Eden najbolj znanih slovenskih poznavalcev mineralov in avtor številnih knjig o kristalih in zdravljenju z njimi Tadej Pretner pojasnjuje, da so kamni v osnovi zgoščena energija, tako kot ljudje. »Med različnimi energijami prihaja do neprestanih interakcij, ki na nas vplivajo. Že na osnovi barve lahko sklepamo, da so kamni živih barv energijsko živahnejši od barvno bolj umirjenih. Na energijo kamna vplivajo tudi vrsta kristalne mreže, v katero so razporejeni njegovi atomi, ter pogoji nastanka, po katerih minerale v grobem delimo med magmatske, sedimentne in metamorfne.«

smaragod, titanik

 Pretner meni, da so tudi kamni živa bitja, o čemer pričajo Kirlianove fotografije avre kamnov, poleg tega pa vsebujejo še en element življenja – odzivnost. Z nihanjem (vibracijami) kristalne mreže se odzovejo na spremembo iz okolja. Zaradi svoje specifične sestave so posredniki določenih elektromagnetnih energij in »informacij«. Z vibriranjem s frekvenco okoli 8 Hz, ki je ključna tudi za uspešno delo bioenergetikov, povračajo določenim organom zdravo vibracijo.

 

 

 

 

 

 

 

 

granat-spesartin, celestin

Kristali se za zdravljenje in izboljšanje življenjske kakovosti uporabljajo s polaganjem na obolelo mesto, pitjem eliksirjev, delovanjem kristalov preko refleksnih con, uporabo nakita in ročnih kamnov, masažo s kamni in postavitvijo ustreznih kamnov v prostor. »V delovno sobo postavite tiste z intenzivnejšimi energijami, v spalnico pa kamne, ki delujejo pomirjujoče,« svetuje Pretner.

 

Tudi nakit lahko pomaga do zdravja

Zelo preprosti za uporabo so eliksirji. V kozarec z vodo damo ustrezen kamen, od temperature vode pa je odvisno, čez koliko časa bo napitek pripravljen. Za sprejem vibracij je najbolj dovzetna voda temperature okoli 38 stopinj Celzija. S takšno vodo je zdravilni napitek pripravljen že po dobrih desetih minutah, medtem ko v hladni vodi kristalna mreža v mineralu vibrira zelo medlo, zato je tudi čas priprave obratno sorazmeren s hladnostjo vode. Eliksir iz tople vode je treba zaužiti čim prej, ker informacije izgublja hitreje kot hladni eliksir.

Najenostavnejša za zdravljenje je metoda dveh kamenih strel, več pa moramo o kamnih in energijskem ustroju človeka vedeti, če zdravimo preko čaker ali z metodo energijske nevtralizacije. Pri slednji moramo zelo dobro poznati energije bolezni in mineralov po principu delitve na štiri osnovne energijske elemente – vodo, ogenj, zemljo in zrak. Če smo si opekli kožo, gre za presežek elementa ognja, ker pa ima koža tudi funkcijo dihanja, si pomagamo z mineralom, ki mu vladata energiji vode, ki bo nevtralizirala presežek ognja, in zraka, ki bo koži pomagal povrniti funkcijo dihanja. Takšen kamen je na primer jadeit. Pri resnejših boleznih je potrebno dobro medicinsko znanje, da znamo oceniti, kateri energijski element je bolezen povzročil. Dolžina terapije je odvisna od sposobnosti terapevta in bolezni. »Nekoč mi je pri neki ženski uspelo odpraviti kronični glavobol z eno samo terapijo, ki je trajala približno 20 minut, a tako hitri uspehi so redki,« pripoveduje Pretner.

Na zdravje lahko bistveno vpliva tudi nošenje vseh vrst nakita. V prstih, na katerih nosimo prstane, in skozi zapestja, na katerih nosimo zapestnice, potekajo akupunkturni meridiani. Preko njih lahko s pravilnim izborom kamnov vplivamo na procese v organih, na katere se meridiani nanašajo, pravi Pretner. Podobno je tudi z uhani, ogrlicami in verižicami, saj se denimo v ušesih nahajajo refleksne točke vseh organov, na vratnem področju pridemo v neposreden stik s ščitnico, obeske pa lahko nosimo tudi na območju srčne žleze (timus) ali pa celo na področju sončnega pleteža.

