Cigaretni dim vsebuje veliko rakotvornih snovi, ki okvarijo ledvične celice in povečajo možnost, da postanejo rakave. Toksičnost se naglo vzpenja z dolgotrajnostjo predajanja tej škodljivi razvadi, tveganje za razvoj bolezni pa se začne zmanjševati s prenehanjem kajenja. Tudi debelost ima svoj vpliv pri razvoju ledvičnega raka, zdi se, da še posebej ogroža ženske. Raziskovalci menijo, da gre najverjetneje za povezavo med čezmerno telesno težo in vpliva le-te na ravnovesje ženskih hormonov.

Sorafenib je multikinazni zaviralec, ki zavir rast tumorskih celic in rast tumorskega žilja ter tako preprečuje njegovo širjenje v oddaljena mesta.

Različne vrste raka ledvic

Najpogostejši je rak ledvičnih celic, ki vznikne iz epitelija ledvičnih tubulov. Približno v treh četrtinah je to svetlocelični karcinom, desetina je papilarni karcinom, ki so ga včasih zaradi svetlo rumenih celic, podobnih celicam nadledvične žleze, imenovali tudi hipernefrom. Okrog pet odstotkov vseh rakov ledvičnih celic je kromofobni karcinom in slab odstotek karcinom Bellinijevih vodov. V približno 5 odstotkih raka ledvičnih celic ni mogoče opredeliti. Ledvice so lahko prizadete tudi zaradi drugih vrst raka, kot so nefroblastom, sarkomi, limfomi in drugi.

Atipični znaki

Simptomi, kot so nočno potenje, utrujenost, občasna slabost, ki bi morali bolnika opozoriti na prisotnost bolezni v telesu, so neznačilni in jih posameznik zlahka pripiše kakšni drugi bolezni oziroma meni, da gre le za prehodno slabo počutje.
Ob nastopu značilnih bolezenskih znakov – pri ledvičnem raku so to trebušna masa, bolečina v predelu ledvic in kri v urinu (hematurija) – je bolezen že močno napredovala in je težko zazdravljiva. Zaradi vse pogostejših ultrazvočnih preiskav trebuha, se delež bolnikov z rakom ledvic, odkritim v zgodnejših fazah, povečuje. Ponekod v Evropi je na ta način odkritih že skoraj 70 odstotkov bolnikov.

Posebnosti

Rak ledvic je eden redkih rakov pri katerem so opisani primeri spontane remisije oziroma celo popolno izginotje bolezni v petih do desetih odstotkih primerov. Poudarek je na opisane, saj v slovenskem prostoru še nisem slišala za strokovnjaka, ki bi tak primer tudi sam videl. Edinstven je tudi po tem, da se onkologi večkrat odločajo o smiselnosti odstranitve tumorja in/ali metastaz tudi pri že razsejani bolezni. Pri tistih v dobrem telesnem stanju in z omejenim obsegom zasevkov je prišlo v več primerih do večletne zazdravitve.

Potuhnjeno obolenje

Skoraj polovico rakov ledvic odkrijemo v napredovali fazi, ko se je bolezen že razširila in zajela celotno ledvico ali še huje, dosegla oddaljene organe. Kot že omenjeno, krivdo za to pogosto pripisujemo neznačilnim znakom, s katerimi se bolezen kaže. Le kdo bi ob utrujenosti, splošnemu slabemu počutju, nočnemu potenju in oteklih gležnjih pomislil na raka ledvic? Na resnejše težave opozorita šele ledvena bolečina in prisotnost krvi v urinu, ki se prej omenjenim simptomom pridružita v napredovalem stadiju bolezni, toda samo desetim odstotkom obolelih. Pri ostalih ostane rak potuhnjeno skrit in izbruhne šele, ko se za različne možnosti zdravljenja zaprejo skorajda vsa vrata. Znano je, da imajo bolniki z napredovalim karcinomom ledvičnih celic manj kot 10 odstotkov možnosti za življenje.

