Beseda runa pomeni skrivnost ali šepet. Nordijska plemena so rune uporabljala za prerokovanje, napovedovanje vremena in zaščito ter z njihovimi magičnimi kombinacijami ali uroki odganjala zlo. Rune so vrezovali ali dolbli na orožje, les, kamne, nad vrata ali na palice, da so odganjali zlo ali sovražnike. Verjeli so, da z njimi pridobijo veliko moč, zelo priljubljeni pa so bili tudi amuleti. Potujoči mojster pripovedovanja zgodb in pesmi Bragi naj bi imel rune tetovirane celo na jeziku.

Viri o prvih runskih zapisih se zelo razlikujejo med seboj, zapisi pa so najverjetneje nastali med prvim in drugim stoletjem. Rune so med pokristjanjevanjem Evrope vse manj uporabljali, čeprav so jih obujali razni poganski kulti in nemški vojaki, množično pa so jih ponovno začeli uporabljati v newageevskih gibanjih. Že pred prvo svetovno vojno naj bi v Nemčiji meditirali z runami za hitrejše ozdravljenje. Za njihovo ponovno popularizacijo je soodgovoren tudi antropolog Ralph Blum, ki je prvo knjigo o runah, The Book of Runes, izdal leta 1983. Blum je med drugim odgovoren tudi za prazno runo ali runo usode, ki jo je po lastnem domisleku dodal trem »aettom« – sklopom osmih runskih simbolov starejšega ali germanskega futharka – runske abecede. Pomeni posameznih run naj bi se mu razkrili skozi poglobljeno meditacijo.

25 run za odgovore na vsa vprašanja

S pomočjo njegove knjige se je z runami srečala tudi Vesna Kravcar, slikarka in vsestranska umetnica energij, ki sama izdeluje runske sete, iz katerih tudi prerokuje, zaščitne amulete in runske kombinacije. Na njenem predavanju jo slušatelji zvedavo sprašujejo: »Ali so rune samo pozitivne? Katera runa je povezana z mojim znamenjem horoskopa? Iz česa so runski seti?«. Kravcarjeva, ki pri vedeževanju uporablja tudi prazno runo, odgovarja, da se s horoskopom pri runah ni treba obremenjevati, saj je amulete bolje izbirati po intuiciji. »Rune niso samo pozitivne, kot tudi niso samo negativne. Soočajo nas s samim sabo, ker se včasih nočemo soočiti z vsemi aspekti svojega življenja. Vsi smo že bili kdaj na križpotju in takrat posegamo po stvareh, ki nam lahko pomagajo pri odločitvah. To je lahko tudi runski orakelj,« pojasnjuje Kravcarjeva.

Obiskovalce predavanja je še posebno zanimalo, kaj jim prinaša usoda, zato so si iz seta na prazno stran obrnjenih 25 run izbrali eno, ki naj bi odgovorila na njihovo vprašanje. »Rune ne dajejo konkretnih odgovorov,« je opozorila Kravcarjeva, vendar je bila gospa, katere vprašanje je ostalo skrito, očitno zadovoljna s svojo izbiro, saj je potegnila kamenček z runo Ehwaz, ki v prevodu pomeni konj. »Simbolizira fizično premikanje ali premikanje v izboljšanje katere koli situacije. Odnos mora prevladati nad spremembami, skozi katere greste,« je pojasnila Kravcarjeva.

»Rune uporabljamo poleg prerokovanja tudi za stacionarne talismane v prostorih, zaščito v obliki amuletov, akumuliranje energije in za poglabljanje stika z notranjim vodnikom. Amulete razumem kot posebno inteligenco in včasih imam občutek, da sem samo njihovo orodje. Če se amulet pogosto odvezuje, če ga izgubite ali se uniči, to pomeni samo, da ste izkoristili že vse njegove kvalitete in da ga ne potrebujete več, ali pa je bil v vaši bližini kdo, ki vam je želel škodovati,« pravi Kravcarjeva.

