Zelišče so nekoč otrokom obešali okrog vratu, da bi jih obvarovali okužb, njegova raba za izganjanje urokov pa naj bi bila nevarna. Včasih so ga moški jemali tudi kot spolno dražilo. Poznajo ga tudi Kitajci, ki pa ga cenijo predvsem za zbijanje vročine pri malariji in gripi.

 

Spodbuja nastanek mleka

Sporiš naj bi duševno sproščal in pomirjal, miselno in čustveno spodbujal, blažil krče, povzročil znojenje, gnal na vodo, olajšal izkašljevanje, predvsem pa spodbudil nastanek in izločanje materinega mleka, zato je tudi najbolj v čislih. Po ljudskem izročilu pomaga proti potrtosti, črnogledosti, živčni vzkipljivosti, nespečnosti in migrenskim glavobolom, napadom mišične trzavosti in epilepsiji, prebavni vznemirjenosti s spremljajočimi krčnimi bolečinami, bolečemu vnetju žolčnika in zlatenici, zastoju vode in za izpiranje sečil, pri revmatičnih tegobah, slabokrvnosti, skelečem vnetju ustne in žrelne sluznice, težkem dihanju in nadušnem kašlju, vročini, še posebno pa pri splošni izčrpanosti po prestali bolezni, na primer gripi, pa tudi pri težavah v meni, boleči in neredni menstruaciji ter za zagotavljanje zadostne količine materinega mleka. Zunanje celi težko celjive rane, opekline in sončne opekline.

Poskusi na živalih so potrdili sporiševe galaktagogne lastnosti; imel naj bi jih verbenin. Izvlečki sporiševega ploda se uporabljajo za zdravljenje boleče menstruacije in spodbujanje laktacije. Rastlina rahlo spodbuja parasimpatično živčevje, kar povzroči blage maternične krče, v manjših odmerkih spodbudi tudi simpatično živčevje, v večjih pa ga zavre, kar lahko vpliva na krvni tlak. Verbaskozid podobno kot levodopa miri drhtavico, prav tako zniža zvečan krvni tlak in blaži bolečine. Iroidni glikozidi blago odvajajo blato. Verbenalin pomirja kašelj. Izvlečki zavirajo ščitnico, saj nekatere sestavine preprečijo hormonu TSH, da bi spodbudil njeno delovanje.

 

Med nosečnostjo ni priporočljiv

Sporiš so zdravilsko preskusili le z nekaj poskusi na živalih, medtem ko kliničnih raziskav o učinkovitosti rastline še niso opravili. Dokumentirani strokovni izsledki tako potrjujejo le njegovo zmožnost spodbujanja nastanka in izločanja materinega mleka, zaradi izkašljevalnega učinka pa je mogoče, da prispeva k delovanju preizkušenih zdravilskih kombinacij za zdravljenje katarja gornjih dihalnih poti. Čezmerni odmerki lahko motijo obstoječe hormonsko zdravljenje in zdravilsko zdravljenje zvečanega in znižanega krvnega tlaka. Visoki odmerki sestavine verbenalin pa ohromijo osrednji živčni sestav, posledici tega pa sta duševna otopelost in trzavost progastih mišic. Po ljudskem izročilu lahko povzroči splav, učinek na maternico so dokazali tudi s poskusi na živalih. Zaradi obeh razlogov raba med nosečnostjo ni priporočljiva.

 

Priprava poparka

Iz sporiša si lahko pripravimo poparek, tako da skodelico vrele vode prelijemo čez žličko droge, pustimo stati 5–10 minut in precedimo. Pijemo ga lahko trikrat dnevno. Sicer pa je rastlina običajno del čajne mešanice za dojenje, v katerih je sporiš le ena izmed sestavin, npr. skupaj s kumino, z janežem, s komarčkom, z meliso, meto in z islandskim lišajem.Moje zdravje št. 126 / 12. oktober 2010