Pomemben ultrazvok

V Evropi vsako leto za ledvičnim rakom na novo zboli več kot 48.000 ljudi, v Sloveniji blizu 200. Kljub radikalnemu kirurškemu zdravljenju se pri okoli polovici bolnikov z rakom ledvic čez leta pojavijo oddaljeni zasevki in bolezen postane neozdravljiva. Zaradi pogostejše uporabe ultrazvočnih preiskav trebuha se delež bolnikov z boleznijo, odkrito v zgodnjem stadiju, povečuje in ponekod v Evropi znaša že okoli 70 odstotkov. Petletno preživetje bolnikov z omejeno boleznijo je značilno boljše od preživetja bolnikov z lokalno razširjeno ali razsejano boleznijo. Po podatkih baze SEER (register raka v ZDA) je preživetje z omejeno boleznijo 89-odstotno, z lokalno razširjenimi tumorskimi celicami 61-odstotno, z napredovalim, razsejanim ledvičnim rakom pa preživi samo 9 odstotkov ljudi.

Novi pristopi, novi upi

Toda, kot nam vsakič znova dokazujejo znanstveniki, ki razvijajo nove pristope zdravljenja, za pomoč nikoli ni prepozno. Rak ledvic je eden najbolj prekrvavljenih tumorjev, zato ne preseneča, da so pri zdravljenju najbolj učinkovita prav zdravila, ki zavirajo rast žilja v tumorju. Velik del remisij in zazdravitev je, kot kažejo izsledki novih raziskav, doseči z zdravljenjem s tirozin kinaznimi zaviralci, usmerjenimi proti številnim rastnim dejavnikom. Eno takih zdravil je sorafenib, multikinazni zaviralec, ki zavira rast tumorskih celic in rast tumorskega žilja ter tako preprečuje rast tumorja in njegovo širjenje v oddaljena mesta. V raziskavi TARGET (Treatement Approaches in Renal Cancer Global Evaluation Trial ali v prevodu: ocena različnih vrst zdravljenja ledvičnega raka), ki je doslej največja tovrstna raziskava, se je pokazalo, da je pri bolnikih z napredovalim karcinomom ledvic zelo uspešno zdravljenje z novim biološkim zdravilom sorafenib (nexavar), ki ga je razvila farmacevtska družba Bayer HealthCare skupaj z družbo Onyx Pharmaceuticals, Inc.

Daljše preživetje, malo neželenih učinkov

Izsledki raziskave TARGET, na osnovi katere je sorafenib pridobil dovoljenje za promet, so bili januarja letos objavljena v prestižni reviji The New England Journal of Medicine. Pokazali so tri ključne prednosti novega zdravila: podvojeno preživetje brez napredovanja bolezni, podaljšano skupno preživetje in malo neželenih učinkov. Tristopenjska, dvojno slepa raziskava, ki je vključevala tudi placebo skupino bolnikov, je potekala med novembrom 2003 in marcem 2005, vključevala pa je 903 bolnike z napredovalim karcinomom ledvičnih celic, ki se na druge možne terapije niso odzvali. 451 bolnikov je prejemalo 400 miligramski odmerek sorafeniba dvakrat dnevno, 453 pa placebo zdravilo. Januarja 2005 je znašalo preživetje brez napredovanja bolezni med bolniki, ki so prejemali sorafenib 5,5 meseca, v skupini, ki zdravila ni prejemala, pa 2,8 meseca. Tudi prvi rezultati celotnega preživetja so pokazali, da sorafenib izboljša celotno preživetje za 39 odstotkov in v 56 odstotkih zmanjša tveganje za napredovanje bolezni in tako zmanjšuje tveganje za smrt. Najpogostejši neželeni učinki zdravila so blagi do zmerni. Bolniki so najpogosteje tožili nad drisko, kožnimi izpuščaji, utrujenostjo in spremembami na koži dlani ter stopal. Med resnejšimi zapleti sta povišan krvni tlak, ki se pojavi pri 17 odstotkih, a je obvladljiv z zdravili za znižanje krvnega tlaka, in srčno popuščanje pri dveh od 1000 bolnikov.

Viri:

Escudier B., Eisen T.,idr.; Sorafenib in Advanced Clear –Cell Renal-Cell Carcinoma; The New England Journal of Medicine, 11.1.2007
Čufer, T., Rak ledvic; Onkologija, 11.2005


Moje zdravje št. 35 / 3. april 2007
foto: Flegis