Pet čutil in podoba človeka – podoba človeka skozi tretje oko

Vendar Kirlianova kamera ne odkriva nečesa novega. Le potrjuje, kar jasnovidci vidijo. In kar so zdravilci starih kultur vedeli. Ker so človeka razumeli kot energijsko-duhovno bitje s »čebulno zgradbo« iz vrste energijskih teles, so tudi razvili načine zdravljenja z energijami. Med energijske zapise sodijo tudi barve.

Ali lahko tiste temne lise, ki se zajedajo v mavrico, popravimo z barvicami?

V zahodno kulturo se izročila Vzhoda prebijajo postopno. Zdravljenje z barvami, ki so ga že pred tisočletji uresničevali na Kitajskem, v Indiji, Egiptu, v Grčiji, se uveljavlja pod imenom aura soma. Aura je beseda latinskega izvora in pomeni rahel vetrc, ki se dotika kože. Soma v stari grščini pomeni fizično telo, v sanskrtu pa napitek, ki popelje dušo v božansko ekstazo. Če prosto povežemo tri pomene, dobimo sporočilo: barve vplivajo na celotno »čebulno strukturo« ali po domače na telo, na čustvovanje, na globlje zavedanje o sebi. Med proučevalce starih vedenj in začetnike sodobne prakse so se zapisali Vicky Wall, farmacevtka in utemeljiteljica aure some; Erik Pelhan, tvorec zdravilnih esenc; Irene Dalichow in Mike Booth, avtorja knjige Aura-Soma – Healing Through Color, Plant and Crystal Energy, ter Harry Wohlfahrt, Jacob Liberman, Alice Bailey in drugi, tudi Nasa. Sodobni barvni terapevti se šolajo na akademiji Asiact The Art & Science International Academy of Colour Technologies v Angliji. Študij je večstopenjski; vsaki opravljeni stopnji sledi šestmesečna praksa, dokončanemu študiju pa mednarodni certifikat z dovoljenjem za opravljanje terapije z barvami.

kozmo, mozaik

106 stekleničk za ravnovesje

Osnovna terapija z barvami temelji na vrsti stekleničk, ki se med seboj razlikujejo po barvah, predvsem pa po pomenski vsebini. V spodnjem delu stekleničk je mešanica rastlinskih izvlečkov z barvnimi esencami, eteričnimi olji, zdrobljenimi kristali in minerali ter živo vodo, v zgornjem delu pa je mešanica naravnih olj. Terapija temelji tudi na predpostavki, da naša intuicija prepozna točno tiste barve, ki manjkajo, zaradi katerih se naše ravnovesje ruši. K terapiji sodi še razlaga pomena izbiranih stekleničk pa tudi razlaga učinka izbranega. Oboje je v domeni šolanega terapevta. Uporaba vsebine stekleničke je preprosta. Sloja zmešamo, mešanico pa po navodilih terapevta vtiramo v kožo na določenih delih telesa. Emulzija z zdravilno energijo pronica v telo, po krvi potuje do notranjih organov in žlez z notranjim izločanjem ter uravnava njihovo delovanje. Prek žlez z notranjim izločanjem se uravnava delovanje energetskih središč – čaker, prek teh pa se harmonizirajo stanja v občutljivih poljih čustvenega, miselnega, duhovnega.

Po izročilu se barvna terapija uporablja predvsem za prepoznavanje dejanskih vzrokov naših težav. Vodi nas k razumevanju, odpuščanju, osvoboditvi in k odkrivanju lastnih možnosti, povezuje nas z notranjim bistvom. Sodobna praksa je namenjena vsem: ljudem, ki se zavedajo težav, ne poznajo pa vzrokov; ljudem, ki jih zmagujejo posledice nesreč ali čustvenih travm; ljudem, ki iščejo pot; mladim in starim. Koristi tistim, ki v ezoterično verjamejo, in tudi tistim, ki jih tovrstno ne zanima. Terapija ne izključuje zdravljenja z uveljavljenimi medicinskimi načini. Priporočajo le pozornost pri vzporedni uporabi homeopatskih pripravkov.

