Na razvoj bolezni prostate vplivajo številni dejavniki. Na dedne (moški, katerih oče je imel raka prostate, so dvakrat bolj ogroženi, tisti, pri katerih je imel to bolezen tudi ded, pa imajo kar devetkrat večjo verjetnost za raka prostate) na žalost ne moremo vplivati, na druge, npr. na prehrano, pa lahko. Znan je škodljiv vpliv alkohola, predvsem piva, prave kave, tobaka, močnih začimb, mrzlih in šumečih pijač, visokokalorične hrana, bogate z ogljikovimi hidrati in maščobami, ter hrane, polne pesticidov in težkih kovin. Boleznim prostate so izraziteje izpostavljeni moški s povišanim holesterolom, raku prostate pa tisti, ki pojedo veliko sladkorja. Z izogibanjem našteti hrani in pijači lahko moški veliko stori za zdravje prostate, še bolje pa bo zanjo poskrbel z uživanjem snovi, ki dokazano preprečujejo benigno povečanje prostate in lajšajo znake ob njenem pojavu. Narava jih ponuja cel kup.

Afriška palma

Že stoletja domorodci centralne in južne Afrike iz lubja afriške palme pripravljajo čaj za lajšanje bolečin v mehurju in težav pri mokrenju. Izvleček lubja vsebuje v maščobah topne fitosterole in maščobne kisline, ki ščitijo mokrila pred vnetji. Zadnje raziskave kažejo na močen vpliv izvlečka na zaviranje benigne hiperplazije prostate, saj deluje na presnovo holesterola, ki se nalaga v prostati, fitosteroli, posebno betasitosterol, pa naj bi delovali kot zaviralci prostaglandinov, ki imajo prav tako pomembno vlogo pri nastanku benigne hiperplazije prostate.

Kopriva

Korenina koprive vsebuje številne učinkovine, ki prispevajo k njenemu delovanju. Raziskave so pokazale, da posamezne učinkovine v korenini koprive delujejo protivnetno, saj zmanjšajo vnetje in edem prostate ter tako olajšajo težave z mokrenjem, ki nastanejo zaradi povečane prostate. Korenine koprive tako povečajo količino in pretok seča, zmanjšajo pogostost mokrenja in količino zastalega seča.

Likopen

Likopen je rastlinsko barvilo iz skupine karotenoidov, ki sadju in zelenjavi daje rdečo barvo. Ker je topen v maščobah, se nalaga v različnih organih (prostata, jetra, nadledvičnica), kjer preprečuje oksidativne poškodbe, ki nastanejo zaradi škodljivega delovanja prostih radikalov. Ti nastajajo pod vplivom različnih zunanjih in notranjih dejavnikov, kot so: onesnaženost okolja, sonce, sevanje, nekatera zdravila, cigaretni dim, stres, veliki telesni napori. Glavni naravni izvor likopena je paradižnik, ki ima štirikrat večje antioksidantno delovanje kot korenček, najznačilnejši predstavnik še enega izmed karotenoidov, betakarotena. Likopen ščiti pred nastankom raka prostate, dojke, maternice in pljuč ter pred razvojem srčno-žilnih bolezni, zmanjšuje pa tudi škodljive vplive UV-žarkov.

Pritlikava palma

Izvleček pritlikave palme je bogat z različnimi maščobnimi kislinami, poseben pomen pa mu dajejo številni fitosteroli in polisaharidi, ki imajo ugoden vpliv na raven moškega spolnega hormona testosterona in na samo hormonsko ravnotežje v moškem organizmu. Pritlikava palma se uporablja predvsem za preprečevanje in zdravljenje moških težav, kot sta povečanje prostate, lajšanje različnih vnetij, ali za preprečevanje razvoja urološkega zapleta. V kombinaciji z oljem bučnih semen se njena učinkovitost še poveča, saj so bučna semena odličen vir cinka. Le-ta ima sinergistični učinek s fitosteroli – z aktivnimi učinkovinami pritlikave palme, ki v moškem organizmu zavirajo spremembo testosterona v DHT (dihidrotestosteron).

