Olivno olje je v uporabi že dolga stoletja. V Egiptu, Grčiji in Rimu je bilo razširjeno prepričanje, da olivno olje, ki ga je Homer poimenoval kar tekoče zlato, vrača moč in mladost. Modri predniki so olivno olje uporabljali v prehrani, ob tem pa tudi kot zdravilo, za negovanje kože in las, zdravljenje odrgnin ali ran, nenazadnje pa tudi kot sredstvo za maziljenje ob rojstvu in smrti. V starem Rimu so mazilili celo kamnite kipe! V ljudski medicini je nekaj kapljic soka iztisnjenih oliv veljalo kot zdravilo za pomirjanje mišičnih krčev pri športnikih, zdravilo za urejanje prebave, zniževanje krvnega tlaka in uravnavanje delovanja srca.

Olivno olje je prav posebno olje, saj je edino, ki ga lahko uživamo takoj zatem, ko »stisnemo olivo«. Vsa druga olja se morajo dodatno obdelati, rafinirati ali čistiti, da so primerna za prehrano. Grško-rimske slavospeve olivnemu olju so danes podkrepile tudi mnoge študije. Olivno olje je v svojih bioloških in prehrambenih vrednostih zelo zdravo živilo. Ima izjemno kemijsko sestavo; vsebuje visok procent nenasičenih maščobnih kislin, ki dvigujejo zaščitni ter znižujejo nevarni holesterol in s tem pospešuje nastanek in razvoj ateroskleroze. Skriva tudi precej vitaminov in antioksidantov, s čimer znova pomaga preprečevati bolezni srca in ožilja. Olivno olje zmanjšuje tveganje za nastanek vnetja želodčne sluznice in razjede na želodcu, ima pa tudi pozitiven vpliv na rast in razvoj otrok ter mladostnikov. Ščiti jetra, ugodno deluje na žolč ter učinkovito zavira staranje. In še bi lahko naštevali. Njegova ključna pomanjkljivost pa je ena sama: visoka cena.

Mediteranska dieta varuje pred rakom

Študija, ki so jo znanstveniki z Univerze v Oxfordu izvedli v 28 deželah, kjer tradicionalno uživajo meso, je pokazala, da Sredozemska oziroma Mediteranska dieta, ki temelji na uživanju sadja, zelenjave, polnovrednih žit in olivnega olja, zmanjšuje možnost za nastanek rakastih obolenj debelega črevesa. Japonski znanstveniki dodajajo, da oljčno olje zmanjšuje število rakastih obolenj na koži, zato ga priporočajo pri vsakodnevni negi kože. Vtiranje olja v kožo nudi zaščito pred sončnimi žarki, ščiti pred opeklinami, preprečuje nastanek alergij ter mehča in pomirja kožo.

Z oljčnim oljem lahko kuhamo, pečemo ali dušimo. Še bolje ga je uživati surovega, s čimer se ohranijo vsi vitamini in antioksidanti, ki jih oljčno olje vsebuje. Zmotno je razširjeno prepričanje, da olivno olje ni primerno za toplotno obdelavo hrane. Tudi po večurni uporabi pri 200°C olivno olje ne spremeni svojih lastnosti (večina ostalih olj je uporabnih do 170°C). Pogosta zmota je tudi, da so zelene in črne olive različne sorte. Zelene olive so le prej pobrane.


Moje zdravje št. 34 / 20. marec 2007
foto: www.sxc.hu