30 odstotkov ljudi nad 65 let se sooča s poslabšanjem sluha, ki je lahko resna ovira v komuniciranju z okolico. Izguba sluha v starosti je največkrat povezana z oslabljeno mikroprekrvavljenostjo notranjega ušesa in odmiranjem celic v njem. Nenadno in začasno izgubo sluha lahko povzročijo tudi infekcije in vnetja ušesa ter uporaba nekaterih zdravil, kot so: acetilsalicilna kislina, odvajala in nekateri antibiotiki.

Sluh lahko izboljšamo z uživanjem številnih rastlin, ki delujejo predvsem kot antioksidanti, delujejo protivnetno, pospešujejo pretok krvi, popravijo mikrožilni sistem v notranjem ušesu, hranijo in obnavljajo ušesno tkivo ter pomirjajo živčni sistem, saj s tem omejijo šumenje v ušesu. Med take rastline štejemo ajdo, hmelj, borovnico in galgant, za uho pa so posebej dobrodejni še vitamin niacin ter minerala magnezij in kalij.


Galgant proti bolečinam v ušesih

Galgant je rastlina, visoka od 2 do 3,5 metra, najpogostejša v jugovzhodnem delu Azije. Njeni plodovi se najpogosteje uporabljajo kot začimba, a v indijski medicini jo že dolgo priporočajo pri sinuzitisu in bolečinah v ušesih. V evropsko zdravstvo jo je pred slabim tisočletjem prinesla sv. Hildegarda de Bingen, ki je galgant v svojih receptih priporočala pri naglušnosti ter izgubi sluha in otitisu.


Zrnje na mizo, liste za zdravilo

Listi ajde vsebujejo visoke koncentracije flavonoida rutina in oksirutina, ki sta pomembna pri ohranjanju zdravih žil. Izvleček iz ajdinih listov tako zmanjšuje krhkost, prepustnost in vnetje žil ter povečuje njihovo elastičnost. Številne raziskave so pokazale, da izvlečki listov ajde pospešujejo pretok krvi po žilah, s čimer izboljšujejo hitrejše obnavljanje ušesnih tkiv. Ajda ima tudi dokazano antioksidativno delovanje, s čimer uspešno preprečuje vnetja ušes.


»Pivska rastlina« odpravi šumenje v ušesih

Hmelj se v zeliščnem zdravilstvu uporablja pri degenerativnih spremembah v notranjem ušesu, pomaga pa lahko tudi pri tinitusu ali šumenju v ušesih. Tinitus pogosto povzročajo poškodbe živčnih vlaken, ki sodelujejo pri prenosu zvoka. Zaradi poškodbe pošiljajo vlakna napačna sporočila, kar pripelje do šumenja. Hmelj s pomirjujočim delovanjem na živčni sistem zmanjšuje število motenj v ušesih.

Številne raziskave dokazujejo, da imajo borovnice veliko vsebnost antioksidantov in antocianozidov. Ti izboljšujejo mikrocirkulacijo in povečajo čvrstost kapilar.

 

 

 

Moje zdravje št. 64 / 27. maj 2008
Foto: www.flicker.com /  moonrat42