Starostne spremembe nastanejo predvsem v rumeni pegi mrežnice. Rumena pega je točka, v katero so osredotočeni svetlobni žarki, ko gledamo predmet, in je območje najostrejšega vida. Pri makularni degeneraciji postopoma izginja središčni vid, medtem ko obrobje ostaja neprizadeto. Popačene zvite črke, manjkajoči srednji del slike, manjši kontrast in slabša barvna intenziteta so znaki, ki se pojavijo pri degeneraciji rumene pege. Operativno zdravljenje ni mogoče, pa tudi korekcijska očala ne pomagajo. Makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege je med starejšimi najpogostejši vzrok slepote. Prizadene enega od osmih ljudi, starejših od 50 let, verjetnost obolenja pa je pri ženskah 75-krat večja kot pri moških. Pogosto se z očesnimi težavami soočajo sladkorni bolniki, pri katerih se te odražajo predvsem kot diabetična retinopatija, pogost vzrok za različna očesna obolenja pa so, poleg vnetij oči, povišan krvni tlak in obolenja ščitnice.


Špinača ščiti mrežnico pred prostimi radikali

Proces degeneracije oči lahko upočasni dieta s pravilno mešanico ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin ter hrane, bogate z luteinom, kot je špinača. Lutein je rumeni pigment, karotenoid, ki ga človeško telo ne zna samo sintetizirati, zato ga lahko dobimo samo z zelenjavo ali s prehranskimi dopolnili. Lutein je antioksidant, ki se v visokih koncentracijah nahaja v rumeni pegi očesa, kjer igra pomembno vlogo pri funkciji vida. Ščiti mrežnico v očesu pred prostimi radikali, ki nastajajo predvsem zaradi izpostavljanja svetlobi. Klinične raziskave so pokazale, da dnevni vnos 6 mg luteina vpliva na regeneracijo makule očesa in zaščiti oko pred vplivi UV-žarkov.


Borovnice izboljšajo nočni vid

Tudi borovnice vsebujejo učinkovite antioksidante za ohranjanje dobrega vida. Borovnico so med drugo svetovno vojno poznali že ameriški piloti, saj so si z njeno pomočjo krepili nočni vid. Pozneje so dokazali, da so vijolični sadeži bogati z antocianozidi, ki pomagajo pri prilagajanju vida, saj obnavljajo barvilo rodopsin, ki je receptor za šibko svetlobo in omogoča vid v mraku. Antocianizidi izboljšujejo prekrvavitev celic očesa, kar ugodno vpliva tudi na vse tiste, ki imajo težave z očmi zaradi diabetične retinopatije ali prevelike izpostavljenosti delu z računalniki. Za boljšo prekrvavitev oči se zaradi odličnega antioksidantnega delovanja priporoča uživanje grozdnih pečk, še posebej ljudem z izpostavljenimi in preobremenjenimi očmi.

Smetlika je v tradicionalnem slovenskem zeliščarstvu poznana kot »cvetlica za oči.« Vsebuje snovi, ki imajo protivnetno in adstringentno delovanje. Zeliščarji jo priporočajo v obliki nesladkanega čaja ali v obliki obkladkov za vnete in oslabele oči,ki so posledica branja in pisanja. Pomaga tudi pri vnetju trepalničnih robov, vnetju šarenice, zeleni mreni, vnetju solznih vrečic in senenem nahodu. 

 

Moje zdravje št. 63 / 13. maj 2008
Foto: www.flicekr.com /  the_girl