Bučna semena vsebujejo veliko vitaminov A, B, C in E, zelo pomembne minerale, kot so: kalcij, železo in magnezij, nekatere mikroelemente (selen, cink) ter nenasičene maščobne kisline. Uspešno se uporabljajo pri zdravljenju funkcijskih motenj mehurja, že od nekdaj pa veljajo tudi za zdravilo proti črevesnim zajedavcem. Po najnovejših raziskavah je mogoče z učinkovinami v peškah zaustaviti hitro povečanje prostate; poleg tega se okrepi delovanje mehurja in zmanjša tiščanje na vodo. S pravočasnim preventivnim uživanjem bučnih pešk lahko bistveno zmanjšamo število operacij.


Deluje proti povečanju prostate

Bučna semena vsebujejo visok odstotek olja (50 odstotkov), v katerem prevladujejo esencialne maščobne kisline iz družine n-6 in n-3, ki jih telo samo ne more proizvajati. Bučno olje je kulinarična posebnost Štajerske, Prekmurja in nekaterih delov Avstrije. Pridobiva se iz semen buč, v največji meri iz rodu Cucurbita pepo var. styrriaca. Kot vsako olje vsebuje predvsem trigliceride in fitosterole, poleg tega pa še beljakovine (od 35 do 46 odstotkov), minerale, nenasičene maščobne kisline in veliko vitaminov. Olje je bogato tudi z visoko vsebnostjo delta-7-sterolov, ki delujejo proti povečanju prostate (1 g olja jih vsebuje 5 mg). Značilno od zeleno-rdečo do temno rjavo barvo mu dajejo klorofilu podobne snovi. Poleg konopljinega in lanenega sodi bučno olje med hranilno najbogatejša olja.


Zavira procese staranja

Hladno stiskanemu olju pravimo tudi naravno neobdelano olje, ker zaradi postopka obdelave, kjer temperatura ne presega 40 °C, v sebi ohrani vse vitamine (A, A 1, B 6, C, D, E) in minerale (kalcij, magnezij, fosfor, kalij, železo, mangan, selen in cink). Olje je lahkoprebavljivo, ne draži želodčne sluznice, ne povzroča zgage, ampak jo celo blaži, zato je še posebej priporočljivo za tiste, ki imajo želodčne težave. Hladno stiskano olje znižuje plazemski holesterol, je prav tako zdravilno pri vseh vrstah opeklin in ozeblin ter težavah s črevesnimi zajedavci. Zelo je bogato z vitaminom E, ki ga organizem potrebuje za normalno delovanje živčnega sistema, vpliva na plodnost in pomaga pri obnovi rdečih krvnih telesc. Vitamin E zavira procese staranja in mogoče celo varuje pred angino pectoris in rakom.


Odpravlja tudi trakulje

Visoka vsebnost vitaminov in mineralnih snovi pomaga pri odvajanju vode, krepi mišičje in vezivno tkivo ter splošno normalizira celično presnovo. Ščiti pred prostimi radikali ter preprečuje vse vrste poškodb in motnje v krvnem obtoku. Zelo učinkovito je pri zdravljenju opeklin in ozeblin. Nekateri fitosterini, snovi, ki so v bučnem olju, so pokazali koristno delovanje pri oboleli prostati in boleznih mehurja ter sečnih izvodil. Zelo redka aminokislina, ki jo najdemo v bučnem olju, cucurbitin, na blag način, a zanesljivo deluje proti trakuljam. Ljudsko zdravilstvo že dolgo časa pozna zdravilne moči bučnega olja, v novejšem času pa so raziskave uradne medicine in farmakologov v veliko točkah potrdile ta izkustvena znanja. 

 

 

 

 

 

Moje zdravje št. 72 / 16. september 2008
Foto: arhiv MZ