Ker pa imamo ljudje navado, da kožico grozdnih jagod in gozdne pečke radi izpljunemo, nam ti ohranjevalci zdravja in preprečevalci sodobnih bolezni ne pomagajo veliko – pojavljajo se namreč prav tam.

Resveratol – antioksidacijski čudež

Resveratol v kožici grozdnih jagod je obramba pred sivo grozdno plesnijo. Vsebujejo ga bele in rdeče sorte vinske trte. Postopek maceracije in fermentacije pa je vzrok za to, da spojino najdemo v rdečih vinih, v belih pa ne. Pri pripravi mošta iz rdečih vrst namreč po navadi pustimo macerirati grozdne jagode; grozdje takoj stisnemo in tropine zavržemo. Zaradi enakega razloga resveratola ni v grozdnem soku. Že pred desetletji so ugotovili, da resveratol sodi med najučinkovitejše antioksidante. Opravili so veliko raziskav v laboratoriju in na poskusnih živalih ter dokazali, da resveratol zelo učinkovito lovi proste radikale in preprečuje poškodbe celic. Domnevajo, da je uživanje resveratola koristno za preprečevanje bolezni srca in ožilja, vnetnih procesov in nekaterih vrst raka.

V zadnjem času so zelo priljubljeni pripravki, ki vsebujejo izvleček gozdnih pečk. V njih je namreč od 10 do 20 odstotkov olja, za katerega je značilna visoka vsebnost nenasičenih maščobnih kislin. Med njimi je za naš organizem pomembna linolna kislina, ki sodi med omega 6 nasičene maščobne kisline. Te kisline so za naš organizem nujno potrebne in jih moramo vanj vnašati s hrano. Olje vsebuje tudi precej vitamina E, ki je prav tako pomemben za ohranjanje zdravja. Poleg olja je v grozdnih pečkah veliko polifenolnih spojin.

Tudi proti staranju kože

Uporaba zdravilnih sestavin grozdja v kozmetične namene je postala ponovno aktualno pred petnajstimi leti, tj. po tem, ko so v Franciji odkrili, da grozdje med drugim vsebuje tudi sestavine, ki so zelo učinkovite v borbi s prostimi radikali, ti pa so najodgovornejši za staranje kože. Vitamini A, B, C in E, minerali, kot so: natrij, fosfor, kalcij, kalij, železo, magnezij in flor, ter jabolčna, vinska in limonska kislina delujejo kot svojevrsten ščit, saj varujejo kožo pred škodljivimi zunanjimi vplivi in znatno upočasnijo proces staranja. Polifenoli v kombinaciji z drugimi sestavinami ugodno delujejo na vse vrste kože, jo prekrvavijo, ohranjajo njeno elastičnost in vlažnost, jo naredijo nežnejšo in bolj svežo. Uspešno tudi brišejo prve znake staranja kože in jo učvrstijo ali pa osvežijo že zrelo in starejšo kožo.

 

foto: www.sxc.hu

Moje zdravje št. 27 / 5. december 2006