Več kot 70 milijonov ljudi po svetu se ljubiteljsko ali tekmovalno ukvarja s tekom. Do nedavnega so bili mnenja, ali naj se tekači pred tekom ogrejejo, deljena. Zadnja raziskava je vključevala 2729 tekačev, ki na teden pretečejo več kot 17 km (10 milj). Od teh tekačev so jih naključno izbrali 1366 v skupino, ki se je pred tekom raztegovala in 1363 v skupino, ki se ni. Tisti, ki so se pred tekom segreli, so raztegovali kvadricepse, kolenske vezi in mečne mišice. Segrevanje je trajalo 3 - 5 minut in so ga izvajali tik pred tekom.


Raziskava je pokazala, da raztegovanje pred tekom niti ne povzroči, niti ne zmanjša verjetnost poškodb, ampak so te bolj odvisne od:
- preteklih kroničnih poškodb oz. poškodb v zadnjh 4ih mesecih
- višjega indeksa telesne mase
- menjave navad pred tekom (če so tisti, ki so se segravali s tem nehali oz. če so se začeli segrevati tisti, ki se prej niso).

Daljša kot je bila razdalja in težji oz. starejši je bil tekač, večja je bila verjetnost poškodbe. Nevarnost za poškodbe je bila ista pri moških kot pri ženskah, ne glede na pretečene razdalje in starost, je še povedal Daniel Pereles, avtor študije iz Montgomeri Orthopedics.

Najbolj pogoste poškodbe so bile preteg v dimljah, poškodba stopala/ gležnja in poškodbe kolena. Pri pogostosti in vrstah poškodb ni bilo nobenih bistvenih razlik med skupinama.
 

vir: AAOS, www.physorg.com, 18. feb.

foto: www.sxc.hu