Čeprav je njegova domovina osrednja Azija, se je česen lepo udomačil tudi na slovenskih tleh. S česnom lahko brez previdnosti začinimo prav vsako slano jed, saj ga Svet Evrope razvršča v skupino naravnih začimb, ki se smejo živilom dodati brez količinskih omejitev. Dolg seznam bi bil potreben, da bi našteli vse čudežne učinkovine, vitamine in minerale, ki jih skriva ta priljubljena gomoljnica, latinsko imenovana Allium sativum, zato bomo v nadaljevanju pobrskali po nekaterih njenih najpomembnejših zdravilnih učinkih, ki gredo, kakor se sliši nesmiselno, z roko v roki z neprijetnim vonjem. Zaradi žveplenih sestavin v eteričnem olju je česen namreč neprijetnega vonja, brez njih pa ni zdravilen.
Previdnost ni nikoli odveč
Česen je praktično nestrupen. Stranski učinki njegovega prekomernega uživanja so lahko le pekoč občutek v ustih in želodcu, driska ter bruhanje. Ti učinki se lahko pojavijo tudi pri ljudeh, ki česna niso vajeni. Znanih je nekaj primerov alergije na dotik po dolgotrajni poklicni izpostavitvi česnu, ni pa bila zabeležena nobena alergija na česnovo olje in česnove izvlečke. Pogosto pa česen vpliva na delovanje zdravil, ki jih uživate. Česen lahko moti zdravljenje s hipoglikemiki, zdravili za znižanje sladkorja v krvi, in antikoagulansi, sredstvi proti strjevanju krvi, stopnjuje pa protistrjevalni učinek protivnetnih zdravil, kot sta aspirin in ibuprofen. Česen prav tako zveča delovanje nenasičenih maščobnih kislin omega-3. Ni kliničnih izsledkov o stranskih učinkih česna med nosečnostjo in dojenjem, večji vnosi pa lahko vplivajo na menstruacijski ciklus in izzovejo maternične krče, zato česen med nosečnostjo in dojenjem uporabljajte le kot začimbo.
Moje zdravje št. 37 / 8. maj 2007
Foto: Prešernova družba