Glede na to lahko o apiterapiji govorimo skozi vso zgodovino človeštva, od človekovih prvih stikov s čebelami naprej. Pri še živečih plemenih staroselcev v Afriki in Južni Ameriki lahko uporabo in učinke te metode še dandanes spremljamo v praksi. Novejše poglavje apiterapije sega v leto 1888, ko je zdravnik Phillip Terc, ki je deloval v Mariboru, objavil članek o klinični uporabi čebeljega strupa pri revmatizmu. S tem se je v medicini po vsem svetu začel razvoj moderne apiterapije.

Med je že od nekdaj cenjeno naravno hranilo in zdravilo z znanimi antiseptičnimi, dietetičnimi, krepčilnimi, pomirjevalnimi, odvajalnimi lastnostmi.

Poleg tega med preprečuje in zmanjšuje tudi slabokrvnost, spodbuja tek, pomirja kašelj in lajša izkašljevanje. Uporabljajo ga za celjenje ran, odrgnin in opeklin ter za kozmetične namene. Uporabimo pa ga lahko tudi zato, da si okrepimo telo ali pa kot sladilo ali dodatek jedem. Različne omake, solate, kompoti in sadne solate dobijo z medom pravi, izrazitejši okus. Cvetni prah deluje antioksidativno, preprečuje delovanje škodljivih prostih radikalov in s tem preprečuje razvoj številnih mikroorganizmov. Spodbuja nastajanje rdečih in belih krvničk, priporočajo ga po hujših operacijah, rakastim bolnikom in za lajšanje težav s prostato. Zaradi veliko vsebnosti beljakovin, še posebej veliko vitaminov B-kompleksa in vlaknin, ga je priporočljivo uživati pri shujševalnih dietah. Dobro je, da suh cvetni prah pred uporabo malo razmočimo. Odlična malica je navadni jogurt z žličko cvetnega prahu, ki ga lahko osladimo z žličko medu.

Propolis se uporablja za lajšanje prehladnih obolenj, dobro deluje proti navadnem herpesu, kožnim lišajem, odpravlja tudi mozolje in nadležne angine. Matični mleček pomaga pri astmi, normalizira razvoj pri otrocih, pri ženskah blaži težave pri menopavzi, deluje kot pomemben krvotvorni spodbujevalec in lajša bolečine pri številnih kroničnih oblikah bolezni.

Vsi čebelji pridelki so koristni za človeški organizem. Škoda bi bilo, da ne bi tega izkoristili v največji mogoči meri in jih vključili v našo vsakdanjo prehrano.

Andreja Kandolf, Čebelarska svetovalna služba
Povzeto po gradivu za predavanja na Dnevih apiterapije in čebelarstva.
 

Moje zdravje št. 48 / 9. oktober 2007

foto: arhiv Dnevnik