Cink

Cink je zelo pomemben element, saj ga najdemo skoraj v vsaki celici v telesu, za normalno delovanje pa ga potrebuje približno 300 različnih encimov. Cink skladiščijo tudi prostatične celice, kjer igra obrambno vlogo, saj zavira prodor bakterij v prostato in po sečnici naprej v mehur. Pri bolnikih s kroničnim vnetjem prostate pogosto ugotovijo znižane vrednosti cinka. Ob njegovem pomanjkanju se zmanjša tudi število semenčic v semenski tekočini.

Bučno seme

Bučno seme se že dolgo časa uporablja v tradicionalni medicini, najpogosteje kot sredstvo za odstranjevanje parazitov iz organizma. Bučna semena vsebujejo veliko vitamina E, mikroelementa selen in cink ter nenasičene maščobne kisline. Uspešno se uporabljajo pri zdravljenju funkcijskih motenj mehurja, že od nekdaj pa veljajo tudi za zdravilo proti črevesnim zajedavcem. Po najnovejših raziskavah je mogoče z učinkovinami v peškah zaustaviti hitro povečanje prostate; poleg tega se okrepi delovanje mehurja in zmanjša tiščanje na vodo.

Selen

Selen je mineral, ki ga v telesu najdemo le v sledeh. Naše telo ga potrebuje za proizvodnjo encima glutation peroksidaze, ki je del imunskega sistema in ki skupaj z vitaminov E varuje celične ovojnice pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. Selen ima zelo pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka različnih oblik raka, tudi raka prostate. V prehrani ga največ najdemo v mesu, morskih sadežih, polnozrnatem kruhu, brazilskih oreških, nerafiniranem rižu, repi, ječmenu in v pomarančnem soku, količina selena v hrani pa je odvisna predvsem od tega, koliko ga je v zemlji, na kateri plodovi zrastejo. Raziskave na Kitajskem so pokazale, da so imeli prebivalci, ki so živeli na območjih, kjer je bilo v zemlji veliko selena, pogosteje različne vrste raka kot preostali prebivalci. Ameriška raziskava pa je pokazala, da je bilo v skupini prostovoljcev, ki so dnevno zaužili 200 mcg selena, kar za 66 odstotkov manj raka prostate, za 50 odstotkov manj raka črevesa in za 40 odstotkov manj raka pljuč. Pri raku kože pa – presenetljivo – ni bilo razlik.

Lan

Poleg tekstilne, papirne in prehrambne industrije lan uporablja tudi medicina. Laneno seme je bogat izvor magnezija in omega 3 maščobnih kislin, ki znižujejo raven škodljivega holesterola v krvi in tako preprečujejo srčno-žilne bolezni, ščitijo celično ovojnico, krepijo imunski sistem in urejajo prebavo. Prav z zniževanjem holesterola laneno seme preprečuje njegovo nalaganje v prostati in s tem razvoj benigne hiperplazije prostate.

Vitamin E

Vitamin E je še eden izmed močnih antioksidantov, ki deluje v lipidih (oljih in maščobah) in ki dokazano preprečuje nastanek nekaterih vrst raka. Dnevni odmeek vitamina E se izraža v miligramih alfatokoferola, eni izmed oblik vitamina E. Alfatokoferol je lahko v naravni ali sintetični obliki, vendar je v zadnji velika količina alfatokoferolola neaktivna. Zato je treba pri umetnem nadomeščanju vitamina E za zadostitev dnevnih potreb jemati vsaj dvakraten priporočeno dozo. Sicer pa vitamin E obstoja v številnih oblikah: poznamo beta-, delta- in gamatokoferol; prav zadni je najpomembnejši pri preventivi raka prostate. V hrani ga najdemo predvsem v nenasičenih rastlinskih oljih, semenih, oreških in v polnozrnatih izdelkih.

 

Moje zdravje št. 134 / 1. februar 2011

foto:www.sxc.hu