V depresivni fazi je prizadeta oseba žalostna, čuti praznino, brezvoljnost, utrujenost, medtem ko je v manični fazi pretirano dobre volje, evforična. Motnja se lahko pojavi v kateri koli starosti (tudi v adolescenci ali po 50. letu), najpogosteje pa se začne v zgodnjih 20. letih. Prva epizoda bipolarne motnje je pri moških pogosteje manična, pri ženskah pa depresivna.

Rezultati študije

Raziskovalka dr. Kathleen Merikangas iz „National Institute of mental health“ (NIMH) in kolegi so opravili raziskavo med 61.392 odraslimi na Novi Zelandiji, v Združenih državah Amerike, Mehiki, Braziliji, Kolumbiji, Bolgariji, Romuniji, na Kitajskem, v Indiji, na Japonska in v Libanonu.

Bipolarno motnjo so razdelili v tri razrede - BM I, BM II (šibkejša oblika) in BM, ki ne spada v te dve skupini; stopnje razširjenosti bipolarne motnje so bile 0.6%, 0.4% in 1.4 % v tem zaporedju, s skupno stopnjo 2,4 %. ZDA imajo najvišjo stopnjo razširjenosti: 4,4 %, medtem ko ima Indija najnižjo stopnjo: 0,1 %. Več kot polovica tistih z bipolarno motnjo v odraslosti je za boleznijo zbolela že v času odraščanja.

75 % vseh, ki imajo bipolarno motnjo, imajo vsaj še eno drugo bolezen: anksioznost, napade panike. Vzorci sočasnih bolezni so podobni v vseh državah.

Manj kot polovica teh s simptomi bipolarne motnje je primerno zdravstveno oskrbovanih, v državah z nizkimi dohodki pa le 25 %.

Pomen študije

Ta študija prva zagotavlja podatke o mednarodni razširjenosti bipolarne motnje z zanesljivo, standardizirano metodologijo. Ugotovitve podpirajo tudi idejo, da je glede na večdimenzionalno naravo bipolarne motnje treba to opredeliti kot motjo širokega spektra.

Rezultati so bili objavljeni marca 2011 v izdaji „Archives of General Psychiatry“.