Zato je poleg tega, da osrčnik varuje srce, naloga vrečke tudi shranjevanje maziva za nemoteno delovanje srca in srčnih zaklopk ter srcu omogoča prosto gibanje. Srce leži v osrčniku.

Ker ima osrčnik funkcijo zaščite srca, ima vpliv na celotno telo prek krvožilnega sistema. Kri je tekočina, ki prinaša in odnaša snovi k celicam in od njih. Celice se zato lahko obnavljajo. Funkciji varovanja in obnavljanja delujeta na fizični, čustveni in miselni ravni. Osrčnik je zato simbol ljubezni in odpuščanja sebi.

Ker ščiti srce, je v prenesenem pomenu njegova naloga, da ustvarja občutke zadovoljstva in užitka za vladarja, zato je vlaženje spolnih organov povezano prav z osrčnikom. Z osrčnikom je povezano lepo spolno življenje. Medtem ko ledvice poskrbijo za fizično, bolj surovo spolno energijo, energija osrčnika spolni odnos objame z ljubeznijo, ki jo prenese od srca in tako poveže um, čustva in telo v ljubeč odnos med dvema intimno povezanima človekoma.

Osrčnik v težavi

Z osrčnikom so povezane težave v spolnosti, predvsem zato, ker je spolnost močno povezana z neharmonijo v psihi. Obrambni mehanizmi, kot so: zanikanje, odmik, zaprtost v sebe, ki smo jih zgradili v preteklosti, prizadenejo srce, in ker ga varuje osrčnik, vplivajo na spolnost. Največje neharmonije ustvarjajo fizične (pretepanje in druge oblike fizičnega nasilja, spolna zloraba), čustvene (čustveno izsiljevanje) in psihične (mobing, žalitve, poniževanje) zlorabe.

Kadar je energija osrčnika nizka, se človek nima rad, kar pomeni, da tudi za druge nima vrednosti, da bi bil ljubljen. Majhna energija osrčnika povzroča bolečine ob menstruacijah, neredno menstruacijo in hormonska neravnovesja, težave s prostato in z impotenco. Spolne želje je malo. Pogoste so težave v menopavzi in bolečine v dojkah pred menstruacijo.

Preveč energije osrčnika se kaže v veliki želji po novostih in 'adrenalinu'. Takšen človek pogosto hodi na zabave, dirka po cestah, preizkuša različne opojne substance (alkohol, cigarete, droge …), rad gleda TV, igra računalniške igrice (zasvojenost z informacijsko tehnologijo) ali nakupuje (odvisnost od nakupovanja čevljev, novih oblek, spodnjega perila …) – vse z namenom, da se dogaja nekaj novega in vznemirljivega. Sem sodi tudi spolno vznemirjenje z različnimi pripomočki. Vendar to niso globoke želje posameznika, ki bi ga zadovoljile na dolgi rok. Vedno znova in znova mora iskati nove in nove zadovoljitve. Človek s preveč energije osrčnika je bolj sebičen in je za izpolnitev lastnih potreb bo zabavi pripravljen delovati tudi v škodo drugih ljudi.

Prevelika energija osrčnika je povezana z bolečinami v spodnjem delu hrbtenice in križu, še posebej z išiatičnim živcem, s pekočim uriniranjem. Pekoče bolečine so prisotne tudi v dojkah. Prisotna je velika spolna želja. Preveč energije osrčnika pri moških se včasih kaže v bolj izraženih prsih.

Mišica, ki je povezana z osrčnikom, je srednja zadnjična mišica.

Mišica se nahaja na zadnjici, pod veliko zadnjično mišico, in pokriva medenico na levi in desni strani. Mišica je zadolžena za dvig noge vstran od srednje linije telesa. Med hojo mišica podpira telo, da ohrani ravnotežje na eni nogi. Mišica sodeluje tudi pri rotaciji stegna navzven in navznoter.


