Lahko gre za krajšo ali manjšo dnevno krizo, pogosto pa pomanjkanje energije in posledico utrujenost zaznavamo kar kot sezonsko ali stalno spremljevalko v katerem izmed življenjskih obdobij.

Krajši izpad spanca ali spremenjen bioritem lahko spodbudimo s skodelico kave, čaja, z energijskim napitkom ali z živili, ki nam na hitro povrnejo moči. Ker količine zaležejo le za kratkotrajen učinek, po njih sežemo večkrat dnevno. Tovrstna poživila imajo tudi svojo slabo stran, saj v pretiranih količinah vplivajo tudi na naša prebavila in izločala ter povzročajo nespečnost.

Kako torej ohranjamo naš notranji vrelec energije, da ne usahne?

Pred staranjem tkiv okvaro celic se lahko zavarujemo z antioksidanti, ki preprečujejo oksidiranje. Oksidacija je kemična reakcija prenosa elektrona z ene substance na spojino, ki se reducira – reducent. Pri tem nastajajo prosti radikali, ki v telesu sprožijo verižne radikalske reakcije, te pa lahko poškodujejo celice. Antioksidant pa je molekula, ki upočasni ali prepreči oksidacijo drugih molekul.

Najbolj znan antioksidant, ki je sestavina številnih živil in kozmetike, je vitamin E. Vse pogosteje pa se srečujemo tudi z vitaminu podobno substanco, to je koencim Q 10.

Nahaja se v vsaki celici človeškega telesa, največ pa v srčni mišici. Poleg osnovne funkcije oksidativne fosforilacije je zelo učinkovit antioksidant. Z leti količina v telesu proizvedenega koencima Q 10 upada. V hrani je količina Q 10 zelo nizka, absorpcija pa se z leti zmanjšuje.

Q 10 je na voljo v številnih pripravkih, najpreprosteje pa ga je zaužiti kar v obliki prehranskega dopolnila. Za kar najboljši izkoristek ga je priporočljivo uživati s pripravki, ki vsebujejo esencialne maščobne kisline. Bolj znani so: laneno olje, olje dvoletnega svetlina, olje borage in ribje olje z omega 3 maščobnimi kislinami.

Prvi učinki in dobro počutje se ne bodo pokazali kar takoj po zaužitju, saj to ni poživilo. Pri rednem uživanju pa boste kmalu zaznali, da ste se znebili utrujenosti, da ste precej bolj zbrani in ubrani pri delu ter da prekipevate od energije. Telo in um bosta pripravljena na nove izzive.
 

Moje zdravje št. 126 / 12. oktober 2010

foto: www.sxc.hu