Faze rasti

Lasje rastejo ciklično, v treh fazah. Anagena faza je obdobje rasti, ko se dolžina lasu poveča približno za centimeter v mesecu dni, to je 0,2 do 0,5 mm na dan, in traja običajno od 3 do 6 let, pri nekaterih ljudeh tudi bistveno dlje. V tem času je vsako puljenje las boleče. V drugi, katageni fazi, ki traja približno 2 tedna, las preneha rasti. Zadnja, telogena faza, označuje počitek, ko 2 do 4 mesece las miruje in dokončno, brez bolečine, izpade. Tako vsak trenutek raste približno 85 odstotkov las, 14 odstotkov jih počiva in le odstotek umirja svojo rast. Ljudje imajo na glavi povprečno od 80.000 do 120.000 las oziroma 180 do 350 las na kvadratni centimeter lasišča.


Lasje odpadejo zaradi različnih vzrokov

Povsem naravno je, da dnevno izpade do 100 las, in sicer kot posledica zadnjega telogenega obdobja. Najpogostejši vzrok povečanega izpadanja las pri moških je t.i. androgenetična alopecija, ki je posledica hormonskega in dednega vpliva (okrog 50. leta starosti prisotna pri vsakem drugem moškem). Če se moški razmeroma uspešno soočajo z omenjenotežavo, pa je bolj moteča pri ženskah. Tudi med njimi je zelo razširjena, saj se število prizadetih žensk v obdobju menopavze giblje med 20 do 30 odstotki.

»Izguba las pa lahko nastopi tudi nekaj mesecev po določenem sprožilnem dejavniku. To imenujemo simptomatično izpadanje las,« opozori Vesna Tlaker Žunter, dr. med., ki pravi: »Pogosto so vzroki hormonske narave, npr. nosečnost in poporodno obdobje, bolezni ščitnice, hujše okužbe ali druge notranje bolezni, jemanje nekaterih zdravil, med možnimi sprožilci omenjajo tudi stres. Pri tem je izguba las začasna in po odpravi vzroka se proces rasti obnovi. Lasišče lahko prizadenejo tudi številne kožne bolezni, ki so lahko celo nalezljive ali pa kažejo na resne notranje bolezni. Zelo pogosta, zlasti pri otrocih, je nalezljiva glivična okužba mikrosporija, pri kateri so v lasišču pordela okrogla žarišča, iz katerih izpadajo lasje. Zelo razširjeni sta kožni bolezni, t.i. diskoidni lupus in lihen, ki nastopita z vnetjem in brazgotinjenjem lasišča., sledi jima izpadanje las. Krožno izpadanje las brez rdečine (vnetja) na koži pa kaže na avtoimunsko bolezen, ki je včasih povezana z boleznimi ščitnice. Pri vsakršnem izpadanju las, ki ga spremlja rdečina kože, luščenje ali gnojenje v lasišču, ali ki poteka v obliki ostro omejenih žarišč, je najbolje čim prej poiskati zdravniško pomoč,« poudari sogovornica.


Ženska plešavost je redkejša

Za izpadanje las po ženskem tipu (ta je ekvivalenten moški plešavosti) velja, da predstavnice nežnejšega spola, za razliko od moških, praviloma nikoli ne izgubijo vseh las. Najpogosteje se jim lasje začnejo redčiti na temenu. Pri moški androgenetični plešavosti je vzrok znanstveno pojasnjen – gre za zmanjšanje velikosti in števila lasnih foliklov zaradi vpliva presnovka moškega spolnega hormona. Tudi pri nekaterih ženskah, ki jim lasje izpadajo po t.i. ženskem tipu, imajo jasno vlogo moški spolni hormoni (imajo jih vse normalne ženske, le nekatere so na njihovo delovanje občutljivejše). Medtem ko v večini primerov vzrok izpadanja las ostaja deloma ali v celoti nepojasnjen, se v praksi potrjuje močna vloga dednega nagnjenja.


