Nenamerno hujšanje je pogosto pri starejših ljudeh in je tesno povezano s precejšnjo obolevnostjo in umrljivostjo. Izguba teže, ki sega nad 5% telesne mase v 12 mesecih, je klinično pomembna, čeprav so pri slabotnih starejših ljudeh pomembne že manjše izgube teže. Vzroke lahko uvrstimo med organske (maligni in nemalignii), psihološke, socialne, velikokarat pa je vzrok neznan. Pri teh pacientih je treba zdravila natančno pregledati, zaradi možnih neželenih stranskih učinkov, ki bi lahko dodatno prispevali k izgubi teže. Poleg dietetika, morajo paciente pregledati glede depresije in kognitivnih motenj.

Nenamerno hujšanje se pojavlja pri 15-20% starejših odraslih (starih nad 65) in je povezano s povečano obolevnostjo in umrljivostjo. Klinične in epidemiološke študije so poročale o še večji razširjenosti v nekaterih populacijah: 27% prebivalcev v stanovanjskih skupnostih starejših in 50-60% prebivalcev v domovih za starejše z medicinsko oskrbo.

Ukrepi segajo od neukrepanja (če ga vzamemo kot normalen procesa staranja), do obsežnih preiskav, zaradi strahu pred morebitnim rakom . Opazovalne študije so pokazale, da v 25% primerov ne najdejo vzroka, kljub obsežnim preiskavam. Še vedno ni jasno, kako daleč naj gre zdravnik v raziskovanju starejših bolnikov, ki nenamerno hujšajo, saj za to ni nobenih očitnih medicinskih vzrokov

 

foto: tm