Kaj je migrena?

Napad migrenskega glavobola poteka v fazah. Premonitornega obdobja navadno bolnica ne zazna in vsebuje neznačilne znake slabega počutja, tj.: nervoza, slabo razpoloženje, zaspanost, želja po določeni hrani, zvijanje po trebuhu, zehanje in zaspanost.

Pri klasični migreni sledi avra, v kateri se lahko bolnici bliska pred očmi, ima v vidnem polju črte cikcak, predmeti v vidnem polju so nejasnih oblik. Pojavlja se lahko mravljinčenje okrog ust, odrevenelost v roki, lahko težje govori, zlasti mlajši ljudje in otroci pa imajo lahko motnje višjih možganskih funkcij, kot so: depersonalizacija, motnje spoznavanja in abstraktnega mišljenja.

Avri lahko sledi glavobol takoj ali šele po časovnem presledku. Bolečina je večinoma enostranska, huda, utripajoča, s pridruženimi znaki slabosti, bruhanja in s preobčutljivostjo na svetlobo in zvok. Bolnica je prizadeta in ob hudem napadu zmore le ležati v temni tihi sobi.

Po glavobolu sledi obdobje umiritve, v katerem je bolnica izčrpana in potrebuje počitek.

Pomembno je, da med posameznimi napadi bolnica nima nobenih težav in lahko normalno dela. Če ima še vedno zdravstvene težave, se mora nujno oglasiti pri zdravniku, ker glavobol ni migrenski in potrebuje zdravniško oskrbo.

 

Kaj povzroči migreno?

Natančnega vzroka za migreno ne poznamo, čeprav obstaja veliko teorij, ki vsaka na svoj način razloži del patofiziološkega mehanizma. V obdobju glavobola je povečana aktivnost v trigeminožilnem sistemu. Iz živčnih končičev se sproščajo aktivne snovi, ki povzročajo vazodilatacijo in nevrogeno vnetje okrog živčnih končičev. Bolečinski impulzi se prenašajo po trigeminocervikalnem sistemu in povzročijo glavobol.


Kako si lahko pomagate sami?

Migrenski napadi sprožijo določeni dejavniki. 70 % žensk ima napad ob menstruaciji, nekatere pa tudi ob ovulaciji. Pogostnost napadov se lahko poveča v obdobju menopavze; med nosečnostjo se glavoboli umirijo. Različna hrana lahko sproži napad: alkohol, zlasti črno vino, siri s plesnijo, preveč kofeina, oreščki, čokolada, konzervirano meso. Senzorični dražljaji, kot so: močna, utripajoča svetloba, glasen zvok, močne vonjave, lahko povzročijo glavobol. Neurejen življenjski slog, premalo spanja, slaba prehrana povečajo frekvenco in stopnjo bolečine glavobola. Tudi počitek ob koncu tedna in na počitnicah spremeni dojemljivost za glavobol. Spremembe vremena, zlasti prehod na deževno vreme, in sprememba nadmorske višine sprožita napad. Najbolj pa povečajo število napadov, trajanje in bolečino stresi na delovnem mestu in v družini. Migrenik mora poznati svoje sprožilne dejavnike, ker je po vseh študijah najbolj dokazana preventiva migrene izogibanje sprožilnim dejavnikom. V ta namen naj vodi migrenski dnevnik, v katerega označuje, kaj je sprožilo napad, kdaj in koliko časa je imel napad in katera zdravila so mu pomagala. Nekaterim sprožilcem se bo lahko izognil, pri drugih bo le pričakoval napad in bo že ob pojavu prve bolečine lahko pravilno ukrepal. Vsi postopki za zdrav in urejen življenjski slog bistveno pripomorejo k izboljšanju migrene: redna vsaj dvakrattedenska aktivna in vsaj 1 uro trajajoča rekreacija, zdrav način prehranjevanja s pravilno in z enakomerno razporeditvijo dnevnih obrokov in enakomernim spalnim ritmom. Postopki za zmanjševanje stresa so bistveni pri samopomoči: masaže, avtogeni treningi, sprostitvene tehnike. Tretjini bolnic pomaga tudi akupunktura.

Za izmenjavo mnenj, nasvetov in predlogov deluje v Sloveniji spletna stran www.glavobol.com, kjer sodelujejo strokovnjaki in bolniki s svojimi izkušnjami in strokovnimi nasveti.


Kako si lahko pomagete samo z zdravili?

V lekarnah se dobijo analgetiki, ki pomagajo pri blagi in zmerni migreni. Izkazalo se je, da bolnik, če ob začetku glavobola vzame zdravilo, skrajša čas glavobola; ni razvoja glavobola in ni potrebe po dodatnih zdravilih. Učinkovita sta aspirin (1.000 mg) in paracetamol (1.000 mg). Nesteroidni antirevmatiki in kombinirani analgetiki lahko pomagajo. Bolniki morajo biti pozorni na količino zaužitih analgetikov, največ dva tedensko, ker se sicer lahko pojavita glavobol, povzročen z njimi, in kronični dnevni glavobol. Če uporaba presega 8 tablet analgetika tedensko in če so glavoboli močni in pogosti, se je treba oglasiti pri osebnemu zdravniku.


Kako vam pomaga zdravnik?

Kadar so glavoboli onesposabljajoči, hudi in pogosti, je potrebna pomoč zdravnika. Zdravnik mora izključiti druge vrste glavobolov na podlagi pogovora z bolnikom, kliničnega in nevrološkega pregleda in z ustreznimi dodatnimi preiskavami. Ko je postavljena diagnoza migrene, morata skupaj določiti stopnjo migrene z vprašalnikom MIDAS ali HIT-6. Glede na stopnjo migrene ima zdravnik možnost, da za migreno, ki je zmerna ali huda, predpiše specifično terapijo s triptani. Včasih se je v lekarnah dobil še avamigran, ki pa je manj specifično zdravilo in ima v primerjavi z novejšimi triptani več stranskih učinkov. Na našem trgu je več vrst triptanov: tablete imigran sprint, nosno pršilo in subkutane injekcije, naramig, zomig, relpax in tablete frotan. Triptani so učinkovita zdravila; zmanjšajo bolečino in pridružene znake slabosti, bruhanja in občutljivosti na svetlobo in zvok. Treba jih je vzeti takoj ob glavobolu; če glavobol po 2 urah še traja, še enkrat. Učinkovitost zdravila se preverja v najmanj treh zaporednih napadih in če ni učinkovit en triptan, se lahko poskusi še z drugim. Če je glavobolov več kot 4 mesečno, je potrebna preventivna terapija, ki se jemlje redno, tj. vsak dan. Izjema je le preventiva za migreno ob menstruaciji, kjer se preventivna zdravila jemljejo le nekaj dni pred menstruacijo in med menstruacijo. Preventivna zdravila so betablokatorji, antagonisti kanalčkov Ca, antidepresivi in nevromodulatorji. Izbira zdravila je odvisna od bolnika in njegovega zdravstvenega stanja ter drugih bolezni, ki jih ima bolnik.

Zdrav način življenja, ustrezno obvladovanje stresa, aktivno sodelovanje med bolnikom in zdravnikom ter uporaba ustreznih zdravil pripomorejo k dobremu obvladovanju migrene in h kakovostnemu življenju človeka z migreno.

 

 

 

Moje zdravje št. 63 / 13. maj 2008
Foto: www.flicker.com / Sarah G...