Virus hepatitisa C se nahaja v jetrih, krvi, slini, semenski tekočini, nožničnih izločkih, seču in solzah. Vsi možni načini prenosa virusa še niso znani, zanesljivo pa je prenos mogoč pri spolnem stiku z okuženo osebo, z okužene matere na novorojenca pa tudi s souporabo pribora za osebno nego.

V Sloveniji je prijava akutnega in kroničnega hepatitisa C po zakonu o nalezljivih boleznih in pravilniku o prijavi nalezljivih bolezni obvezna. Kljub temu pa je število prijavljenih primerov, meni Eva Grilc iz Inštituta za varovanje zdravja, samo vrh ledene gore. »Bolniki po okužbi sprva nimajo nobenih težav in ne iščejo zdravniške pomoči, zato bolezni ne prijavijo takoj, ko se pojavi.«


Kot pojasnjuje Grilčeva, se bolezen začne z izgubo apetita, bolečinami oziroma slabim počutjem, bruhanjem, zlatenico. V akutni fazi bolezen ponavadi poteka v blagi obliki oziroma v večini primerov brez znakov in simptomov. Bolezen je nevarna zato, ker v več kot 60 odstotkih primerov preide v kronično obliko okužbe oziroma vnetja jeter. Tudi kronična okužba pogosto poteka brez kliničnih znakov, opozarjajo na Inštitutu. Od kronično okuženih 30 do 60 odstotkov bolnikov razvije kronično vnetje jeter, 5 do 20 odstotkov pa cirozo. Obstaja tudi povezava med okužbo s hepatitisom C in jetrnim karcinomom, dodaja Grilčeva. Letos je bilo v Sloveniji prijavljenih 21 novih akutnih in štiri kronične okužbe s hepatitisom C. V zadnjih desetih letih je bilo tako prijavljenih 616 primerov kroničnega in 438 primerov akutnega hepatitisa C. »Okužbo s HCV zdravijo na Infekcijski kliniki oziroma oddelkih za infekcijske bolezni po Sloveniji. Zdravljenje je dolgotrajno, vendar precej učinkovito, zdravila pa so draga,« pojasnjuje Eva Grilc.

Vsi bolniki s kroničnim hepatitisom C ne potrebujejo zdravljenja. Zdravniki specialisti na podlagi preiskav ugotovijo, kdaj je zdravljenje potrebno. Cilj je odstranitev virusa iz telesa, zmanjšanje vnetnih sprememb v jetrih in s tem preprečitev nastanka odpovedi jeter ter raka na jetrih.


Zdravljenje kroničnega hepatitisa C je dolgotrajno, zahtevno (zdravilo se daje z injekcijo pod kožo), ima vrsto stranskih učinkov in potrebuje stalen zdravniški nadzor. Če nastopi odpoved jeter, bolniku ostane le še presaditev jeter.

 

Moje zdravje št. 02 / 4. oktober 2005