V poročilu, ki so ga danes, na 241. srečanju National & Exposition of American Chemical Society, predstavili znanstveniki, kažejo, da vsebujejo orehi več zdravih antioksidantov in antioksidantov višje kakovosti, kot katerikoli drugi oreščki. Pest orehov vsebuje skoraj dvakrat več antioksidantov, kot katerikoli drugi običajno uporabljeni oreščki.

Razni oreški vsebujejo precej visoko kakovostnih beljakovin (te so lahko nadomestek za meso), vitaminov in mineralov, prehranske vlaknine, poleg tega so brez glutena in sestavin, ki jih najdemo v mleku. V letih raziskav so znanstveniki po vsem svetu ugotovili, da redno uživanje majhnih količin oreščkov ali arašidovega masla, zmanjša tveganje za srčne bolezni, nekatere vrste raka, žolčne kamne, diabetes tipa 2 ter druge zdravstvene težave.

Kljub vsem predhodnih raziskav znanstveniki do sedaj niso primerjali količine in kakovosti antioksidantov v različnih oreških, kot so jih v tej raziskavi, v kateri so primerjali: orehe, mandljne, arašide, pistacije, lešnike, brazilske orehe, indijske oreščke in hikorija oreščke. Antioksidanti v orehih so bili 2-15 krat bolj učinkovit kot vitamin E, ki je znan po močnih antioksidantskih učinkih.

Kljub temu pa moramo ohraniti majhne porcije, saj okrog 7 orehov na dan, prinese zdravju morebitne koristi, ki so jih odkrili že v prejšnjih študijah.


foto: www.sxc.hu