Strašnice rastejo v zmernem podnebju na severni polobli in uspevajo od Velike Britanije do osrednjih območij Azije. Ponekod jih tudi pridelujejo. Rastlina ima od 20 do 40 cm dolga žlebasta in zeleno-rdečkasta cvetna stebla. Drobni in v parih razporejeni listi so od podolgovatih do okroglih oblik in z nazobčanim robom. Drobni rdečkasti ali zelenkasti cvetovi, ki sestavljajo kroglasto socvetje, so na cvetnih steblih in imajo veliko prašnikov, ki iz socvetja visijo kot nekakšna brada. Rastlina cveti od maja do julija. Na glavici pozneje dozorijo ploščata, brazdasta, rumeno-rjava semena, ki do popolne zrelosti ostanejo na osi socvetja.

Strašnica je trajnica, ki v naših podnebnih razmerah zeleni prav do pozne jeseni. Ni zahtevna, zato raste tudi na manj kakovostnih ilovnatih tleh. Najraje ima sončna in polsenčna rastišča z dobro odcedno prstjo. Razmnožujemo jo s semenom. Spomladi pripravimo sadike, ki jih konec maja v razdalji od 20 do 30 cm posadimo na dobro pripravljena tla. Da bi imela rastlina čim več listov, sproti odstranjujemo cvetna stebla in stare liste.

Uporabni deli strašnice so zelišče in korenine. Liste lahko uporabljamo sveže in jih režemo sproti ali posušene. Značilna aroma, ki spominja na kombinacijo kumar in orehov, ji daje posebno mesto med prefinjenimi zelišči v kuhinji. Mladi listi vsebujejo veliko vitamina C in jih sveže nasekljane uporabljajo za potresanje solat, kuhane zelenjave, garniranih jedi in juh. V nekatere obare jo dodamo že na začetku kuhanja. Sodi med zelišča za aromatiziranje masla, skutnih namazov in kisa. Namočeno v vinu so že od nekdaj uporabljali kot krepčilo. Daje tudi svojevrsten okus sadnim solatam, hladnim poletnim zeliščnim pijačam in bovlam.

Strašnico v ljudskem zdravilstvu uporabljajo za urejanje prebave, ustavljanje notranjih krvavitev in za lajšanje težav s hemoroidi. Učinkuje krepilno in rahlo odvajalno. Zunanje uporabljajo poparke zelišča ali korenin za spiranje ran, krčenje tkiva in za urejanje težav s kožo, kot so: srbečica, ekcemi in sončne opekline. Za ustavljanje krvavitev je nikoli ne uporabljamo brez zdravniškega nadzora, saj so spremembe, ki povzročajo krvavitve, lahko znak resne bolezni, ki potrebuje kompleksno zdravljenje. Strašnica raste tudi po travnikih in je srednje dobra paša za čebele. V kozmetiki je uporabna, ker krči tkivo; za spiranje majhnih ranic in prask uporabljajo prevretek za toniziranje in čiščenje kože.


Moje zdravje št. 125 / 28. september 2010

foto: arhiv Dnevnik