Vrste terapij, vrste esenc

Pri klasični auri somi se uporablja predvsem sistem 106 stekleničk za uravnovešanje stanj. Vsaka izmed njih ima posebno barvno kombinacijo, poseben namen in sporočilo – inspiracijo za raziskovanje samega sebe in ključ do dobrega počutja. Med konsultacijsko uro izberemo 4 stekleničke, ki nas najbolj pritegnejo. Terapevt nam po zaporedju posreduje informacije o pomenu in delovanju izbranega. Poleg osnovnega namena, raziskovanja sebstva, je z vsebino posamičnih stekleničk mogoče pomagati tudi pri povsem konkretnih poškodbah in bolečinah, pri tesnobi, strahovih, izčrpanosti, učenju, pri potovalnih težavah in še marsičem.

Pri posamičnih delavnicah aure some, ki trajajo pet ur, se uporabljajo še pomandri (49 rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj v alkoholu; vplivajo na čakre), kvintisence (povezujejo z notranjim bistvom) in Erikove esence. Poleg metuljnih in morskih esenc so na voljo solarne in metuljne esence ter esence moth. Z esencami vstopamo v dimenzije duševnosti, duše, duhovnega sveta. Izberemo eno izmed 13 stekleničk, spoznamo pomen izbranega in izvemo, kako izbrano deluje. Terapevt nato pripravi osebno mešanico iz naših stekleničk. Uporaba je spet preprosta; trikrat dnevno tri kapljice na zapestja in čelo. Po dveh mesecih se bo energija združila in, tako terapevti, novo življenjsko obdobje se bo začelo. Dosežena sprememba je trajna, en obisk zadošča.

Kako do barvne terapije?

Vasija Korošec, Ptujčanka, ki deluje v Ljubljani, Piranu in na Ptuju, je profesorica športne vzgoje pa tudi terapevtka aure some z licenco za zdravljenje pod krovom Andromede. Pri nas je edina, ki dela z Erikovimi solarnimi in metuljnimi esencami ter esencami moth. Poleg tega raziskuje zdravilne učinke zvena lastnega glasu, sveto geometrijo pa skozi meditativno vodeno likovno ustvarjalnost.

Barve in vsakdanje življenje – oddih v barvah

Tako kot trajen hrup ali petje ptic, oglašanje čričkov in škržatov tudi svetloba in barve vseskozi vplivajo na nas. Vsi poznamo turobnost sivine pa tudi veselje ob pisanem cvetju, mavrici. Vendar ne gre le za to, da nas hrup zmoti, živopisanost pa razveseli. Vpliv je globlji. Barve in svetloba delujejo na človeka nežno, prefinjeno, konstantno. Vplivajo na fizično počutje, na čustveno doživljanje in miselno aktivnost, na duševno stanje, tudi na dogajanja v podzavesti. Zato ne preseneča, da se delo terapevtke z barvami širi v oblikovanje bivalnega okolja. Vasija Korošec je v starem jedru Pirana uredila počitniško stanovanje po pravilih feng šuja in tudi po načelih vplivanja barvnih spektrov. Stanovanje smo preizkusili. Pet dni prebivanja v tako urejenih prostorih je malo in vendar dovolj za nekaj presenetljivih vtisov. Ob vstopu začutimo domačnost; prostor posvojimo tako rekoč v trenutku. Domačnost v povsem drugačnem pomenu? Stanovanje je organizirano v zaporedju prostorov na širini dobrih štirih metrov in na dolžini skoraj šestnajstih metrov. Prostore definirajo barve ne le sten, tudi opreme, v svetlih do intenzivnih odtenkih. Stara hiša celo brez vključene klime ob junijski vročini zagotavlja prijeten hlad. Običajni drami, ki raste iz končevanja delovnih obveznosti, pakiranja in potovanja, sledi polhovsko spanje. Sproščene počitnice se začno kar takoj. Prihranili smo štiri dneve za prilagoditev. Je to čarovnija barv? Kakor koli že; splošni vtis je enoten. Prevevajo nas mir, spokojnost, celo ustvarjalni zagon, o sporih niti sledi, na tegobe realnosti smo pozabili – ostale so nekje zunaj, zdaj smo drugje, v drugem svetu.
In znotraj čarobnega Pirana.

Retrovizija

V preobloženi vsakdan se vriva čudna oblika retrovizije. Vračajo se barve. Torej: o njih velja razmisliti temeljiteje. V smislu dograjevanja bivalnega okolja, tudi v smislu utrjevanja bivanja – v smislu aure some.

Več podatkov na www.potsvetlobe.com.

 

Moje zdravje št. 41 / 3. julij 2007

foto: arhiv Moje zdravje