega drevesa, ki naj bi prineslo kopičenje energije, idej in vsesplošnih hitrorastočih sprememb.

V devetletnem ciklu številke upadajo, tako da bomo prihodnje leto stopili v leto »črne prsti«, katerega nosilec energije je število dve. Vsako leto ima tudi določeno energijo petih elementov, in sicer vode, prsti, dreves, kovine in ognja. Za leta s številom ena, povezana z vodno naravo, ki se zvrstijo le vsakih devet let, naj bi veljala »raztapljajoča«, plavajoča energija, medtem ko je za leta ognja s številom devet, ki se prav tako zamenjajo na devet let, značilna zelo razširjena in razburkana energija. Drevesna leta (letošnje in lansko lunino leto) energijo »vzhajajo« in hitro širijo, kovinska leta šest in sedem pretvarjajo utrjeno in materializirano energijo, medtem ko leta dve, pet in osem, ki predstavljajo prsteno naravo, energijo usmerjajo navznoter, jo zgoščujejo in zbirajo.

Ena od preprostejših metod za izračunanje števila leta, ki simbolizira leto rojstva, je, da seštevate zadnji cifri letnice rojstva, dokler ne dobite ene cifre (na primer: 1969 = 6+9 = 15 = 1+5 = 6), to pa odštejete od deset (10  6 = 4). Metoda velja v primeru, če ste rojeni v prejšnjem stoletju in pred 4. februarjem. Rojeni pred 4. februarjem naj odštejejo še eno število. V vsakem letu naj bi se rodil določen tip ljudi s posebno izrazitimi lastnostmi, ki naj bi jih upoštevali pri feng šuju. S pomočjo devetzvezdnega ki-ja naj bi si v okviru feng šuja tako laže ustvarjali predvide – načrtovanje prostora, poslov, prehrane ali dogodkov. Načeloma velja, da za načrtovanje prostora uporabljamo kitajsko metodo feng šuja, za načrtovanje časa pa metodo devetzvezdnega ki-ja.

Poznavalec te metode pri nas je Vojko Kalan, ki na svoji spletni strani www.9zvezd.si vsak mesec objavlja splošne in posamične mesečne predvide. Vojko Kalan pravi, da nas je v letošnjem letu energija že februarja spodbujala k urejenosti in umirjenosti ter prinašala toplino v dom in okolje. »Letošnje leto ni čas za načrtovanje, ni čas za počitek, zelo je podobno vožnji v prometni konici ali plavanju v viharni vodi, kjer smo vsak trenutek pripravljeni na val, ki nas lahko za hip potopi, in vsak trenutek daljšega, mirnega vala porabimo za počasen, dolg zamah, ob katerem si lahko spočijemo,« napoveduje Vojko. »Nadaljuje se razvoj medčloveške komunikacije, povečuje se pomen otrok, mladostnikov in posameznika in to do te mere, da moči navadnega človeka ne bodo mogle zanemariti niti velike korporacije niti država. Posebno velike države bodo skušale na represivne in drugačne načine omejiti rast svobode ljudi.«

Z metodo devetzvezdnega ki-ja lahko zase in za podjetja načrtujemo dnevne, kratkoročne, mesečne in letne aktivnosti tako, da so v sozvočju z okoljem in smo torej bolj uspešni, po drugi strani pa nam pomaga predvideti položaj v družbi, globalne dogodke in stanja. Energije posamičnih časovnih obdobij se izmenjujejo ciklično in neodvisno od položajev zvezdnih teles kot v zahodni astrologiji, zato je ta sistem precej bolj enostaven za uporabo. Seveda pa so za kakovostne predvide potrebne vsaj devetletne izkušnje, preden lahko posameznik dodobra spozna vplive vseh let in njihovih energij na sebi in na svojem okolju v ožjem in širšem smislu.

 

Moje zdravje št. 08 / 28. februar 2006