Navadna zlata rozga je do 1 m visoko trajno zelišče, ki ga prištevamo v družino nebinovk (Asteraceae). Raste po vsej Sloveniji – v svetlih gozdovih, na posekah in kamnitih mestih lahko opazimo njene rumene koške od julija do oktobra.

Na naših gorskih travnikih najdemo tudi planinsko zlato rozgo, ki je manjše rasti (do 20 cm) in ima večinoma nerazraslo steblo – podatkov o njenih zdravilnih učinkih ni. Nekoč je bila zelo razširjena, danes pa jo v naravi težko najdemo, saj sta ju zamenjali ameriški vrsti, ki sta se močno razširili tudi v Evropi. Razmnožujemo jo s semeni ali z delitvijo podzemnih korenin.

Zel navadne zlate rozge je diuretik z blagim protivnetnim in protikrčnim učinkom, ki se uporablja kot ena izmed sestavin čajnih mešanic za zdravljenje bakterijskih vnetij sečnih poti. Vsebuje saponine, ki delujejo imunostimulativno; z blagim draženjem želodčne in črevesne sluznice sprožijo obrambni odziv imunskega sestava, uničujejo kužne glivice, skupaj s flavonoidi pa blažijo vnetja in ščitijo krvne žilice. Nesaponinski del rastline zniža krvni tlak in pomirja. Odvajanje vode in protivnetno delovanje sta potrjeni v kliničnih raziskavah na ljudeh, protikrčno delovanje na izoliranih organih, zmanjšanje krvnega tlaka in pomirjevalni učinek pa na poskusnih živalih. Čajni napitek naj se pije topel, saj topla voda sama poveča odvajanje seča, med vsakim izpiranjem sečil pa je treba popiti zadostno količino tekočine in s tem nadomestiti izgubljeno. V ljudskem zdravilstvu jo uporabljajo tudi kot pri protinu, revmatizmu, vnetju sklepov, pri ekcemih. Zunanje z njo izpirajo vneto ustno in žrelno sluznico ter rane, ki se slabo celijo, zdravilni učinek pa se pripisuje čreslovinam.

Zlata rozga se ne sme uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. Ob kroničnem ledvičnem obolenju se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Ker varnost uživanja med nosečnostjo in dojenjem ni preverjena, se jo v tem obdobju odsvetuje. Neželeni ali strupeni učinki zaradi čezmernih odmerkov niso znani, prav tako ne medsebojno delovanje z drugimi zdravili ter vpliv na upravljanje vozil in drugih strojev. Glede dolžine jemanja ni postavljenih omejitev.