Rastlina pri nas ne dozori, ampak se le nespolno razmnožuje.

Iz korenike poganjajo sabljasti listi, ki so spodaj rdečkasti, in trirobo steblo, ki poleti nosi na vrhu od 4 do 12 cm dolg betič z gosto nameščenimi majhnimi zelenimi cvetovi, varuje pa ga tulcu podoben list. Korenika vsebuje od 2 do 9 odstotkov zdravilnega eteričnega olja, to pa različen delež potencialno strupene spojine betaazaron. Olje iz ameriške rastline spojine ne vsebuje, zato je njena uporaba varna. Olje iz evropskega kolmeža vsebuje do 10 odstotkov betaazarona, indijsko pa kar 96 odstotkov, zato je pri njegovi uporabi potrebna izredna previdnost. Kolmež, ki raste na evropskih tleh, je dejansko varen, izogniti se je treba le čezmernim odmerkom in dolgotrajni rabi. Za živila se uporabljajo predvsem izvlečki iz evropske zvrsti, pripravljeni s pomočjo prelivka v 60-odstotnem alkoholu, ki so dejansko brez azarona, za parfume in druge kozmetične izdelke pa eterično olje.

Kolmež je čislan že od starih časov kot eno najmočnejših sredstev za spodbudo teka in urejanje prebave, poljudne knjige o zdravilnih rastlinah pa ga hvalijo kot čudežno zdravilo. Po izročilu se uporablja pri akutnih in kroničnih prebavnih motnjah, črevesnih krčih in vetrovih ter pri pomanjkanju želodčne kisline in teka, saj pospeši obilno izločanje sline ter želodčnih in črevesnih prebavnih sokov, sprošča vetrove in odpravlja krče, pomaga pa tudi ob želodčnem vnetju  in razjedi. Pospešil naj bi tudi splošno celično presnovo, krepil osrednji živčni sestav in pomirjal. Je sestavina veliko zeliščnih zmesi za želodec, izvlečki sestavljajo zdravila proti želodčno-črevesnim in žolčevodnim težavam, eterično olje pa je le v pripravkih za zunanjo rabo.

V številnih raziskavah so proučevali zlasti eterično olje. Deluje protikrčno z neposrednim učinkom na gladke mišice, zavre pa tudi želodčno razjedo ter uniči nekatere škodljive bakterije v žrelu in želodcu.  Ker zavira dejavnost encima monoaminooksidaze, deluje tudi kot antidepresiv. Pomirja in podaljša spanje po uspavalih ter stopnjuje morfinski učinek. Zunanje odpravi uši in odganja nadležne žuželke. Indijska zvrst in betaazaron pomirjata osrednji živčni sestav, blažita krče skeletnih mišic ter znižata krvni tlak in uravnata srčni utrip, zunanje pa delujeta protiglivično. V preveliki količini je betaazaron rakotvoren za dvanajstnik in jetra. Nerazredčeno eterično olje zunanje deluje dražilno, razredčeno pa povzroči rdečino in kožno vnetje le pri preobčutljivih posameznikih. Med nosečnostjo naj se ne uporablja, prav tako ne med dojenjem, saj ni znano, ali se izloča v materino mleko.

 

Moje zdravje št. 127 / 26. oktober 2010