Na androloškem simpoziju na Bledu so se zbrali vodilni slovenski endokrinologi, urologi in diabetologi; razpravljali so o povezanosti med metaboličnim sindromom, hipogonadizmom in erektilno disfunkcijo. Svoje izsledke sta predstavila tudi svetovno uveljavljena specialista za zdravljenje hipogonadizma in motenj erekcije.

Dr. Marija Pfeifer, dr. Med., je v uvodnem predavanju poudarila nevarnost delovanja trdovratne trebušne (visceralne) maščobe, katere izločki povzročajo inzulinsko resistenco, vnetje, dvigujejo pa raven prostih maščobnih kislin v krvi.

'Metabolični sindrom je skupek dejavnikov tveganja, ki povečujejo ogroženost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Pogostnost metaboličnega sindroma v svetu strmo narašča. Eden izmed glavnih razlogov za njegov razvoj se kaže predvsem v usihanju testosterona, procesu staranja in v genetskem vplivu.'

 

Klinični vidik metaboličnega sindroma

Doc. dr. Medvešček, dr. Med., je opisal študijo, na osnovi katere se je pokazalo, da je že debelost pri otrocih zanesljiv napovednik usodne koronarne bolezni v odrasli dobi. Tudi v Sloveniji je debelost v porastu. Primerjali smo ITM učencev letnikov 1983, 1993 in 2003; ugotovili smo, da se je v 20 letih odstotek debelih potrojil.

Kaj lahko naredimo pri metaboličnem sindromu? Vsi smo si edini, da je zdrav način življenja (zmanjšanje telesne mase in telesna dejavnost) prva in najpomembnejša oblika samopomoči. Je pa zanimivo, da je manj intenzivna telesna vadba, na primer hoja, v primerjavi z zelo intenzivno vadbo, na primer tekom, učinkovitejša za zmanjšanje dejavnikov tveganja metabolnega sindroma, je predavanje sklenil dr. Mark Medvešček.

 

Hipogonadizem je treba zdraviti

Hipogonadizem nikoli ne nastopa sam, ampak vedno ob prisotnosti drugih bolezni. Čeprav, kot omenjeno, moški redko zaznajo prve znake »tihih ubijalcev«, kot npr. hipertenzije oz. debelosti, zelo hitro pa zaznajo pomanjkanje želje po spolnosti. Morda so prav ti znaki tisti, na katere moramo moške še glasneje opozarjati, da bi hipogonadizem pravočasno in preventivno prepoznali in obvladali. Z zdravljenjem pomanjkanja testosterona bomo namreč vpeljali zdravilo za zdravljenje vseh spremljajočih težav, kot so: hipertenzija, sladkorna bolezen tipa 2, dislipidemija, trebušna debelost, je povedal prof. dr. Farid Saad iz Berlina. Predstavil je številne študije, ki dokazujejo povezanost hipogonadizma s hipertenzijo, z debelostjo, s sladkorno boleznijo in celo z astmo. Najnovejše svetovne smernice pa narekujejo meritve ravni testosterona tudi pri HIV pozitivnih moških, moških z ledvičnimi in s pljučnimi obolenji ter z osteoporozo. Dr. Saad je med drugim omenil tudi izsledke norveške študije, v katero je bilo vključenih 15.000 moških. Izsledki kažejo, da imajo vitki moški najvišjo raven testosterona, preostali, ki so šteli v pas 102 centimetra ali več, pa so že sodili v območje hipogonadizma ali tveganja zanj. V povprečju moški, ki so imeli obseg trebuha v povprečju 102 centimetra ali več, v prvih 30 tednih dovajanja testosterona niso doživeli sprememb, do konca opazovanja pa so v povprečju okrog pasu izgubili do osem centimetrov, in to brez predpisane diete ali telovadbe.

 

Učinkovito zdravljenje s testosteronom

Urologi lahko pri moških z erektilno disfunkcijo predvidimo pogostost metaboličnega sindroma. Metabolični sindrom ima približno 8 % bolnikov z zmerno erektilno disfunkcijo (ED). Tisti, ki imajo hujše težave z ED, pa so kar v 70 % predebeli in imajo spremljajoče bolezni. Stopnja oziroma resnost ED je torej učinkovit kazalnik spremljajočih težav, zlasti debelosti, je prepričan urolog, prof. dr. Aksam Yasin iz Hamburga.

Če bolnike s hipogonadizmom zdravimo s testosteronom v obliki injekcij (zdravilo nebido), po devetih mesecih dovajanja testosterona oz. zdravila nebido zdravstveno sliko bistveno izboljšamo oziroma dosežemo še optimalnejše dosežke kot pri zdravljenju s testosteronom v gelu. Dovajanje hormonov moške reši velikih zdravstvenih tveganj, ne da bi med zdravljenjem spremenili način življenja, se drugače prehranjevali ali več telovadili, je povedal dr. Yasin.

V študijo smo vključili 771 bolnikov z ED in jih nadzorovali nekaj več kot dve leti. Vsi omenjeni »tihi ubijalci«, ki se skrivajo za ED, so povezani z metaboličnim sindromom. Vendar pa je ED prva manifestacija, ki jo moški prepoznajo in se zaradi nje napotijo k zdravniku. Ko smo bolnike zdravili s testosteronom, smo težave z ED po treh mesecih zmanjšali kar za 54 %, sočasno pa smo zamejili nevarnosti drugih obolenj, je svoje predavanje sklenil prof. dr. Yasin.

Tudi testosteron se vpleta v nastanek metaboličnega sindroma. Z njegovim dodajanjem preprečimo usihanje mišične mase oziroma celo povečujemo njeno nastajanje, kar pa ima ugoden vpliv na zmanjšanje inzulinske rezistence.

 

 

Moje zdravje št. 56 / 29. januar 2008
Foto: Arhiv MZ