Načini uravnovešanja energije osrčnika

GIBANJE = ŽIVLJENJE

Brez gibanja ni življenja. Srednja zadnjična mišica je povezana z osrčnikom. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo tudi energijo spolnih organov, krvožilnega sistema in varujemo srce.

Stegnite nogo in jo pomaknite stran od sredine.
V počasnem gibu pomaknite nogo v normalni položaj.

Vajo za osrčnik izvajamo večkrat dnevno po nekaj minut (cca 80 ponovitev izmenično na vsako nogo).

Ustvarjanje čustvenega ravnovesja

Ko hočete dovesti energijo osrčniku, je pomembno, da se veliko smejete. Vsako uro namenimo eno minuto smehu. Le toliko časa je potrebnega, da vzdržujemo svoj osrčnik zdrav. Lahko si kupimo smešnice, lahko na internetu najdemo smešne klipe, lahko pa začnemo preprosto ponavljati hi, hi, hi, ha, ha, ha, ho, ho, ho … ali »haaaaa, haaaaa …«

Hrana

Za osrčnik je najpomembnejša hrana, bogata z vitaminom E (pšenični kalčki, grah, zeleni listi zelenjave, koruzno olje, lešniki in mandeljni). Pomembno je tudi, da uživamo tudi po okusu grenko hrano: amarath, quinokia, olive, jedi in čaj iz kopriv. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo z zadovoljstvom in da uživamo v jedi. Zamišljamo si, da hrana prinaša energijo za telo. Pomembno je, da se med jedjo osredinite na vse okuse hrane in si vzamete čas.

Zmanjšanje stresa osrčnika
Stres je posledica premajhne predanosti našemu pravemu poslanstvu. Zato vsaka odvisnost (od zabav in lahkotnega življenja pa tudi od premajhne vrednosti sebe) povzroči nastajanje stresnih hormonov. Ko sebi namenimo premalo ljubezni, začne v osrčniku nastajati neravnovesje energij. Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksne točke na stičišču temenice in senčnice levo in desno na lobanji nad ušesi. Točko primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: s kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol ali pa smo kar v postelji. Točko držimo 2–3 minute vsaj 2-krat dnevno.

Točke držimo še posebej takrat, ko čutimo, da imamo veliko potrebo po zabavi ali pa smo zelo kritični do sebe.

Popravek drže telesa

Srednja zadnjična mišica omogoča dvig noge vstran od srednje linije telesa. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah pri hoji in rotaciji stegnenice vstran in nazaj. Ker podpira hojo – korake –, ob zakrčenosti onemogoča normalno hojo. Da okrepimo mišico in sprostimo napetost v medenici, medtem ko premikamo nogo vstran, je postopek naslednji:
1. Potrebujemo nekoga, da nam pomaga.
2. Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo.
3. Pomočnik prime na čelu točki: sredina čela – nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem na eni strani ter s palcem na drugi strani.
4. Zelo, zelo počasi premaknemo telo v pravilnejši položaj: vzravnamo hrbet pokončno in nogo odmaknemo navzven. Vmes globoko dihamo.
5. Opisan postopek ponovimo 5-krat.

Zmanjšanje bolečine

Kadar se pojavijo bolečine v delu spolnih organov (impotenca, menstrualni krči, nereden in boleč cikel), v dojkah ali pa so se pojavile težave menopavze, jih zmanjšamo z močnim pritiskom neposredno za sramno kostjo s kazalcem in sredincem ali s palcem. Pritisk mora biti tako močen, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna, pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2–3 min. večkrat dnevno. S to masažo spodbudimo delovanje limfe v spolnih organih in pretok krvi. Spolni organi se tako hitreje sčistijo strupenih in odpadnih snovi.

Pri resnih in kroničnih težavah s spolnimi organi je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pospešijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo sposobnost vašega telesa, da se hitro obnavlja, da ohranjate telo prožno in zlahka sprejmete spremembe. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj povečate energijo za izpolnitev vašega poslanstva. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vaše spolne organe in zmanjša možnost obolenj.


Moje zdravje št. 135 / 15. februar 2011