Samo za povečanim krvnim tlakom trpi kar četrtina vseh ljudi. Znaki previsokega krvnega tlaka so največkrat tihi, dokler tlaka ne zmerimo.

Mogoče imate preveliko telesno težo, kar je najpogosteje povezano z razvojem visokega krvnega tlaka. Če ste med tistimi s preveliko telesno težo in ste že večkrat poskusili težo zmanjšati, je vsekakor nujno, da najprej okrepite energijo ledvic.

Vas veliko zebe in imate zelo hladne prste na nogah in rokah? Se ne morete zbrati? Ali pa zjutraj zelo težko vstanete?

Nezmožnost zanositve? Premajhen ali prevelik spolni nagon? Spolno nasilje? Prenizka vitalna energija ledvic je povezana prav s temi težavami.

Starejši gospod je prišel v ordinacijo zaradi raka na ledvicah. Zdravil se je tudi po uradni poti, vendar zdravljenje še ni bilo uspešno. Odločil se je, da si pomaga še z drugimi metodami. Med terapijami po metodi Z dotikom do zdravja se je vse bolj zavedal, da ga osamljenost zelo bremeni. Poiskal je rešitve, medtem ko je z različnimi vajami za ledvica dvigoval energijo. V nekaj mesecih se je njegovo stanje vidno izboljšalo in redno se je udeleževal srečanj upokojencev. Ko je le lahko, je z društvom odšel tudi na izlet. Čeprav zdravje še ni čisto popolno, pa je njegovo življenje zadovoljno, saj z redno vadbo vzdržuje raven energije in je vesel v družbi.

Zdrave ledvice – pri vas je doma nežnost

Ledvice so organ (na vsaki strani telesa je ena ledvica), ki iz telesa odstranjuje škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino. Vsak dan se v ledvicah prečisti 180 litrov krvi, izloči pa se od 1,5 do 2 litra seča, ki vsebuje za telo škodljive produkte presnove. Najpomembnejše naloge ledvic so: uravnavanje krvnega tlaka, števila rdečih krvnih telesc in količine kalcija ter vzdrževanje ustreznega kislo-bazičnega ravnovesja krvi.

Ledvice so simbol nežnosti, ker se v nežnosti skriva največja moč. Voda, ki je povezana z ledvicami, ima v naravi izjemno moč, ker v času spremeni tudi kamen. Voda oblikuje kamen z nežnostjo in s spretnostjo. Lahko bi rekli, da celo z inteligenco, ki z močjo volje preide vse ovire/težave. Energija ledvic je vitalna energija, tj. kot voda, brez katere ne moremo živeti. Ker ledvice čistijo, spreminjajo in odstranjujejo, jih v vzhodni medicini imenujemo sedež moči in inteligence.

Stabilna energija ledvic se kaže v »klimi« znotraj in zunaj telesa – torej v odnosih. Človek s stabilno energijo ledvic ima veliko energije, odprt um in modrost, lahko dela dlje časa zbrano in usmerjeno v cilj.

Ledvice v težavah

Kadar je energija ledvic nizka, ima človek bolj rjavkasto, manj prožno kožo. Kroženje krvi je slabše, zato so prsti na rokah in nogah pogosto zelo hladni. Taki ljudje so občutljivi na mraz. Človek pogosteje hodi na stranišče – količina urina je nesorazmerna popiti vodi. Ljudje s pomanjkanjem energije ledvic so občutljivejši na bolečine v križu.

Spolni nagon je zmanjšan. Pogosto je prisotno hormonsko neravnovesje. Človek pa je pogosto zaspan. Čeprav pogosto spi, je spanec moten in plitek. Zmoti ga vsak šum, energija ušes je zmanjšana. Večkrat se pojavi šumenje, zvenenje ali brnenje v ušesih.

Energija ledvic je povezana s trdnostjo kosti. Nizka energija ledvic vodi v težave s kostmi: osteoporoza, zlomi, slabokrvnost. Ljudem z nizko energijo ledvic se pogosteje dogajajo nesreče.

Psihološko so ljudje kronično boječi in prestrašeni. Premalo so odločeni. Primanjkuje jim volje, vztrajnosti in zagona za doseganje ciljev. Imajo majhno toleranco in malo volje, zato imajo pogosto težave v odnosih z drugimi ljudmi.

Preveč energije ledvic se kaže v kronični žeji, poslabšanem sluhu, zategnjenosti v spodnjem delu hrbta. Urin je bolj temen. Značilen je zadah iz ust. Preveč delajo in so kronično utrujeni. Koža je temnejša okrog oči. Ker so ljudje precej živčni, imajo pogosto spore z drugimi ljudmi.