 

Čiščenje brez detergenta

Ker kamni med zdravljenjem prevzamejo nase avrično sluz in ker bolezen spremeni njihovo osnovno vibracijo, jih je treba tudi čistiti. Kako pogosto se bomo odločali za energijsko čiščenje kamnov, je odvisno od tega, za kakšne kamne gre in kako smo jih uporabljali. Nakit iz kamnov, ki vsebuje več vode, kot denimo opal, čistimo pogosteje, saj je zelo dovzeten za sprejem različnih vibracij. Minerale očistimo, ko se nam zgodi kaj neprijetnega ali ko smo na neki dogodek odreagirali z razdiralnim čustvenim odzivom. Druge čistimo redkeje, vedno pa po preboleni bolezni in pred prvo uporabo po nakupu, pojasnjuje Pretner. Kamne, ki jih uporabljamo v zdraviteljstvu, čistimo po vsaki terapiji.

V grobem ločimo čiščenje avrične sluzi in informacijsko čiščenje. V avrični sluzi prevladujejo pozitivni ioni, zato tovrstno čiščenje izvajamo v raztopinah soli ali sode bikarbone, ki mineral z negativnimi ioni nevtralizirajo in globinsko očistijo. Če se mineral navzame negativnih čustev ali misli, ga očistimo informativno z mentalnimi postopki. Z jasno, usmerjeno mislijo ustvarimo namen, z usmerjeno čustveno energijo pa povzročimo v mineralu informacijsko spremembo in ga energijsko očistimo. Na tem principu temeljijo tudi vsi magijski postopki, vključno s »programiranjem« mineralov za poseben namen.

Uspešen kristaloterapevt mora znati ustrezno sprostiti sebe in pacienta, pri čemer so lahko v pomoč redne meditacije. Kristaloterapevti so običajno tudi bolj intuitivni, Pretner pa opozarja, da med njimi najdemo tudi ljudi, ki dela s kristali v resnici ne razumejo in jim gre zgolj za lahek zaslužek. Pretner meni, da je kristaloterapija zelo slabo poznana, saj trenutno nimamo niti ustreznih programov, po katerih bi se terapevti lahko izobrazili. Za uspešno delo s kristali je namreč ob poznavanju energij mineralov potrebno tudi primerno poznavanje konvencionalne in komplementarne medicine.

 

Kačji kamen poznan tudi v ljudskem zdravilstvu

Da je bila moč dragih in poldragih kamnov znana že našim prednikom, dokazujejo tudi »jagode za oči«, o katerih piše Nena Židov v članku Ali so metode alternativne medicine v Sloveniji res nekaj povsem novega? (Etnolog, 2000). Ljudje v Selški dolini, poljanskih hribih, Škofji Loki z okolico in Kropi so vsaj do okoli leta 1900 med ležanjem okoli vratu nosili verižico ali trak, na katerem so bili nanizani poldragi kamni iz ahata, brušenega stekla in jaspisa, ki naj bi vplivali na dober vid in zdravje oči.


Na Kočevskem so posebno moč pripisovali kameni streli, ki je bila kot kačji kamen (polagali so jo na pike kač in žuželk) sredi 19. stoletja znana tudi drugod po Sloveniji. Na Koroškem so skozi luknjo v kačjem kamnu precejali mleko in ga dali piti otroku, ki je imel ponoči krče, na Dolenjskem pa so zdravili zobobol z »modrikastim kamnom z rdečimi žilami«. V Prekmurju so na čebelji, osji in sršenji pik ter na krvavečo žilo polagali bel kamen, piše Židova.

Kamena strela, znana tudi kot gorski kristal, kremenov kristal ali kvarc, tudi danes zaradi svoje vsestranske uporabe ostaja med kristaloterapevti najbolj popularna, druge kamne pa uporabljajo za bolj specifične psihofizične anomalije, razlaga Pretner. »Kamena strela prenaša energije celotnega barvnega spektra, poleg tega pa z navpično postavljeno konico vibrira s frekvenco, ki deluje zdravilno na vse telo. Povsem drugače pa je, ko je položena vodoravno, zato koničastih kamenih strel vodoravno nikoli ne polagamo na telo, niti je ne dajemo vodoravno ležečo na dno kozarcev za pripravo eliksirja. Za polaganje na telo pogosto uporabljamo kabošonsko brušene kristale oziroma kristale kroglastih oblik.«

Pretner meni, da je danes izbire, glede na raven poznavanja kamnov med ljudmi, verjetno dovolj, pogreša pa boljše poznavanje kamnov pri nekaterih prodajalcih in pravi, da je »alergičen« na nezainteresirane prodajalke, na kakršne občasno naleti. Cene pri nas so običajno nekoliko nižje kot drugod po Evropi, za nakup kakovostnejših kamnov pa Pretner svetuje obisk sejma mineralov, ki sta pri nas maja v Tržiču in decembra v Ljubljani.

 

Moje zdravje št. 04 / 6. december 2005

foto: iz knjige Mala enciklopedija zdravilnih kamnov