V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti vnetju mehurja in sečevoda, motnjam v mokrenju, vnetju ledvičnega ustja, ledvičnim kamnom ter še posebno proti hudemu katarju mehurja s težavnim mokrenjem in z zelo pekočim sečem.

Potrjena učinkovitost

Raziskave na živalih so pokazale, da deluje proti različnim bakterijam, kužnim za sečila. Glavna protibakterijska učinkovina je arbutin, v resnici pa je učinkovit hidrokinon, ki iz arbutina nastane v alkalnem okolju tudi pod vplivom encimov iz kužnih bakterij. Zdravilno učinkovitost so potrdile tudi raziskave pri ljudeh; s čajno mešanico gornika, mete in hmelja so s 70-odstotnim uspehom zdravili oteženo, boleče in nehotno mokrenje pri 915 bolnikih. Po zaužitju pride dejansko nespremenjen v prebavila, nato v kri, pri izločanju skozi ledvice pa se spremeni v hidrokinon, ki kot antiseptik in adstringent zdravi obolelo sluznico sečil, kot diuretik pa odplavlja kužne bakterije. Arbutin je bolj učinkovit v drogi kot sam zase; ta namreč vsebuje galno kislino, ki prepreči njegovo razgradnjo že v prebavilih.

Brez sočasnega uživanja kislih živil

Učinkovit je le v alkalnem seču, zato naj bolniki med zdravljenjem ne uživajo kislih živil, na primer kislega sadja, sadnih sokov in kislega zelja, saj se sicer zmanjša njegova učinkovitost. Za zagotovitev alkalnega seča priporočamo pitje ohlajenega čajnega napitka, ki mu dodamo noževo konico (četrt žličke) jedilne sode. Če se seč obarva zeleno-rjavo, ni vzroka za preplah; takšno barvo mu daje hidrokinon, ki pa lahko na zraku še oksidira in potemni. Treba se je izogibati čezmerni in dolgotrajni rabi zaradi visoke vsebnosti čreslovin in mogoče strupenosti hidrokinona, ki bi lahko oslabil delovanje jeter. Vsebnost čreslovin v čajnem napitku bo še večja, če ga bomo pomotoma pripravili kot prevretek. Bolniki, ki jim bolezenski znaki ostanejo nespremenjeni več kot dva dni in se jim stanje ne izboljša v petih dneh po rednem pitju, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. Zaradi mogoče strupenosti hidrokinona se ga med dojenjem in nosečnostjo odsvetuje.

Zamenjava z brusnico

Gornik v naravi pogosto zamenjamo z brusnico. Kadar ga bomo nabirali, imejmo v mislih, da se gornikovo steblo plazi po tleh, medtem ko ima brusnica pokončno steblo in tvori posamezne grmičke, njeni listi pa imajo na spodnji strani rjave pike.

 

Moje zdravje št. 129 / 23. november 2010