Stopala so eden izmed najbolj obremenjenih delov telesa. Poleg tega, da od jutra do večera nosijo celotno težo našega telesa, se tudi neprestano gibljejo. Prav tako jih dodatno obremenjujejo pretesna ali drugače neustrezna obuvala. Posledice le-teh so v odrasli dobi hitro vidne, čeprav morda še v pozni mladosti stopala niso kazala nobenih znakov t. i. utrujenosti. Najpogostejši opozorilni znaki preobremenjenosti, ki jih spremljajo, so občutek težkih nog in otekanje, ki je prav pogosto spomladi, spremlja pa jih še veliko drugih nevšečnosti: poroženela koža na stopalih, otiščanci, kurja očesa itd., ki žal velikokrat vzbudijo nekoliko več pozornosti šele po tem, ko postanejo moteči ali estetsko nesprejemljivi, zato se začnemo z njihovo nego ukvarjati šele poleti, ko nataknemo sandale.

Kaj torej storiti za bolj zdrav in privlačnejši videz pogosto nekoliko spregledanega dela telesa? S t. i. pedikuro, ki v širšem pomenu predstavlja nego nog, z umivanjem, rezanjem in s piljenjem nohtov, z odstranjevanjem poroženele in suhe kože na stopalih ter masažo lahko z malo truda in vztrajnosti poskrbimo tudi sami. Vsem tistim, ki jim za našteta opravila zmanjka časa ali na njih pozabijo ali pa terapije pedikure ne morajo izvajati sami, priporočam, da se odpravijo k pedikerju, ki je za to tudi strokovno usposobljen. Saj veste, še tako lepo oblikovane in privlačne noge izgubijo svoj čar, če iz odprtih sandal gledajo poškodovani nohti, otiščanci in trda ali poroženela koža oziroma kurja očesa.

Sam svoj pediker

Nega stopal v prvi vrsti pomeni namakanje stopal v kopeli, ki ji dodamo morsko, kuhinjsko ali posebno sol za stopala. V kopel obvezno kanemo tudi nekaj kapljic olivnega olja in limone, kar pripomore, da se otrdela koža hitreje zmehča. Koristno je dodati tudi izvlečke iz divjega kostanja ali čaj iz preslice. Po nekajminutnem namakanju otrdelo kožo stopal najprej zdrgnemo z grobo pilo, s plovcem ali strgalom, za odstranjevanje izredno otrdele kože pa si lahko pomagamo tudi s posebnimi krtačami iz naravnih ščetin. Nadlog, kot so kurja očesa, otiščanci, ki nastanejo med prsti ali pokrivajo večja področja blazinic ali pet, se je mogoče znebiti s pomočjo keratoličnih učinkovin, salicilne ali mlečne kisline, vendar omenjenih pripravkov ne smemo uporabljati na poškodovani, vneti ali kako drugače prizadeti koži. Ob koncu oziroma preden se lotimo oblikovanja in urejanja nohtov, je izredno pomembno, da stopala do konca osušimo, saj so vlažna pravi raj za nastanek mikroorganizmov, in sicer glivic. Le-te se lahko pojavijo tudi, če nas pestijo težave s potnimi nogami, saj vemo, da glivice ljubijo vlažno in toplo okolje. V tem primeru se jih brez ustrezne uporabe zdravil, ki jih dobimo v lekarnah, ne bomo znebili. Za zdrava stopala in dobro počutje lahko poskrbimo tudi z masažo stopal ali s hojo po kremenčevih kamnih, ki na stopala deluje podobno kot refleksna masaža.

Fazi urejanja stopal pa sledi faza urejanja nohtov. Pri oblikovanju nohtov je predvsem pomembno pravilno rezanje. Zlasti ranljivi so nohti palcev. Nohte režemo vedno naravnost in nikoli na okroglo, saj se lahko narobe rezan noht vraste v meso, kar zelo boli, nemalokrat pa je v tem primeru potrebna tudi strokovna pomoč pedikerja, v skrajnem primeru celo operativni poseg. Pri rezanju pazimo tudi, da noht na palcu ne prekriva konice prsta. Razpoke ali grda mesta na nohtih za boljši videz zgladimo s sredstvom za poliranje nohtov, po potrebi pa jih tudi nalakiramo.


Čeprav morda mislite, da je izvajanje pedikure dolgotrajen proces, zanjo ne potrebujete več kot pol ure tedensko. Z rednim izvajanjem se bo vaš trud vsekakor poplačal. Pozitivni dosežki bodo hitro vidni; videz in počutje bosta bistveno boljša.

Blagodejna zeliščna kopel za stopala

Utrujena in boleča stopala so pogosto vzrok neprespanih noči, še posebej, če ste bili ves dan na nogah. Zato bo zeliščna kopel za stopala blagodejno vplivala na vaše telo in vam pomagala zaspati. V takšno kopel je priporočljivo dodati poprovo meto, saj ta hladi in umirja boleče mišice. Tudi rožmarin je uspešen pri preprečevanju podobnih bolečin. Obe zelišči delujeta sprostitveno na celo telo, saj ju hkrati z odišavljeno vodno paro tudi vdihujemo.

 

Zeliščna kopel za boleča stopala vsebuje:

- 50 gramov mešanice svežih začimb: poprova meta, rman, borove iglice, kamilični cvetovi in rožmarin,
- liter vrele vode,
- 15 miligramov boraksa (rudnine za mehčanje vode),
- 15 miligramov magnezijevega sulfata.

Grobo sesekljajte vsa zelišča, jih dajte v posodo in prelijte z vrelo vodo. Pustite stati eno uro. Mešanico precedite in tekočino nalijte v večjo posodo, kjer je že 1,75 litra vroče vode – končna temperatura naj bo prijetno topla. Primešajte še boraks in magnezijevo sol. Noge namakajte 15 do 20 minut, nato jih temeljito osušite v topli brisači.

 

Moje zdravje št. 41 / 3. julij 2007

foto: www.sxc.hu , L'oreal (portret)