Da bi zavrteli čas nazaj, lahko namesto dragih kozmetičnih preparatov celice oskrbimo s silicijem. Človeški organizem ni sposoben tvorbe silicija, zato ga moramo v zadostnih količinah neprestano vnašati s hrano ali z ustreznimi dodatki oziroma s preparati. Klinična študija, ki so jo januarja lani izvedli na univerzitetni bolnišnici Hamburg – Eppendorf na vzorcu 55 žensk s tankimi lasmi, je potrdila, da silicijeva kislina v telesu deluje kot gradbeni element, saj pospešuje rast celic od znotraj. Šest mesecev redne uporabe izvirnega balzama z vsebnostjo silicija je uporabnicam v povprečju povečalo volumen las za 13 odstotkov in prispevalo k bolj sijočim, zdravim lasem. Vodja omenjene študije, prof. Augustin, dr. med., sklepa, da lahko terapija s silicijem učinkuje tudi kot preventiva pred krhkimi lasmi.

Proces regeneracije kože, las in nohtov traja približno štiri tedne, zato moramo biti pri jemanju silicija potrpežljivi. Dolga doba, preden so vidni dosežki, ima zelo preprost vzrok. Preden noht zraste za celotno dolžino, traja pol leta, regeneracija kože traja približno 28 dni, lasje pa zrastejo približno centimeter mesečno. Pojavlja se še ena omejitev. Silicijeve spojine težijo k tvorbi velikih kompleksov molekul in kristalov, zato ima naš organizem velike težave pri absorpciji teh velikih molekularnih kompleksov. Pozitivni učinki silicija v veliko pripravkih tako ne pridejo do izraza. Zaradi lažje absorpcije silicija se priporoča uporaba silicija v koloidni obliki (oblika gela). V tej obliki je silicijeva kislina homogeno in fino razporejena v vodi. Če primerjamo velikost delcev v silicijevi prsti (pripravki s silicijem v obliki tablet, kapsul) in gelu silicijeve kisline, ugotovimo, da so delci gela silicijeve kisline kar 2.000-krat manjši kot delci silicijeve prsti. Zato te zelo majhne molekule silicijeve kisline z lahkoto prehajajo skozi črevesno steno in v primerni količini dosežejo vezivno tkivo, še posebej hitrorastoče celice, ki neprestano obnavljajo strukturo kože, las in nohtov.

Zakaj je silicij še potreben v telesu?

Silicij ima tri zelo pomembne lastnosti. Ima izredno veliko sposobnost vezave. Nanj se vežejo voda, bakterije, virusi, toksini in plini. Zadostna količina silicija v celicah omogoča celicam boljšo preskrbljenost z vodo. To ima za posledico lažjo izmenjavo hranilnih snovi in boljši potek metabolizma v celici. Na zunaj je to opazno v bolj napeti in sveži koži. Silicij je tudi gradbeni element kolagena in elastana. Z njima postanejo koža in vezivna tkiva elastičnejši, zato je zadostna raven silicija v telesu pomembna pri tistih, ki so nagnjeni h krčnim žilam, k zvinom, nategom tetiv in k celulitu. Elastan in kolagen sta hkrati tudi pomembna gradnika kosti. S starostjo ju izgubljamo, poveča pa se tveganje za osteoporozo in zlome. Silicij ima pomembno vlogo še pri transportu kalcija in je zato pomemben podpornik trdnih, močnih kosti.

 

Moje zdravje št. 52 / 4. december 2007

foto:www.sxc.hu