V Evropi so najbolj razširjene na Švedskem in sosednjem Finskem. Tam jim pravijo kar rdeče gozdno zlato. Majhne, napete jagode so živo rdeče barve in imajo trpko kiselkast okus. Prištevamo jih v družino vresovk, kamor sodijo še resje, borovnice, mahovnice in kopišnice. Bližnje sorodnice brusnic, kakršne poznamo pri nas, so ameriške brusnice (Vaccinium macrocarpum). Te rastejo na arktičnem območju Severne Amerike in so precej večje od evropskih, vendar tudi manj trpke. Ameriške brusnice gojijo na več tisoč hektarjev velikih poljih. Med obiranjem, septembra in oktobra, polja poplavijo, da zrele jagode splavajo na gladino.

Zaradi njihovega trpkega okusa in velike vsebnosti kisline brusnic običajno ne jemo surovih. Vsebujejo veliko vitamina C in kalija, zato imajo diuretičen učinek. Ljudsko zdravilstvo jih pozna kot sredstvo, ki pospešuje krvni obtok in prebavo. Brusnični čaj pijemo pri driski, obloge iz pretlačenih ameriških brusnic pa naj bi pospeševale celjenje ran, toda vse domnevne učinke preglasi moč (ameriških) brusnic pri zaščiti sečil.

Ščit pred mikrobi

Nasvet, ki se glasi Če ste dovzetni za infekcije mehurja in sečil, pijte brusnični sok, se danes umika iz ljudskega izročila in pridobiva prostor med znanstveno potrjenimi dejstvi. Pri veliko študijah so potrdili, da brusnice zavirajo infekcije sečil. Do pred kratkim je veljalo prepričanje, da brusnični sok učinkuje zato, ker povečuje kislost urina, še posebej zaradi hipurinske kisline, ki uničuje bakterije. Z novejšimi raziskavami pa so spoznali, da snovi, ki so samo v brusnicah in nepoškodovane prestanejo prebavo, preprečujejo bakterijam, da bi se oprijele celic v organih. To preprečujejo tako, da ovijejo bakterije ali celice v ovojnino, zaradi katere se te ne morejo oprijeti sten mehurja in zato tudi ne morejo povzročiti infekcije. Mehanizem tega delovanja je preprost in učinkuje proti večini običajnih bakterij, ki povzročajo infekcije mehurja, ledvic in prostate. Zasluge za to odkritje gredo dr. Anthonyju Soboti, mikrobiologu na državni univerzi v Ohiu.

Sredstvo proti splošnim okužbam?

Če brusnični sok zagotavlja neviden ščit med celicami in bakterijami, je verjetno, da varuje tudi pred drugimi okužbami. Dr. Sobota je ugotovil, da preprečuje oprijemanje tudi nekaterim bakterijam, ki zaidejo v ustno votlino. V Kanadi so opravili izjemno zanimive raziskave, iz katerih sledi, da je izvleček brusnic in vitro močen zaviralec nekaterih virusov, ki so pogosti v prebavilih. Treba pa bo še ugotoviti, ali so snovi v brusnicah dovolj učinkovite, oziroma preveriti, ali v drugih delih telesa ostanejo v stiku z bakterijami in virusi dovolj dolgo, da lahko varovalno učinkujejo. Dr. Sobota je opazil, da urin z učinkovinami iz brusnic ostaja v ledvicah več ur, zato lahko učinkovine tako močno delujejo.

Vendar pa brusnice niso učinkovite vedno in pri vseh ljudeh. Mogočih vzrokov za to je več. Morda »dejavnik iz brusnic« ne ostaja pri vseh ljudeh v urinu v zadostnih koncentracijah, lahko pa gre za infekcijo z bakterijami, ki niso občutljive na blokado brusnic. Poznamo več kot sto vrst bakterije E. Coli, ki sodi med najpogostejše povzročitelje infekcij sečil. Dr. Sobota je preizkušal brusnice na nekaj sto kulturah različnih bakterij in ugotovil, da učinkujejo v 60 odstotkih. Če imate okužbo z bakterijami, na katere brusnice nimajo vpliva, nimate sreče. Vendar pa velja v vsakem primeru poskusiti; morda bodo znaki vendarle izginili oziroma se bodo redkeje pojavljali.

Opozorilo

Brusnični sok ni nadomestilo za antibiotična zdravila. Dr. Sobota je dokazal, da je učinkovit pri preprečevanju pritrjevanja bakterij na celice, nikakor pa ne uničuje bakterij tako dobro kot antibiotiki, še posebej, ko se infekcija že razbohoti; takrat se lahko pojavijo hude okvare ledvic. Znaka, ki spremljata nevarne spremembe, sta pekoče uriniranje in nenehna potreba po uriniranju. Nekateri okuženi opažajo še druge težave, kot so vročina, bolečina med spolnim odnosom, krvav urin ali urin z močnim vonjem. V tako kritičnih razmerah se brusnice ne morejo kosati z antibiotiki. Še posebej je pomembno, da omenjenih znakov ne omalovažujete med nosečnostjo in da jih ne poskušate zdraviti sami. Če strnemo, zagovorniki brusnic menijo, da je brusnični sok naravni pripomoček za zaustavljanje infekcij v zgodnji fazi, ko okužba napreduje, pa brž do zdravnika.

Strnjeno o devetih raziskavah

Asist. Mojca Lunder, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo v Ljubljani je imela v okviru strokovnega simpozija Sodobna fitoterapija, ki je potekal 21. septembra v prostorih Fakultete za farmacijo, predavanje o rastlinskih diuretikih in uroantiseptikih. Na njem je predstavila najpomembnejše izvlečke randomiziranih, kontroliranih kliničnih študij, ki so preverjale vpliv ameriške brusnice na zdravje sečil. Devet študij, ki so jih izvajali med letoma 1994 in 2004, pretežno v ZDA in Kanadi, in ki so trajale vsaj en mesec, je pokazalo vpliv na zmanjšanje števila infekcij v povprečju za od 20 do 30 odstotkov. V študijah so uporabili brusnice v najrazličnejših oblikah: sok brusnic (koncentrat in razredčen) in suh material iz brusnic v obliki kapsul ali tablet. Vanje so bile vključene ženske s ponavljajočimi se infekcijami sečil (za kriterij »ponavljajočih se okužb« so vzeli več kot dve infekciji v zadnjem letu), moške in otroke. Študije so pokazale, da je ameriška brusnica učinkovita pri preventivi infekcij sečil pri ženskah, ki imajo pogosto te težave, in da zmanjša prisotnost levkocitov v urinu pri starejših ženskah. Ne zdravi pa obstoječega vnetja, sploh če je to že močno napredovalo. Učinkovitost pri starejših moških in otrocih ni bila pojasnjena. Veliko sodelujočih v študijah ni končalo kliničnih testov,
 

Moje zdravje št. 48 / 9. oktober 2007

foto:www.sxc.hu