Ker je preprečevati bolje kot zdraviti, je treba kožo na neprijetne vplive pripraviti preden stopimo iz stanovanja. Ker je najbolj na udaru obraz, mu posvetimo največ časa. Zjutraj kožo obraza najprej očistimo in osvežimo. Umijemo jo zgolj z vodo ali blagim čistilnim sredstvom, prilagojenim tipu kože. Po umivanju obraz osvežimo z vlažilnim tonikom za odstranjevanje umazanije s kože, nato pa še s termalno vodo v razpršilu. Nego nadaljujemo z aktivno globinsko vlažilno kremo; če je koža suha, uporabimo kreme, za normalno in mešano kožo pa je primernejša emulzija. Sledi zaščita pred soncem z dovolj visokim zaščitnim faktorjem (vsaj SPF 20). Nanjo ne pozabimo niti, ko gremo na sprehod po mestu. Redna zaščita kože pred soncem  bistveno upočasni fotostaranje kože, saj UV-žarki predstavljajo do osem odstotkov zunanjih dejavnikov staranja kože. Čez dan je obraz dobro večkrat oprhati s čisto vodo in jo navlažiti s hidratantno kremo z antioksidanti ter vitaminoma C in E, ki nevtralizirata delovanje škodljivih prostih radikalov, ki so nastali med izpostavljanjem soncu. Ob koncu dneva z obraza najprej odstranimo ličila z osvežilnim losjonom za čiščenje kože na vodni osnovi, ki odstrani umazanijo brez umivanja in drgnjenja. Izogibajmo se mastnim odstranjevalcem ličil. Nato obraz osvežimo s termalno vodo in nanj nanesemo običajno nočno kremo. Priporočljivo je, da vsebuje antioksidativne učinkovine. Posebno pozornost namenimo negi okoli oči – uporabimo vlažilni gel ali kremo, ki deluje drenažno in odpravlja podočnjake.


Zgolj prha ne nadomesti izgubljene vlage

Koža, ki je bila izpostavljena soncu, izgubi vsaj nekaj vlažnosti, ki jo je treba nadomestiti. Koža z dovolj vlage je mehka in gladka; navlažena koža je sveža in napeta, gubice so manj opazne. Koža se do neke mere sama obnavlja in se brani pred negativnimi zunanjimi vplivi, vseeno pa je ne smemo pretirano izpostavljati zunanjim mehanskim in kemičnim vplivom. Koža je rahlo kisla, da se brani bakterij, vendar pa lahko z neustrezno higieno njeno sposobnost za zaščito uničimo.

Prvo na seznamu pri negi kože je seveda odstranjevanje umazanije s prho. Ta naj ne bo prevroča in, če je možno, mila ne uporabljajte vsak dan. Po prhanju kože ne drgnite z brisačo, raje jo samo popivnajte. Vsakodnevna uporaba mil koži onemogoči, da bi obnovila svoj zaščitni plašč, zato jih redno uporabljajmo le na intimnih mestih. Pomembna je tudi izbira sredstev za prhanje, ki naj imajo pH čim bližji pH-ju kože. Naslednji korak je nadomeščanje vlage, ki jo je koža čez dan izgubila. Mnogi menijo, da lahko vlažnost kože nadomestimo s samo vodo – s prhanjem, vendar voda še dodatno izsuši kožo, poleg tega je sladka voda na počitnicah običajno klorirana in na kožo ne vpliva prav blagodejno. Tanek sloj gela mandljevega ali olivnega olja bo kožo med prhanjem zaščitil pred izsušitvijo, lahka vlažilna krema pa bo koži povrnila izgubljeno vlago.


Koža se maščuje za pretirano sončenje

Pretirano in neprevidno sončenje izsušuje površino kože, ker z nje odstranjuje zaščitni hidrolipidni sloj. Dehidracija in luščenje lahko poškodujeta kožno tkivo in povzročata nastanek gub. Kapilare se krčijo, zaradi tega je prekrvavitev kože manjša, s tem pa koža dobi tudi manj kisika in hrane. Poleg gub se lahko pojavijo tudi pege, še posebno pri starejših ljudeh. Proizvodi za nego po sončenju delujejo na kožo pomirjevalno in pospešujejo obnavljanje zaradi poškodb, nastalih pri predolgem izpostavljanju soncu ali nezadostni zaščiti. Koža postane prožna in žametno mehka. Tovrstni proizvodi običajno vsebujejo sestavine, ki razdraženo kožo pomirijo in hladijo. Pospešujejo regeneracijo celic, zmanjšujejo draženje in delujejo protibakterijsko, preprečujejo vnetja in vlažijo kožo.


