Mojca Teršek, ki z družino že več let uživa olje cedrinih oreščkov, pravi, da se Selkupi zavedajo, da lahko s plodovi sibirske cedre preživijo tudi, če bi zaradi kakršnih koli okoliščin ostali brez hrane. »Osupljivo je, da se v drobnem oreščku iz storža sibirske cedre skriva toliko hranil, ki v idealni kombinaciji predstavljajo nekakšno formulo za zdravo življenje. Ker je sibirska cedra v tem majhnem oreščku dala neprecenljiv dar ljudem, ki živijo v izjemno težkih življenjskih pogojih, jo častijo kot sveto drevo,« pojasnjuje Terškova, ki se zadnja leta vse pogosteje odpravlja v Sibirijo.

Tamkajšnja ljudstva menijo, da je cedra najmočnejši prevodnik kozmične energije, zato so šamanski bobni narejeni iz lesa sibirske cedre. Ker naj bi zaradi izjemne prevodnosti v času lunarnih gibanj maksimalno akumulirala univerzalno energijo, avtohtoni prebivalci njene plodove nabirajo ob polni luni: smolo in iglice ob solsticiju, 21. junija, oreščke pa od prve polne lune v septembru do ekvinokcija, 23. septembra. Olje iz oreščkov sibirske cedre po starodavni metodi hladnega stiskanja v cedrovinastih stiskalnicah stiskajo le ob polni luni.

Olje sibirske cedre poleg vitaminov A, B1, B2, B3, D, E in F vsebuje še baker, magnezij, mangan, silicij, vanadij, fosfor, jod, cink, kobalt, nikelj, molibden, kalij, kalcij, svinec, bor in železo ter polinenasičene maščobne kisline, rastlinske proteine in maščobe. Izjemnega okusa in enakih sestavin so tudi oreščki, iz katerih stiskajo dragoceno olje, za katerega mnogi menijo, da je najboljše hladno stiskano.

»Sibirska ljudstva vedo, da je poleg snovnih substanc pomembna tudi energija, saj smo vsa živa bitja ne le skupek materije, temveč tudi energijska bitja. Sinhronizacija energijskega polja sibirske cedre in njenih plodov z energijskim poljem človeka, je tista velika skrivnost, ki jo nekateri imenujejo zdravje, nekateri ozdravljenje, lahko pa bi ga preprosto poimenovali absolutna harmonija ali sreča,« pravi Terškova. V majhnem mestecu Narim ob Obu so bolnišnico, ki so jo pred več kot sto leti zgradili za potrebe zdravljenja azilantov, pred leti kar zaprli, saj nimajo pacientov. Skrivnost za izjemno zdravje tamkajšnjih prebivalcev je vsekakor v načinu življenja in v absolutni harmoniji z naravo. Zdi se, da je kot darilo narave ljudstvom sibirskih prostranstev, ki s svojim odnosom do narave kot do božanstva časti veliko mater Zemljo, tudi izjemno bogastvo njenih plodov.

 

Moje zdravje št. 27 / 5. december 2006

foto: www.sxc.hu