Naš želodec je zapletena tvorba z mrežasto strukturo mišic, žlez, živcev in sluznice, ki ščiti želodčno steno. V njem so prenašalne snovi, encimi, hormoni in druge snovi, ki sodelujejo pri prebavi. Vse to samostojni del našega vegetativnega živčevja, ki deluje neodvisno od naše volje, nadzoruje tako brezhibno, da sami tega niti ne opazimo. Tako imenovani enterični živčni sistem, ki poteka skozi prebavni trakt in ki mu včasih rečemo tudi trebušni možgani ali naši drugi možgani, sestavlja skoraj 100 milijonov živčnih celic, zato ne preseneča, da se naše čustvene težave, psihična obremenjenost in stres velikokrat najprej odrazijo prav v obliki želodčnih težav. In decembrska časovna, čustvena in delovna stiska kot posledica iskanja pravih novoletnih daril, beganja z zabave na zabavo, sestankov s poslovnimi partnerji, pripravljanja zaključnih poročil in načrtov za prihajajoče leto naš želodec tako zelo obremenijo, da postane razdražen. Ko k temu dodamo številne obroke mastne, sladke in druge težje prebavljive hrane, zalite z večjimi količinami alkohola, se želodec odloči za alarm, ki se kaže v obliki napihnjenosti, slabosti, neprijetnega občutka, napetosti in tiščanja v želodcu, zgage, želodčnih krčev in bolečine.

V takih trenutkih se za pomoč običajno obrnemo k tabletam, ki se dobijo v prosti prodaji v lekarnah; posežemo po antacidih, ki nevtralizirajo želodčno kislino in tako zmanjšajo kislost v želodcu in dvanajstniku, ali po blokatorjih H 2-receptorjev, ki zavirajo izločanje želodčne kisline. S tem pa smo si v resnici naredili medvedjo uslugo, saj nastale težave niso samo posledica prevelikega izločanja želodčne kisline, ampak motene prebave oziroma neusklajenega krčenja želodčnih mišic. Želodec, ki je zaradi stresnih dejavnikov že razdražen, namreč ne more pravilno sprejeti in prebaviti zaužite hrane. Namesto normalnega krčenja in raztezanja želodčnih mišic se v razdraženem želodcu dogajata dva procesa: v zgornjem delu želodca, imenovanem fundus, ki se v normalnih okoliščinah z razširitvijo prilagodi prostornini zaužite hrano, se pojavi hipermotiliteta. To pomeni, da je ves zgrbančen oziroma skrčen, zato hrane ne more normalno sprejeti, zaradi nepravilnega stiskanja mišic pa se velikokrat zgodi tudi to, da se mišica zapiralka, ki se nahaja med požiralnikom in želodcem in ki je večinoma stisnjena, odpre, zato kisla želodčna vsebina zaide nazaj v požiralnik z izredno občutljivo sluznico, kar čutimo kot pekoč občutek. Medtem ko se zgornji del želodca preveč krči, pa se spodnji del, ki ga imenujemo tudi antrum, premalo krči; govorimo o hipomotiliteti, kar pomeni, da se prebavljena hrana ne potiska naprej v tanko črevo; to občutimo kot tiščanje in polnost v spodnjem delu želodca.

Decembrskih težav z želodcem zato ne moremo preprosto odpraviti z zdravili, ki delujejo le na en mehanizem, to je na želodčno kislino, ampak se jih moramo lotiti z večtarčnim zdravljenjem. Želodec moramo primerno umiriti, da se bo sposoben primerno razširiti in sprejeti hrano ter jo učinkovito stisniti naprej po prebavnem traktu, kar lahko dosežemo z naravnim zdravilom iberogast, ki z učinkovinami iz 9 zdravilnih rastlin deluje tako, da normalizira gibanje želodca, pomiri živce v želodcu in tako zmanjša njegovo preobčutljivost na bolečine in prekomerno tvorbo kisline; tako varuje želodčno sluznico.

 

Moje zdravje št. 131 / 21. december 2010