Toksini so nerabne strupene snovi in so posledica celičnih presnovnih procesov. Večinoma se izločajo skozi prebavne kanale, deloma pa zastanejo v tkivih. Na njihovo vsebnost in količino vnosa vplivajo za posameznikovo telo primerna zaužita hrana, njena kakovost in okolje, v katerem človek živi. Tudi neredno odvajanje je vzrok, da se že izplavljeni toksini lahko ponovno vsrkavajo v krvni ali limfni obtok skozi steno črevesne sluznice. Razstrupljanje telesa ne poteka s postenjem ali strogimi dietami, pri katerih vztrajamo 14 dni in se pri tem le izstradamo. Za razstrupljanje je potreben čas; telo, vi in vaša duša potrebujejo čas; to je proces, ki ne gre čez noč, še manj v 14 dneh. Razstrupljanje telesa se pravzaprav začne, ko sprejmemo naravni ritem, ki ga ima telo. Naravni ritem energije v telesu smo ljudje s svojim slogom in z načinom nekako spravili iz ravnovesja, s tem pa porušili svoj naravni notranji bioritem.


Naravna čistila za telo

Nato začnimo uporabljati naravna čistila za telo. Med njimi je vsekakor na prvem mestu limona: zvečer razrežemo tri limone in jih prelijemo s 300–400 ml vrele vode. Tekočino popijemo zjutraj na tešče. Staro ljudsko sredstvo za razstrupljanje telesa je domač jabolčni kis. Spijte kozarec mlačne vode z dodatkom žličke ali dveh jabolčnega kisa in medu. Če jabolčnemu kisu dodate ščepec kajenskega popra, boste dobili napitek, ki čisti kri in pomaga pri krčnih žilah, razširjenih venah in čirih. Jabolčni kis, zmešan z vodo in olivnim oljem, čisti jetra. Tudi sok iz surove pese učinkovito čisti kri. Česen je znan uničevalec bakterij, glivic in črevesnih zajedavcev. Najbolje je, da ga uživate surovega, kajti s kuhanjem izgubi del učinkovitosti. Priporočljiv je tudi po postu, saj spodbuja uničevanje aktiviranih okužb in krepi prebavo. Sadje kot najlažje prebavljiva hrana je najbolj znan alkalizator, notranje čistilo in naravno zdravilo. Pomaranče poleg tega vsebujejo velike količine vitamina C, zato si zlasti pozimi pogosto privoščite sveže stisnjen pomarančni sok. Ananas vsebuje bromelin, ki čisti trebušno slinavko. Jabolka nevtralizirajo strupe v ustih, zato odlično čistijo zobe in dlesni. Lubenice učinkovito čistijo ledvice. Redno pitje sadnih sokov pripomore k razstrupljanju telesa.

Če prečistimo telo, uma in čustev pa ne, smo delo opravili samo do polovice. Telo in um sta namreč neločljivo povezana. Strokovnjaki za zdravje se čedalje bolj zavedajo vpliva negativnih misli in čustev na počutje in zdravje. Sproščanje in počitek sta nepogrešljiv del vsakega čiščenja telesa.

 

 

Moje zdravje št. 65 / 10. junij 2008
Foto: www.flicker.com / miheco