Zdravljenje z zdravili

»Za začetek zdravljenja je najprej potrebna jasna diagnoza, ki jo postavi zdravnik. Zdravljenje npr. nalezljive okužbe v lasišču s pripravki proti izpadanju las, ki se kupijo v drogerijah, ima lahko tudi zelo hude posledice,« poudari Vesna Tlaker Žunter, dr. med., in nadaljuje: »Najpogostejši vzrok izpadanja las, androgenetično alopecijo pri moškem, že vrsto let uspešno zdravimo s tabletami finasterida. Gre za zdravilo, ki je v petkrat večjem odmerku registrirano za zdravljenje benigne hiperplazije prostate – pogoste težave moških v poznejšem življenjskem obdobju. Če se jemlje redno, dnevni miligramski odmerki za zdravljenje androgenetične alopecije ne le zaustavijo izpadanje, pač pa delno spodbudijo tudi ponovno izraščanje že izpadlih las. Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, saj se ob ukinitvi zdravila stanje ponovno poslabša. Zdravilo lahko predpiše kateri koli zdravnik, stroške zdravljenja (okrog 50 evrov mesečno) nosi bolnik.

Edino od registriranih zdravil za zdravljenje izpadanja las po ženskem tipu je lokalni pripravek (raztopina) minoksidila, ki ga lahko uporabljajo tudi moški. Gre za zdravilo, ki se je nekoč uporabljalo v obliki tablet za zdravljenje visokega krvnega tlaka, a so njegovo uporabo zaradi stranskega učinka (izrazita prekomerna poraščenost bolnikov, ki so ga jemali) v tej obliki opustili. Zdravilo v losjonu je učinkovito za zdravljenje izpadanja las po ženskem in moškem tipu, v lasišče ga je treba vmasirati dvakrat dnevno. Tudi tovrstno zdravljenje naj bi bilo redno in praviloma dolgotrajnejše; zdravilo plača bolnik sam. Sicer pa se za zdravljenje las po ženskem tipu v klinični praksi z večinoma dobrim uspehom uporabljajo še nekateri hormonski preparati z antiandrogenim delovanjem, obetavni so tudi izsledki raziskav z nekaterimi drugimi zdravili, ki pa še niso strokovno potrjeni in jih zato rutinsko ne predpisujemo. V prosti prodaji se lahko kupijo številni preparati, tako prehranski nadomestki (vitamini, minerali ipd.) kot tudi losjoni in raztopine, ki naj bi pomagali proti izpadanju las. Zdravnike nas vselej znova osupnedejstvo, koliko teh nadomestkov ljudje uporabljajo ob njihovi popolni neučinkovitosti. Zdravljenje (po možnosti androgenetičnega) izpadanja las z vitaminskimi tabletami je pri osebi, ki sicer uživa normalno mešano hrano in nima katere od presnovnih bolezni, popolnoma nesmiselno. Prav tako je popolnoma neučinkovita velika večina lokalnih preparatov proti izpadanju las, ki se kupijo v prosti prodaji.«


Z lasem prijazno nego do gostejše pričeske

Pravilna nega preprečuje izpadanje las ali vsaj podaljšuje čas, ko starostne spremembe vplivajo tudi na gostoto las in nenazadnje plešavost. Ker se lase neguje veliko bolj pogosto kot nekoč, sta neagresiven šampon in balzam pametna izbira. Tudi glavniki in krtače za česanje las naj bodo iz kakovostnih materialov, gibi naj bodo mehki, božajoči. Izogibati se je treba frizerskim postopkom, pri katerih lase kodrajo ali svedrajo pod vplivom visoke temperature, saj jih ta uničuje. Tudi trajnanje je spet v modi, če temu sledite, pomembno je, da pri tem uporabljate preparate brez amoniaka. Prav tako je z barvanjem. Dolgoletno barvanje uniči kakovost las, nekakovostni preparati, predvsem z veliko vsebnostjo peroksida, jih oslabijo, lahko pa tudi močno opečejo kožo. Tudi posebne pričeske, predvsem strogo spenjanje v čop ali kite, lahko povzročijo, da las izpade. Strokovnjaki ne priporočajo niti vsakodnevnega sušenjalas, saj močno pripomore k njihovi slabši kakovosti. Za omogočanje optimalnih pogojev za rast las, naj bo tudi prehrana mešana, pestra, bogata s sadjem in zelenjavo, vsebuje pa naj tudi dovolj vitaminov skupine B, železa, bakra, cinka, silicija in selena.

 

 

 


Moje zdravje št. 63 / 13. maj 2008
Foto: www.flicker.com / justj0000lie