Preveč energije ledvic je povezane tudi z zvišanim krvnim tlakom. Ta je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na hitrejše napredovanje kronične ledvične bolezni. Odvajanje vode je slabše.

Človek s preveč energije ledvic je deloholik in perfekcionist. Človek dela predvsem zaradi strahu pred neuspehom.

Mišica, ki je povezana z ledvicami, je ledvena mišica.

Mišica se nahaja v notranjosti trupa. Omogoča upogibanje in rotacijo kolka pa tudi upogibanje in izravnavanje spodnjega dela hrbta. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah ter otrdelosti medenice in spodnjega dela hrbta. Ker podpira hojo – korake, ob zakrčenosti onemogoča normalno hojo.

Načini uravnovešanja energije ledvic

Brez gibanja ni življenja. Ledvena mišica je povezana z ledvicam. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo tudi energijo ledvic.

Noga je ravna in dvignjena za 45 stopinj.
stopalo je obrnjeno navzven.
v počasnem gibu z nogo narišite četrtino kroga navzven.

Vajo za ledvice izvajamo večkrat dnevno po nekaj minut (cca 80 ponovitev izmenično na vsako nogo).

Ustvarjanje čustvenega ravnovesja

Ko hočemo dovesti energijo ledvicam, je pomembno, da v dnevu brundamo, mrmramo. Najbolje je, da si vzamemo čas nekajkrat dnevno. Ko mrmramo, pomeni, da zdravimo telo, dovajamo energijo našim ledvicam. Lahko pa začnemo preprosto ponavljati »fuuuu, fuuuu …«.

Hrana

Za ledvice sta najpomembnejša vitamina A (zelena in rumena listnata zelenjava, korenje, sušene marelice, ribe, rumenjak, peteršilj, čebula) in E (žitni kalčki, soja, oreščki, polnovredni žitni izdelki, špinača, brstični ohrovt). Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in nepredelana, da v sebi zadrži vitamine in minerale. Za ledvice je pomembno, da uživamo po okusu slano hrano: rumena in črna soja v zrnju, grah, leča, ribe, miso (fermentirana masa kot dodatek k juham). Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z mislijo na zdravje. Izognimo se kavi vseh vrst, še posebej kavi z mlekom. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru: zamišljajmo si, da hrana prinaša energijo za telo. Pomembno je, da se med jedjo osredinite na vse okuse hrane in si vzamete čas.

Zmanjšanje stresa ledvic

Stres je posledica prevelike napetosti in premajhne volje. Zato vsaka nepredvidena situacija povzroči nastajanje stresnih hormonov. Trema, napetost in strahovi, čeprav samo znotraj, začnejo najedati ledvica. Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksne točke na zagozdnici, en prst nad koncem lobanje zadaj. Točko primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol ali pa smo kar v postelji. Točko držimo 2–3 minute vsaj 2-krat dnevno.

Točke držimo še posebej takrat, ko čutimo, da smo čustveno napeti.

Sprememba drže telesa

Ledvena mišica omogoča upogibanje in izravnavanje spodnjega dela hrbta ter rotacijo kolka. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah ter otrdelosti medenice in spodnjega dela hrbta. Ker podpira hojo – korake, ob zakrčenosti onemogoča normalne hoje. Da okrepimo mišico in sprostimo napetost v medenici, medtem ko rotiramo kolk, je postopek naslednji:
1.Potrebujemo nekoga, da nam pomaga.
2.Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo.
3.Pomočnik prime na čelu točki: sredina čela – nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem na eni strani in palcem na drugi strani.
4.Zelo, zelo počasi premaknemo telo v pravilnejši položaj: vzravnamo hrbet pokončno in kolk zavrtimo navzven. Vmes globoko dihamo.
5.Opisan postopek ponovimo 5-krat.

Zmanjšanje bolečine

Kadar se pojavijo bolečine v delu ledvic, jih zmanjšamo z močnim pritiskom za prst levo in desno od popka: na eni strani s kazalcem in sredincem ene roke ter na drugi strani s kazalcem in sredincem druge roke. Pritisk mora biti tako močen, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna, pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2–3 min. večkrat dnevno. S to masažo spodbudimo delovanje limfe v ledvicah. Ledvice se tako hitreje sčistijo strupenih in odpadnih snovi.

Pri resnih in kroničnih težavah z ledvicami je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pospešijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo sposobnost vašega telesa, da se hitro obnavlja, da ohranjate telo prožno in zlahka sprejmete spremembe. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj zmanjšate možnost čustvene nestabilnosti. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vaše ledvice in zmanjša možnost obolenj.

 

Moje zdravje št. 130 / 7. december 2010

ilustracija: Thea Wilfan