Sestavine negovalnih izdelkov

Vloga uporabe kozmetičnih izdelkov po UV-obsevanju kože je trojna: nega, lajšanje znakov draženja opeklin in hitrejša obnova opečene kože. Najpomembnejše sestavine so: olja, geli, voski, voda, rastlinski izvlečki in vitamini. Olivno, sezamovo, mandljevo, kokosovo, avokadovo, palmovo olje, olje čajevca in žitnih kalčkov ter voski (jojoba, čebelji vosek) koži vrnejo mehkobo in prožnost ter jo pomirjajo. Vodna faza po nanosu na kožo izhlapi in s tem površino ohladi, saj se temperatura razdraženega ali opečenega mesta zniža. Dober hladilni učinek na opečeni in razdraženi površini kože dosežemo z nanosom gela (najbolj znan je iz aloje vere), ki vsebuje višji odstotek vodne faze. Aloja vera poleg tega lajša spremljevalne znake sončnih opeklin, kot so otekline, pordelost in razdraženost kože ter deluje antioksidativno in protivnetno. Tudi izvlečki in eterična olja kamilice delujejo protivnetno, pospešijo celjenje kože in sluznice, delujejo antiseptično. Izvleček zdravilnega ognjiča ima podobne lastnosti kot kamilica.


Šentjanževka – tradicionalno zdravilo za opekline


V olju namočena zel šentjanževke je najbolj priljubljeno domače zdravilo za zdravljenje sončnih opeklin. Šentjanževka je tradicionalno rastlinsko zdravilo za rane, opekline in kožna vnetja. Uporaba pripravkov šentjanževke pri poškodbah in obolenjih kože danes pridobiva na pomenu tudi na podlagi rezultatov raziskav, čeprav je v zadnjem času v ospredju testiranje njenega protivirusnega in predvsem protidepresivnega delovanja. V laboratorijskih in kliničnih raziskavah so ugotovili, da je glavna protivnetna učinkovina hiperforin, ki je zelo dobro topen v oljih, torej so pri vnetjih kože koristni oljni izvlečki šentjanževke. Ker vsebuje rastlinsko barvilo hipericin, ki naj bi bil fototoksičen, kar pomeni, da lahko ob sočasnem izpostavljanju sončni svetlobi povzroča škodljive reakcije, naj se ljudje s svetlejšo poltjo ali s kožnimi obolenji, ob zunanji uporabi pripravkov šentjanževke, izogibajo sočasnemu izpostavljanju sončni svetlobi. Tudi za druge ljudi je priporočljivo, da se nekaj ur po nanosu pripravka na kožo, npr. pri sončnih opeklinah, izogibajo sončenju.


Zadnji hit – zeleni čaj

Izvleček zelenega čaja je priljubljen predvsem v zadnjem času in tudi laboratorijske raziskave potrjujejo njegovo antioksidativno in protivnetno delovanje. Hladen obkladek iz zelenega čaja si lahko pripravimo sami. Zavremo 250 ml vode in počakamo 5 do 10 minut, da se nekoliko ohladi. Z njo prelijemo 4 žlice čajnih listov, pustimo stati 5 minut in odcedimo. Čaju dodamo 250 mg skute, jogurta ali pinjenca, dobro premešamo in mešanico postavimo za 15 minut v hladilnik. Nazadnje jo namažemo na platneno krpo in z njo pokrijemo pordelo kožo. Postopek traja 20 do 30 minut, ponovimo ga najmanj dvakrat na dan. Obkladek je priporočljiv za nego kože po sončenju, saj hladi, zbira vodo v koži in jo očisti prostih radikalov. Pri neprijetnih sončnih opeklinah deluje protivnetno. Ker ni dolgo obstojen, tudi v hladilniku ohrani učinkovitost le 24 ur, ga pripravljamo sproti.


Nepogrešljivi vitamini

Med pomembnimi sestavinami negovalnih izdelkov so tudi vitamini. Vitamin A ali retinol je v maščobah topen vitamin, ki se najpogosteje vgrajuje v kozmetične preparate. Bogat naravni vir vitamina A je ribje olje. Cenjeno je zaradi svojega pomlajevalnega učinka na kožo, saj izboljšuje elastičnost in normalizira kožo po UV-sevanju. Pantenol ali provitamin B6 pomaga pri hitrejši obnovi razdražene, opečene kože ali sluznice. Vitamin E deluje tudi protivnetno, kar dodatno prispeva k uspešnemu zmanjševanju rdečine in srbenja. Deluje tudi kot vlažilec, zmanjšuje nastajanje gub in upočasni procese staranja kože.

 

 


Moje zdravje št. 69 / 5. avgust 2008
Foto: Arhiv MZ