Kdo so tisti, ki jih prizadene erektilna disfunkcija?

Največkrat so to moški, ki so v naponu moči, v najlepših letih. So uspešni moški v zgodnjih petdesetih, vse več pa je tudi mlajših, ki doživljajo redne motnje erekcije že v zgodnjih štiridesetih letih. Imajo urejeno poklicno in zasebno življenje ter stalnega parterja, ki ga spoštujejo in imajo radi. Erektilna motnja pogosto prizadene moškega, ki redno skrbi za svoje telo in psiho. »Vitalseksualec« se zaveda tudi pomembnosti redne spolnosti, zato bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da jo izboljša.

Pogosto je erektilna disfunkcija eden prvih znakov, ki napoveduje poznejšo koronarno obolenje.

Kako sploh pride do tega, da moški ni sposoben erekcije?

Začne se s posamičnimi »neuspehi«, za katere prizadeti krivi utrujenost, stres, neprespanost ali na primer alkohol. Ko se nezmožnost erekcije ponovi drugič, tretjič in naslednjič, pa vzroka ni več tako preprosto najti. Z nadaljnjimi motnjami erekcije je vse bolj prizadeta tudi partnerica. Nastopi prelomno obdobje, trenutek, ko bi partnerja morala spregovoriti o težavi. Če težavo odrivata, ji ne pripisujeta dovolj pomena, se slepita, da bo kmalu spet po starem, moški pa vseeno kar ne more in ne more doseči popolne erekcije, se lahko njun odnos močno poslabša. Moški se začne umikati in upa, da partnerica ne bo opazila, da se ljubita vse manj. Sčasoma popolnoma nehata občevati. Moški je vse bolj ranjen, počuti se zavržen in nerazumljen. V resnici se tudi ženska počuti enako, prepričana je, da je partner nima več rad, njegovo zapiranje vase občuti kot oddaljevanje od nje in prej ljubeč odnos postane le še bleda senca samega sebe.

»Moški po štiridesetem letu ne izgubi zanimanja za spolnost. Nasprotno! Redno spolno življenje mu veliko pomeni. Pravzaprav bi dal vse za to, da bi lahko imel redne spolne odnose še naprej,« je na 8. evropskem kongresu seksualne medicine(ESSM), ki je bil v začetku decembra v Koebenhavnu, povedal profesor Siegfried Myern, strokovni direktor Centra za višji študij medicinskih znanosti in komunikacij v zdravstvu v okviru Medicinske fakultete na Dunaju in avstrijski predsednik Mednarodnega združenja za zdravje in dobro počutje moških (ISMH). »Zato je nadvse pomembno, da moški spregovori o svoji težavi, da mu partnerica prisluhne in da se skupaj odločita za obisk pri zdravniku.«

Spregovorite o težavi

Pot od prvih motenj v erekciji do obiska zdravnika pa je dolga. Tudi sodoben moški v tretjem tisočletju, ko se o spolnosti veliko piše in govori, ima zadržke, ko mora spregovoriti o lastnih izkušnjah. Nesposobnost spolnega občevanja je pri moškem trdno povezana s samospoštovanjem. Priznanje, da položaja ne obvladajo stoodstotno, je za moške huda težava. Zato je včasih edina pot ta, da o težavi prva spregovori partnerica in tako prepreči, da bi se moški počutil osamljenega in odrinjenega. Raziskava je pokazala, da v več kot polovici vseh primerov ženske odločilno vplivajo na to, da se moški sploh odločijo za posvet pri zdravniku. Daleč najteže si priznajo nezmožnost erekcije mladi štiridesetletniki. Profesor Myern jih je označil kot »najhujšo« skupino, ki se najbolj upira pogovoru.

Kaj je ED in kako jo odpravimo?

Erektilna disfunkcija (v nadaljnjem besedilu ED) je težava moškega pri razvijanju in vzdrževanju erekcije, ki bi bila primerna za zadovoljiv spolni odnos. ED je velikokrat spregledana in zanemarjena. Nove metode zdravljenja so povečale zanimanje za motnjo, ki v veliki meri vpliva na kakovost življenja tako moškega kot njegove partnerice. Na voljo so tri vrste zdravila, sildenafil, vardenafil in tadalafil. Med temi tremi najhitreje učinkuje vardenafil (levitra). Raziskave so pokazale, da je prav hitro učinkovanje zdravila vardenafil (levitra), ki pri nekaterih moških učinkuje že v 10 minutah, za moške in njihove partnerice zelo pomembno, celo pomembnejše od trajanja delovanja. Zaradi hitrega učinkovanja, dobrega terapevtskega učinka in malo stranskih učinkov je zdravilo vardenafil (levitra) zelo uporabno. Ob upoštevanju kontraindikacij in previdnostnih ukrepov se neželeni stranski učinki pojavijo redko in so praviloma blagi ter izzvenijo sami po sebi. Še največkrat se pojavite rdečica in glavobol. Zdravilo predpiše družinski zdravnik, napotitev k urologu je potrebna le, kadar ima moški hujše vaskularne motnje, pri zelo mladih moških z impotenco (kandidatih za penilno protezo)in v primerih, ko se bolnik ne odziva na oralno terapijo.

Pomembno je premagati stigmo, ki je povezana z erektilno disfunkcijo, in opogumiti moške, da o težavi spregovorijo tako s partnerico kot s svojim zdravnikom. Z združenimi močmi (zdravnik, partnerica in moški) lahko motnjo v večini primerov odpravijo. Poglavitni dejavnik, ki močno vpliva na incidenco erektilne motnje, je starost, pa tudi povišan holesterol, visok krvni tlak in nekatere kronične bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, multipla skleroza, ledvična odpoved, bolezni jeter, kronične bolezni pljuč in depresija. Pomembna je tudi preventiva – zdravo življenje, ob upoštevanju vseh načel, ki veljajo za ohranjanje zdravega srca in redna fizična aktivnost, ki izboljša delovanje žilja. Če pa do erektilne disfunkcije pride, je treba odkriti vzrok, ga natančno opredeliti in se lotiti zdravljenja, tako da se spolnost vrne v normalne tirnice. Raziskava je pokazala, da se je po zdravljenju kakovost življenja močno dvignila tako moškim kot ženskam.

Da je za uspešno spolnost potrebno sodelovanje obeh partnerjev in da sama erekcija še ne zagotavlja dobre spolnosti, pa je profesor Myern ponazoril z iskrico: Če se tako veliko moških ne bi premalo posvečalo predigri, zagotovo ne bi tako veliko žensk hlinilo orgazma!

 

Moje zdravje št. 06 / 24. januar 2006