Kakšno pa je stališče stroke o porjavelosti čez vse leto ter vplivu na zdravje? »Dermatologi menimo, da so za pridobivanje porjavelosti zelo uporabne samoporjavitvene kreme, ki so varen nadomestek sončenja,« je povedala mag. Metka Adamič, dr. med., in dodala, da »samoporjavitvena sredstva načeloma niso škodljiva, kljub temu pa lahko pri nekaterih posameznikih povzročajo preobčutljivostne reakcije, medtem ko o drugih stranskih učinkih v strokovni literaturi ne poročajo«. Zato tudi svetuje, da se opravi preizkus kreme na manjši in skriti površini kože dan ali dva pred uporabo. S tem se prepričamo, kako bo nanjo reagirala koža, in vidimo, kako se bo obarvala.


Pri nakupu moramo biti pozorni na sestavine, saj mora izdelek kot aktivno učinkovino vsebovati dihidroksiaceton (DHA). Če je ne vsebuje, lahko škoduje koži. Kot je razložila dermatologinja, je DHA »snov, ki je netoksična in ostaja ob nanašanju in tudi po kemični reakciji na površju kože, v odmrlih celicah«. Doslej namreč še ni bilo dokazano, da bi se absorbirala v globlje plasti. Ta neškodljivi sladkor pri reakciji s proteini v zgornji plasti kože tvori pigmente (melanoidine), ki jo obarvajo rjavkasto. Ker se uporablja v različnih koncentracijah (najpogosteje 5-odstotni), lahko izbiramo med svetlimi, srednjimi in temnimi toni, saj »glede na to, kakšna koncentracija snovi je v sredstvu za samoporjavitev, ob nanašanju povzroči različno obarvanje kože«. Sicer pa je odtenek odvisen tudi od naravne barve polti. Dihidroksiaceton pa ni edina sestavina; v zadnjem času na primer za povečanje koristnosti delovanja preparatom dodajajo tudi vitamine, rastlinske izvlečke, antioksidante in kisline AHA (Alpha Hydroxy Acids).

Nujna predpriprava kože

Da bo barvni odtenek enakomeren, mora biti koža gladka. Pred nanosom izdelka je zato priporočljiv piling celega telesa, s katerim odstranimo odmrle poroženele celice. Poleg tega po besedah dermatologinje predhodno luščenje povrhnjice za en dan podaljša trajanje obarvanja, ki ponavadi zdrži od pet do šest dni. Ker na lisasto obarvanost vpliva tudi močna poraščenost, je dan pred postopkom potrebna depilacija nog. Tudi mag. Metka Adamič se strinja, da »mora biti koža pred uporabo sredstva popolnoma očiščena, odstranjene morajo biti maščobe in ostanki alkalnih snovi«. Opozarja pa na pomembnost izbire sredstev za čiščenje kože: »Ob uporabi alkalnih sredstev (na primer mila oziroma tekočega mila) lahko zaradi reakcije z alkalno (bazično) snovjo pride do nekoliko oranžnega obarvanja, zato svetujemo po umivanju kože še dodatno čiščenje s tonikom, ki vsebuje hidroksialkohol, ki z njene površine odstrani tudi ostanke čistilnih sredstev, tj. v glavnem mil in kalcijevih soli.«


Kljub temu pa bo na komolcih, gležnjih, kolenih in v zapestju barva še vedno močnejša kot na drugih predelih. Literatura navaja, da se moč delovanja DHA na omenjenih mestih zmanjša, če jih predhodno namažemo z vlažilno kremo. Če je za to že prepozno, pa jih lahko posvetlimo s pilingom. »Čeprav,« dodaja Adamičeva, »po nanašanju sredstva pilingov ne priporočamo, dokler se barva ne odstrani.«


In kako nanašamo sredstvo? Vedno začnemo pri nogah in nadaljujemo po telesu navzgor. Posebna pazljivost je potrebna pri obrazu – z vato zabrišemo prehode med kožo in lasiščem ter brado in vratom, da ni vidnih robov. Roke po opravljenem nanosu samoporjavitvenega preparata speremo pod tekočo vodo, da se krema ne zažre v nohtne korene in dlani obarva bronasto. Tako tudi odstranimo edini dokaz, da barva kože ni naravna.

 

Moje zdravje št. 03 / 8. november 2005