Tipi debelosti

»Ogroženost za posamezne bolezni je odvisna predvsem od načina porazdelitve maščevja,« je pojasnila Brigita Gider, mag. farmacije, vodja lekarniške podružnice Turnišče v sklopu Pomurskih lekarn.

Pri ženskah se maščevje kopiči predvsem na zadnjici in stegnih (debelost spodnjega dela telesa). Ta način porazdelitve maščobe imenujemo tudi hruškasti tip debelosti in je bistveno manj povezan s tveganjem za srčni infarkt.

Za obodno debelost ali jabolčni tip porazdelitve maščobe je značilno, da se maščevje kopiči zlasti na trebuhu in prsnem košu. Pri debelih ljudeh, ki imajo ta tip debelosti, je močno povečano tveganje za razvoj številnih obolenj srčno-žilnega sistema. Vsak odvečni kilogram namreč zveča tveganje in zelo obremeni srce. Maščevje, ki se kopiči okoli trebušnih organov in v njih, pomeni še dodatno obremenitev.

V obdobju menopavze se pri ženskah maščobe pogosto prerazporedijo z bokov na pas in trebuh. To ima občutne posledice za presnovo. Stopnjuje se namreč ogroženost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja ter zvišan krvni tlak. Zakaj je omenjeni tip debelosti tako nevaren, ni natančno znano, vemo pa, da hujšanje pri teh ljudeh pomembno zniža tveganje za razvoj koronarne bolezni.

 

Ali debelost pomeni tveganje za zdravje?

Brigita Gider odgovarja pritrdilno in navaja številna obolenja in težave, katerih glavni vzrok so odvečni kilogrami. Med njimi so sladkorna bolezen, različne oblike raka, dihalne motnje, erektilna disfunkcija...

Še do pred nekaj leti je prevladovalo prepričanje, da prehrana ni povezana z nastankom sladkorne bolezni tipa 2. Toda danes vemo, da nepravilna, preobilna prehrana povečuje nevarnost za pojav sladkorne bolezni, zlasti pri ljudeh, ki so podedovali gene za to bolezen. Čim večja je telesna teža, tem večji je odpor perifernih tkiv na delovanje insulina. Po normalizaciji telesne teže pa se potreba po insulinu zmanjša.


Pri ljudeh s čezmerno telesno težo so pogostejše tudi nekatere oblike rakastih bolezni, kot na primer rak dojke, maternice in jajčnikov pri ženskah ter rak debelega črevesa, danke in prostate pri moških. Natančni vzroki za kolorektalni rak in druge vrste raka še niso znani, vendar nekatere raziskave dokazujejo povezavo med visokokalorično in mastno hrano, v kateri je malo vlaknin, ter nastankom raka na debelem črevesu.


Debeli ljudje ne zmorejo dolgotrajnih in napornih telesnih obremenitev. Njihova prezračevalna zmogljivost je zaradi zmanjšane prostornine prsnega koša omejena. Sorazmerno pogoste so tudi motnje dihanja med spanjem. Med spanjem, zlasti pri smrčanju, se pojavljajo krajše prekinitve dihanja. Tak človek se zato zjutraj zbuja utrujen in nespočit.


Debelost posredno okvari endotelijske celice, kar vodi do erektilne disfunkcije pri moških. Tveganje je toliko večje, kolikor višje so vrednosti holesterola. Zlasti nevarni sta nizka raven holesterola HDL in skupni holesterol nad 6,2 mmol/L.

Ukrepi

»Za normalno telesno težo je odločilnega pomena sestava naše prehrane. Kolikor višji je delež maščob v prehrani, tem hitreje se razvije čezmerna telesna teža. Zato naj bodo osnovna načela uspešnega hujšanja do želene telesne teže zmanjšan vnos maščob s hrano, povečanje telesne aktivnosti in sprememba prehranskega vedenja,« je zaključila Giderjeva.

 

Moje zdravje št. 02 / 4. oktober 2005