Krvne preiskave, s katerimi ugotavljajo prisotnost protiteles proti HSV, kažejo, da je večina ljudi virusu HSV tipa 1 izpostavljena v mladosti ali zgodnji odrasli dobi. Milijoni po svetu so okuženi z virusom, vendar se okužba s HSV pokaže le pri manjšini. Številni okuženi ljudje imajo tako imenovane brezsimptomne zagone okužbe, ki potekajo brez kakršnih koli znakov. Virus Herpes simplex po okužbi ostane v telesu vse življenje, in sicer v neaktivni obliki do prvega zagona.

Dejavniki, ki vplivajo na pojav herpesa na ustnicah, so različni: poleg draženje kože pri poljubljanju, hranjenju ali pri uporabi šmink imajo pomembno vlogo sončni žarki. V regijah z močno UV-svetlobo se ustnični herpes pojavlja zelo pogosto. Herpes lahko sproži tudi izpostavljenost mrazu ali povišana telesna temperatura. Na njegov pojav imajo vpliv močne telesne in duševne obremenitve ter stres in druge okužbe, na primer prehlad. Ustnični herpes je skoraj vedno nenevaren. Le zelo redko pri hudi imunski oslabelosti se lahko okužba razširi na obraz in ogrozi oči. Pri bolnikih s kronično kožno boleznijo, kot je npr. nevrodermitis, se lahko virusni izpuščaji razširijo po vsej koži in povzročijo tako imenovani Eczema herpeticum. Genitalni herpes sprožajo grobi spolni odnosi, britje ali puljenje sramnih dlak. Če imate herpes na spolovilu, spolni odnosi niso priporočljivi. Prav tako se izogibajte oralnim spolnim odnosom, če imate herpes na ustnicah.

Lajšanje srbečice in skelenja

Herpes na ustnicah zdravimo s kremo, ki vsebuje aciklovir, ki jo lahko dobimo v lekarni tudi brez recepta (za zdravljenje genitalnega herpesa krema ni primerna). Le redko je v težkih primerih potrebna terapija s tabletami. Tudi zdravilna zelišča so učinkovita pri zaviranje virusov herpesa na ustnicah. Izvlečki iz kamilice, ognjiča in nepozebnika so zelo primerni za zmanjšanje vnetja na koži, saj lajšajo srbež in skelenje. Zelišča lahko v obliki tinkture ali izvlečka po navodilu razredčimo. Z vatirano palčko (nikakor pa ne s prsti) previdno nakapamo pripravek na prizadeta mesta.

Tudi sami lahko pripravimo učinkovito zdravilo: melisino tinkturo. Zmešamo 10 gramov zdrobljenih melisinih listov s 100 ml 70-odstotnega alkohola v steklenici in jo zamašimo. Mešanico postavimo na svetel, topel prostor, kamor ne sije sonce, in jo večkrat dnevno pretresemo. Po desetih dneh odcedimo ostanek listov. Melisin pripravek deluje protivnetno in pomirjujoče.

Kaj lahko storimo sami?

– Vsak član gospodinjstva naj uporablja svoje brisače za obraz in telo. S tem preprečimo širjenje virusa med družinskimi člani.
– Za preprečevanje ponovnih izbruhov okužbe je priporočljivo počivati, uživati uravnoteženo in polnovredno hrano z veliko svežega sadja in zelenjave, pomembno pa je tudi, da uživate dovolj tekočin.
– Če ste izpostavljeni soncu in imate herpes na ustnicah, uporabljajte kremo z visokim zaščitnim faktorjem na ustnicah in drugih delih obraza, kjer se pojavlja.
– Virus Herpes simplex je zelo nalezljiv. Redno uporabljajte kondome, da preprečite genitalno okužbo.

 

Moje zdravje št. 50 / 6. november 2007
foto:www.sxc.hu