Prek starih vzorcev z amuleti

Runski obeski pomagajo, ker so zaščitni in tako je prvinska vloga amuleta ohranjena, je prepričana Kravcarjeva. »Obenem imajo posebej vtisnjen še spomin in jih ni treba posebej čistiti, ker ima vsak človek zaščito v svoji avri. Energetsko ne morejo škodovati.« Povedala je, da je amulete dobro nositi po občutku. »Nekaterim zadostuje, da ga imajo na sebi samo po eno uro, drugi ga nosijo tudi ponoči. Sprva lahko povzročijo nelagoden občutek, glavobol ali občutek tesnobe, vendar ti občutki hitro minejo, saj amulet začne delovati takoj. Pretok energije se poveča v nekaj dneh; morda se začnete zavedati starih vzorcev, ki vam ne dovolijo naprej, toda zdaj imate več notranje moči. Čez nekaj časa se »zlije« z vami in tiho deluje naprej,« je razložila ozdravljajočo vlogo pisanih obeskov s srebrnimi in zlatimi runskimi simboli.

Kravcarjeva meni, da imamo vsi težave s starimi vzorci in da je preobrazba energije najmočnejša ravno v tem času. »Vsakemu ne ustreza meditacija ali joga. Ni nam treba vsak dan meditirati, da bi spoznali runska sporočila. Vsi že vse vemo in vsak že nosi v sebi odgovor na vprašanje, ki ga zastavlja. Toda če ne greš skozi izkušnje, tega ne znaš ceniti,« je razložila.

Nordijska joga in borilne veščine

Za najbolj zagrete, ki jim prerokovanje in runski amuleti ne zadostujejo, obstaja tudi »runska joga«. Stádhagaldr, kot se imenuje, je sestavljen iz položajev »stadha« in zaklinjanja »galdr«. Človek v določenem položaju, ki je običajno podoben runskemu simbolu ali njegovemu pomenu, začne popevati ali zaklinjati ime določene rune. Vloga tovrstne joge, ki se je uveljavila pred sto leti v nemških deželah, je nadzor telesa, misli, dihanja, čustev, zavedanja območja delovanja run ter nadzor in usmerjanje lastne volje. V položajih, za katere ne potrebujete posebne spretnosti uvijanja telesa, je mogoče prejeto energijo preoblikovati in usmerjati, ena od značilnosti pa naj bi bili tudi dobri učinki na posameznikovo psihično zdravje in splošno počutje.

Iz run se je razvila tudi borilna veščina »hafskjold stáv«, ki po sodbah navdušencev krepi tako telo kot um in duha. Sestavljena je iz 16 poz (stadh), vaj dihanja in zaklinjanja. Ko je človek v takšni pozi, postane obenem vidni simbol in runski pomen – skrivnost. Stav sicer pomeni tudi zdravilsko tradicijo, ki jo na Norveškem prakticirajo že 1500 let. Zdravljenje z runami uporablja tako »runsko jogo«, dihalne tehnike, zeliščarstvo in masažo kot posvetovanje (vedeževanje) s pomočjo run.

Ljudstva severne Evrope so živela zelo blizu naravi, zato so bili med njimi uveljavljeni tudi magijski obredi, ki so jih večinoma izvajali v naravi. Pravi runski »kamni« niso bili nikoli iz kamna, temveč so bili leseni. Posvečeni so bili znamenitim posameznikom, živim ali mrtvim, ljubljenim osebam, postavljeni so bili tudi na križpotjih ali pa so jih uporabljali kot razglasne table. Tudi danes nekateri še vedno cenijo rune, izrezljane v koščke narezljane lesene palice, najraje iz lesa bresta ali jesna. V te koščke so tradicionalno vdolbli rune in jih obarvali z lastno krvjo, da so dosegli posvetitev runskega seta; podobno kot je Odin žrtvoval samega sebe, preden je prišel do spoznanja. Danes so v uporabi vsi materiali, od plastike do kovin.

Še vedno velja, da se poglobljeno poučite o pomenih runskih simbolov, preden poskusite klicati uroke. Najpreprosteje pridete do teh pomenov z meditacijo: umirite telo in misli, morda prižgite sveče, ter si predstavljate podobo rune. Meditacijo ponavljate, dokler se osebno ne spoznate z vsemi 24 runami; te vam bodo zagotovo dale veliko iztočnic za nadaljnje raziskovanje tako starodavne nordijske kulture kot njenih praktičnih izvedb, ki so skozi rune žive še danes.

 

Moje zdravje št. 06 / 24. januar 2006