Ena najbolj priljubljenih in uporabljenih zelišč v slovenskem ljudskem zdravilstvu, ki so jo v starih anglosaških spisih uvrstili med devetero svetih zelišč, velikokrat jezi kmete, saj raste med njihovim žitom kot neljubi plevel. Kamilica z njiv je v resnici najbolj zdravilna; vsaj tista, ki raste na bionjivah. Na kemične snovi pa je rastlinica zelo občutljiva, zato jo v zdravilne namene ne smemo nikoli nabirati na gnojenih njivah. Kamilice nabiramo, ko se jim venčni listki zavihajo nazaj, to je od junija do avgusta. Takrat cvetne glavice previdno odrežemo in jih razprostremo po ustrezni podlagi, da se posušijo. Če pri nabiranju izpustimo kakšno glavico, se bo ta kmalu zasejala in razširila svoj podmladek. Med nabiranjem moramo paziti še na nekaj, na sončno vreme. Ob oblačnem in meglenem vremenu kamilice vsebujejo manj eteričnih olj kot sicer, zato poznavalci nabiranje v turobnih dneh odsvetujejo.


Zdravilo kamilice je njeno olje, ki je, ko je sveže, temno modre barve. Več kot je olja v kamilici, bolj je ta zdravilna. V zdravilne namene se uporabljajo predvsem cvetovi, ki imajo mehko glavico zaradi izvotljenega cvetišča. S tipanjem tako lahko ločimo pravo kamilico (Chamomilla recutita) od podobnih cevnic, ki imajo polno in trdo cvetišče. Poleg tega je prava kamilica zelo prijetnega vonja, zato cvetove dodajamo različnim dišavnim mešanicam v zeliščne blazinice.

Vsestranska moč dišečih cvetov

Vonj je tisti, ki pomirja, zato je kamilica zdravilo za razdražljivost in nespečnost, pomaga pa tudi pri preutrujenosti. Vdihovanje hlapov kamilice poleg sproščanja blagodejno deluje na bronhije in sinuse. Parno kopel pripravimo tako, da damo v posodo tri žličke suhih kamiličnih cvetov in jih prelijemo z 1,5 l vrele vode. Glavo sklonimo nad posodo, pri čemer si jo pokrijemo z dovolj veliko brisačo; hlape vdihujemo od 5 do 10 minut. Tudi stari dobri kamilični čaj je izjemno darilo narave: znižuje telesno temperaturo in lajša požiranje pri vnetem grlu, zato je nepogrešljiv v obdobju gripe ali prehlada, njegovo grgranje pa lajša tudi zobobol. Zaradi eteričnega olja, ki je najpomembnejša sestavina pri preprečevanju krčev v prebavilih, pitje kamiličnega čaja blagodejno deluje na želodec in črevesje; odpravlja težave, povezane z vnetjem črevesja, drisko, napenjanjem in z vetrovi. Pri ženskih boleznih, tj. pri bolečinah v mehurju, vnetju nožnice in pri menstrualnih krčih, pomaga sedežna kopel, ki jo pripravimo tako, da zavremo kilogram kamilic v petih litrih vode, zavretek pa pustimo stati 10 minut in ga precejenega dolijemo kopeli. Obkladki s kamiličnim čajem in kamilične kopeli so priporočljivi za dezinfekcijo in izpiranje vseh vrst ran ali drugih bolezenskih sprememb na koži, med drugim aken. Kljub pomirjujočim učinkom kamilice je nujno treba opozoriti, da vsakodnevno in dolgotrajno pitje kamiličnega čaja lahko povzroči nevrozo.

 
Lepota iz narave

Poparek iz cvetov kamilice je zelo primeren za nego obraza in kože na rokah, iz poparka pripravljeni očesni obkladki pa hitro odpravljajo podočnjake. Če želimo s kamilicami negovati in razvajati celotno telo, pest cvetov zavežemo v vrečko iz blaga in jo pomočimo v vročo kopel. Pomirjajoč vonj nas bo sprostil, kamilično olje pa bo naredilo kožo nežno in mehko.

 

 

Moje zdravje št. 54 / 1. januar 2008
Foto: Arhiv MZ