Obstaja več kot 200 vrst virusov, ki povzročajo prehlad. Ko so vsi okrog nas prehlajeni, je pravi čudež, če se okužbi uspemo izogniti. Ob kašljanju in kihanju se vlažne kapljice, v katerih je na tisoče kužnih virusnih delcev, prenašajo v okolico z veliko hitrostjo. Z vdihovanjem teh kapljic ali drgnjenjem nosu z okuženimi rokami virus neposredno prenesemo nase, v 8–12 urah se ta razmnoži in scenarij, ki sledi, vsi dobro poznamo. Če prehlad zdravimo, traja sedem dni, če ga ne, pa en teden, pravi ljudska modrost. In res je, zdravila za prehlad ni. Naša edina obramba so podporniki imunskega sistema: med, limona in zelišča.

Dediščina ameriških Indijancev

Škrlatna ehinaceja oziroma škrlatni ameriški slamnik je zdravilna rastlina, ki ima dolgo tradicijo in izvira iz Severne Amerike. Večina izvirnih ameriških plemen je ehinacejo uporabljala za zdravljenje različnih bolezni, kot so lajšanje prehlada, zdravljenje ran in celjenje kožnih izpuščajev. Tudi danes velja rastlina kot zdravilo za lajšanje prehlada, vendar je na voljo na stotine različnih izdelkov iz ehinaceje. Veliko teh izdelkov ni registriranih kot zdravilo ter tudi nimajo dokazane farmacevtske kakovosti in farmakoloških učinkov.

Raziskave so pokazale, da so alkilamidi tiste pomembne zdravilne učinkovine v ehinaceji, ki se pritrdijo na imunske celice in aktivirajo imunski sistem. Dr. Jürg Gertsch s švicarskega zveznega inštituta za tehnologijo je ta mehanizem odkril pred več kot dvema letoma, zdaj pa se osredinja na zdravilo echinaforce, najpodrobneje raziskan preparat, ki vsebuje pet odstotkov izvlečka korenin in 95 odstotkov izvlečka zeli (to so steblo, listi in cvetovi) ehinaceje.

Klinična študija, ki so jo izvedli na univerzi v Upsali na Švedskem, je dokazala, da je echinaforce zelo učinkovito in varno zdravilo za akutno zdravljenje običajnega prehlada. 246 zdravih prostovoljcev, ki so zboleli za običajnim prehladom, je trikrat dnevno jemalo po dve tableti zdravila echinaforce ali učinkovine placebo, dokler se niso pozdravili (ne dlje kot sedem dni). Zdravilo echinaforce je v primerjavi s placebom kar za 63 odstotkov zmanjšalo znake običajnega prehlada in obenem ni pokazalo stranskih učinkov. Če zdravilo jemljete skladno z navodili za uporabo, neželenih učinkov ni pričakovati.

Ehinaceja ščiti pred prehladom

Do zdaj ni bilo potrjeno, da bi bila ehinaceja učinkovita pri preprečevanju prehlada. Metaanaliza vseh in vivo kliničnih raziskav o mehanizmu delovanja, preprečevanju in o zdravljenju prehladov, ki jo je izvedel Bioforce AG v sodelovanju s prof. Johnstonom na Imperial Collegeu v Londonu, pa je pokazala nekaj novega. Tisti, ki so jemali ehinacejo preventivno med pogostejšimi prehladi, so zboleli 50 odstotkov manj kot tisti, ki je niso jemali.


Moje zdravje št. 50 / 6. november 2007

foto: arhiv Moje zdravje