Z

ato smo se na razgovor povabili k doc. dr. Pavlu Košoroku, specialistu kirurgu proktologu, in sicer kar v dnevno bolnišnico IATROS, ki je zasebni medicinski center za proktologijo, enderostomalno terapijo in inkontinenco v Ljubljani. Povprašali smo ga prav vse o hemoroidih, težavah, ki jih prinašajo, zdravljenju in o preventivi.

Hemoroidi

Beseda sama je grškega izvora in je sestavljena iz dveh besed. Iz besede haemo, ki pomeni kri, in iz besede roke, ki pomeni teče, torej kri teče. Hemoroidi so sicer žilni vozli, ki jih lahko primerjamo s krčnimi žilami na nogah. Lahko so notranji ali zunanji. Notranji povzročajo veliko težav; nanje kaže sveža kri na blatu, ki pa je ne spremljajo nikakršne bolečine. Moram povedati, poudari sogovornik, da sami hemoroidi ne bolijo niti takrat, ko krvavijo. Lahko pa se zgodi, da ob zorenju notranjih hemoroidov nastopi še vnetje. Hemoroidi otečejo, takrat pa bolnika zna boleti. To še poveča težave, saj bolečina pri iztrebljanju poveča strah, zato bolniki blato zadržujejo, to pa povzroča njegovo izsuševanje; težave pri ponovnem iztrebljanju se tako samo še povečujejo. Sčasoma, ko se notranji vozli vse bolj raztegujejo, začenjajo tudi izstopati iz črevesa in povzročajo večje ali manjše zaplete.

Pletež žil in vozličkov

V zadnjiku, tik pod sluznico, je normalno pletež žilnih vozličkov, ki omogoča najfinejši nadzor zadnjika, ki je za kontinenco, ohranjanje zaporne funkcije, izrednega pomena. Po besedah sogovornika je to dovršen sistem, ki kljub polnemu črevesu še vedno omogoča nadzor izpuščanja oziroma zadrževanja vetrov in sluzi pa tudi blata. Dražljaj na blato lahko tudi zavestno zadržimo in si določimo ravno pravi čas za odvajanje, seveda, če so te funkcije še zdrave. Prepogosto zadrževanje blata, ki se pojavlja pri specifičnih poklicih (vozniki, delavci za poštnimi, bančnimi okenci, na blagajnah v trgovinah, za tekočim trakom …), povzroči, da se črevo poleni, kar preprečuje normalno iztrebljanje in je vzrok za zaprtje. Blato, ki je sicer voljno in mehko in se oblikuje po odprtini črevesa, se pri predolgem zadrževanju v zadnjiku začne sušiti. Ta debelejša masa nariva žilni pletež in vozlički se zaradi pritiska nanje vedno bolj raztegujejo. To se lahko dogaja leta in leta, težave pa začnejo, ko žilni pletež z vozlički izgubi svojo prvotno čvrstost, se raztegne in vozli začnejo izpadati. 


Druge krvavitve iz zadnjika

Krvavitev, ki ne povzroča bolečin, običajno povzročajo hemoroidi. Ker pa je lahko vzrok v resnejših obolenjih, kot so hemoroidi, je treba vsako krvavitev temeljito raziskati, svetuje doc. dr. Košorok. Včasih krvavitev spremlja bolečina. Pojavi se lahko kot posledica razpoke (fisure) v sluznici zadnjika, ki nastane zaradi napenjanja pri odvajanju že zasušenega blata pri tistih, ki poredko odvajajo in imajo zato trdo stolico. Kri pri fisuri je videti kot sveža sled na blatu, opaziti pa jo je tudi na toaletnem papirju. Bolniki pogosto opazijo oteklino na izhodu zadnjika, ki nastane zaradi tromboze v enem, lahko tudi v več zunanjih hemoroidnih vozlih. To je neprijetna težava, saj bolnik težko sedi in hodi.
Hitro in preprosto jo reši preprosta operacija, ko oteklino prerežemo in krvni strdek odstranimo. Rana se hitro zaceli in ne povzroča več težav. V nasprotnem primeru je bolnik obsojen na več dni trajajoče težave in bolečine. V tem času se trombozirani vozlič predre sam, poči, izločijo se krvni strdki.

Veliko ponavljajočih se krvavitev, ki se zgodijo po 40. letu starosti, je lahko znak rakastih novotvorb, ki se začnejo s polipi (adenom), ki so predstopnja raka. Prav z rednim pregledovanjem vsake krvavitve želimo izločiti prav vsako možnost, ki bi lahko kazala na nastanek raka in ki omogoča, da čim hitreje ukrepamo, če ga najdemo.

O vzrokih za nastanek hemoroidov, zdravljenju in o kirurških metodah pa tudi o tem, kaj lahko storimo, da se tem težavam izognemo.

 

Moje zdravje št. 51 / 20. november 2007

foto. TZS, zasebni arhiv