Grozdje trgamo in se z njim sladkamo od sredine poletja do konca oktobra. Meso grozdnih jagod je odličnega okusa, vendar največ dragocenosti skriva lupina, ki je pogosto kisla, trpka. A nič ne de. Če jagod ne morete pogoltniti v celoti, lupinico po temeljitem žvečenju, ko izpusti sok, preprosto izpljunite in s tem ne boste ničesar izgubili. Prebava se namreč začne že pri žvečenju.
Vino koristi tistim, ki pitje obvladajo
V zadnjih letih se veliko piše o tem, kako so pri pivcih vina srčni napadi redkejši in da ti živijo dlje od popolnih abstinentov. Zdravilni učinek vina na srce in ožilje pripisujejo snovi, ki se skriva v ovoju grozdnih jagod. Imenujemo jo resveratrol. Resveratrol je fitoaleksin, vrsta antibiotične sestavine, ki jo rastlina proizvaja kot svoj obrambni sistem proti boleznim. Že pred desetletji so ugotovili, da resveratrol sodi med najučinkovitejše antioksidante, ki ščitijo telo pred prostimi radikali; zato tudi preprečujejo bolezni srca in ožilja, vnetne procese ter nekatere vrste raka. Vsebnost resveratrola v vinu je povezana z dolžino časa, v katerem je kožica jagode prisotna v fermentacijskem postopku, zato je koncentracija te izjemne snovi višja v rdečem kot v belem vinu, kjer je kožica odstranjena zgodaj v proizvodnji vina. Vrsti, ki slovita po visokih vsebnostih resveratrola, sta modra frankinja in modri pinot. Grozdni sok, ki ni fermentiran, ni pomemben vir resveratrola. Spodbudna izhodiščna spoznanja o učinkih resveratrola so spodbudila znanstvenike po svetu k nadaljnjim kliničnim raziskavam, ki bodo natanko pokazale, kakšni odmerki resveratrola so učinkoviti pri preprečevanju bolezni srca in ožilja ter raka. Zelo tanka je namreč meja med kulturnim pitjem in zlorabo zdravniških priporočil o kozarčku rujnega po obilnem kosilu, ki vodi v vse številnejše primere alkoholizma. Svetovna zdravstvena statistika uvršča skupek znamenj odvisnosti od alkohola na tretje mesto, takoj za boleznimi srca in ožilja ter malignimi tumorji; kar od 20 do 30 odstotkov bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah zaradi različnih bolezni, ima okvare, povezane z zlorabo alkohola. Končajmo torej, da pitje vina koristi tistim, ki pitje obvladajo. Če ne poznate meje, se vina raje vzdržite in posezite po varnem, a vseeno zdravem grozdnem soku.
Sladki post
Grozdje vsebuje velike količine vode, v kateri so raztopljeni minerali in vitamini, nima pa veliko kalorij, zato je jesen, ko je grozdja v izobilju, idealen čas, da telesu privoščite enodnevni post. Kupite si kilogram ali dva grozdja in ga jejte skozi ves dan v neomejenih količinah. Ker grozdje vsebuje sladkor, velike količine vode in celuloze, vas sladki post ne bo pretirano izstradal, saj omenjene snovi poskrbijo za energijo in občutek sitosti. Enodnevna dieta, ki jo lahko podaljšajte z nekajdnevnim sladkanjem s kilogramom ali z dvema grozdnih jagod ob sicer običajnih obrokih, vas bo očistila strupov; pozdravila bo tudi blažje zdravstvene težave. Uredila se bo prebava, tehtnica se bo ustavila, ublažile se bodo revmatične težave in v polnem sijaju bo zažarela vaša polt. Grozdje bo telo založilo še z izdatnimi zalogami vitaminov B in C, tako da boste zimo nedvomno pričakali prekipevajoči od zdravja.
Moje zdravje št. 47 / 25. september 2007
foto: www.sxc.hu, olustracija: Jin