Pljučnik v teh spomladanskih dneh živahno cveti med grmovjem in živo mejo, ob potokih, gozdnih obronkih, v senčnih listnatih gozdovih; sprva rdeče, nato se klobučasti cvetovi obarvajo vijoličasto in na koncu še modro. V Sloveniji raste šest vrst pljučnikov, od teh je najpogostejši navadni. Nabiramo cvetočo rastlino, torej od marca do maja, cvetove in zelene liste. Pljučnik je svoj sloves ohranil le še v ljudskem zdravilstvu, in sicer kot čaj pri pljučnih boleznih, prehladu dihal, gripi, kašlju, hripavosti in astmi. Prepoznamo ga po debeli črnorjavi korenini, do pol metra visokem, pokončnem in dlakastem steblu ter pritličnih, srčastih listih, zoženih v pecelj. Plod je enosemenski orešek.

Nabiramo cvetočo zel brez korenine, spomladi tudi liste, medtem ko korenine vsebujejo kremenčevo kislino, zato jih ne nabiramo. Pobrano zelišče sušimo v senci na prepihu, ob tem pa pazimo, da rastlinica ohrani lepo zeleno barvo. Le tako bo zelišče ohranilo vse zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje: čreslovine, saponozide, sluzi, kremenčevo kislino, eterično olje, rudninske snovi, polisaharide, flavonoide, alantoine … Ker v sledeh vsebuje tudi pirolizidinske alkaloide, lahko pljučnik uporabljamo le nekaj tednov na leto, podobno kot navadni gabez in lapuh.

Že ime zeli pove veliko, in sicer da pomaga pri pljučnici, bronhitisu in pljučni tuberkulozi, pri čemer gre zahvala visoki vsebnosti kremenčeve kisline, rudninskih snovi, smole in čreslovin. Sluzi ima rastlina malo. Čajno mešanico, ki jo pijemo pri boleznih pljuč in bronhijev, pripravljamo tako, da skupaj zamešamo 200 gramov pljučnika, 200 gramov listov ozkolistnega trpotca, 100 gramov listov koprive in 100 gramov njivske preslice. Za skodelico čaja vzamemo eno žličko čajne mešanice. Najbolje je, da zjutraj pripravimo tri skodelice preliva, dodamo med in popijemo po požirkih čez dan.

Ko imamo obolela pljuča zabita in težko dihamo, si lahko pripravimo tudi naslednjo čajno mešanico. Skupaj zamešamo enako količino različnih zelišč: pljučnik, lipovo in bezgovo cvetje, slezove korenine, cvetove dišeče vijolice in janeževe plodove. Dve žlički mešanice poparimo s skodelico vrele vode, pustimo, da se nekoliko ohladi. Precedimo, osladimo z žličko medu in dodamo limonin sok. Čez dan popijemo do šest skodelic čaja.

Pri telesni oslabelosti, bledici in slabokrvnosti pa pripravimo mešanico iz enakih delov zeli, le da tokrat skupaj zamešamo timijan, pljučnik, lučnikove cvetove, ozkolistni trpotec in ognjič. Dve čajni žlički zeli prelijemo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Precedimo in čaj sladkamo z medom. Popijemo tri, štiri skodelice preko dneva.

 

Moje zdravje št. 37 / 8. maj 2007

ilustracija: Jin