Bolečino pri artritisu pacienti ponavadi opišejo kot globoko bolečino ali utripajočo bolečina, ki je pogosto močnejša zjutraj ob vstajanju. Poleg tega lahko trpijo tudi zaradi šibkosti mišic okrog poškodovanih sklepov in funkcionalnih omejitev, kot so težave pri vstajanju in hoji.

Kaj lahko storimo sami v boju z osteoartritisom?

- Fizioterapija: individualno prilagojena vadba z usklajevanjem fizioterapevta, lahko zmanjšajo bolečine in funkcionalne omejitve, ki jih povzročijo osteoartritis, tako, da poveča moč, ravnotežje in stabilnost sklepa.

- Osteopatsko manipulativno zdravljenje: ta specializirana, praktična metoda za diagnosticiranje in zdravljenje lahko izboljša mišično ravnovesje, poravnavo sklepa, pretok krvi in ​​učinkovitost limfnega sistema, da odstraniti kronične vnetne snovi in ​​odvečno tekočino.

- Protivnetna dietna prehranska dopolnila. Akutno vnetje po poškodbi je dejansko bistvenega pomena za dobro celjenje. Pomembno je, da jemljemo dovolj velike količine vitaminov E, C in D, mineralov (cinka, magnezija in bakra); omega-3 maščobnih kislin (najdemo jih v ribah in lanenem olje), oleinske kisline (prisotne v ekstra deviškem oljčnem olju); glukozamina in naravnih rastlinskih izvlečekov iz olja avokada in soje . Poleg tega je najbolje, da se izognemo predelani in rafinirani hrani, škrobu, sladkorju in prekomerni količini koruznega sirup, nasičenim maščobam in trans maščobam (pogosto se nahajajo v procesirani hrani in veliko kupljenih pecivih, saj so poceni in živilom podaljšajo rok trajanja).

- Zdravila, za boj proti vnetjem: ibuprofen, naproksen in aspirin, kot tudi paracetamol.

- Akupunktura - Vstavljanje tankih igel v posebne "akupunkturne točke". Pozitiven učinek je dokazan skozi več dobro kontroliranih, randomiziranih študij v zadnjih 20 letih, saj akupunktura zmanjša bolečino in izboljša delovanje sklepa.

- Konvencionalne injekcije: te injekcije, ki so pogosto uporabljene, lahko zagotovijo zmerno do pomembne olajšanje težav, in njihovi učinki ponavadi trajajo do nekaj mesecev. Vključujejo steroide (kortizon) in injekcije z viskozno dopolnitvijo (postopek, ki vključuje injekcijo gelu podobne snovi (hyaluronates), ki dopolni viskozne lastnosti sklepne tekočine).

- Regenerativne injekcije plazme bogate s trombociti; navadna terapija in regenerativna injekcijska terapija sta edinstveni vrsti regenerativne injekcije, ki lahko dejansko spodbujajo naravno celjenje hrustanca in bližnjih vezi, kit in mišic. Terapija temelji na centrifugi majhne količine bolnikove lastne krvi, s katero dobimo koncentrat trombocitov, ki vsebujejo snovi, odgovorne za regeneracijo tkiva. Tega nato vbrizgamo v poškodovane predele. Vedno več medicinskih raziskav je pokazalo učinkovitost teh terapij pri zdravljenju bolečin vratu, ramen, komolca, roke, spodnjih delov hrbta, kolka, kolena in gležnja.

 

foto: arhiv Dnevnik