MOŠKI TIP PLEŠAVOSTI

Moški tip pleše se vsaj delno razvije pri 80 % moških in pri številnih ženskah.

Bolezen se seveda ne izrazi pri vseh v enaki meri. Kaj vpliva na nastanek moškega tipa plešavosti?

 

DEDNOST

Ali se bo nekomu pojavila pleša ali ne, je v veliki meri določeno že ob rojstvu. Ko so preiskali bližnje sorodnike 56 plešastih žensk, so ugotovili, da je med njimi 78 % moških in 25 % žensk, ki so starejši od 35 let, podobno prizadetih. Čeprav je dednost zelo pomembna, pa natančen mehanizem vzroka za nastanek tega tipa plešavosti ni znan. Predvideva se, da k temu odločilno prispeva moški spolni hormon (testosteron).

 

TESTOSTERON

Moški spolni hormoni nastajajo pretežno v modih. Določeno količino testosterona pa imajo tudi ženske, pri katerih nastajajo v jajčnikih in nadledvični žlezi. Pospešeno izpadanje las je povezano z aktivacijo testosterona v dihidrotestosteron. To je struktura, v kateri je las usidran in skrbi za stalno dolgotrajno obnavljanje lasu. Ločimo tri obdobja v obnavljanju lasu. Stopnja rasti traja več let (od 3 do 8), sledi faza mirovanja in na koncu samo izpadanje las, ki traja nekaj mesecev. Pod vplivom dihidrotestosterona se skrajša faza rasti las, obdobje mirovanja in tudi poobdobje izpadanja. Zato se razvoj pleše pospeši.

 

Ob vsakem lasnem mešičku je žleza lojnica. Seboreja lasišča je bolezen, ki se kaže s pretiranim maščenjem las, prhljajem in z vnetjem lasišča. Ta bolezen po navadi spremlja razvoj moškega tipa plešavosti.

 

PLEŠAVOST PRI ŽENSKAH

Lepi lasje so za žensko vsekakor okras. Izgubljanje las je zato za dekleta in ženske navadno velika težava. Običajno mislimo, da je pleša nekako rezervirana za moške, pa v resnici ni tako. Dermatološke ambulante dnevno obiskujejo ženske, ki pospešeno izgubljajo lase, kar jih zelo vznemirja; to vpliva na njihovo slabo počutje.

 

Vrst izpadov las je veliko; v grobem jih delimo na dve skupini. V eni skupini so t. i. reverzibilni izpadi las, ko se lasje vrnejo, v drugi pa ireverzibilni izpadi las, ko lasje izpadejo za vedno.

 

Kar 90 % pleš oz. razredčenj lasišča pri ženskah je po tako imenovanem moškem tipu in gre v bistvu za moško plešavost. Pri tem imajo bistveno vlogo dednost in moški spolni hormoni.

 

ZDRAVLJENJE MOŠKEGA TIPA PLEŠAVOSTI

Uspehi pri zdravljenju moške plešavosti so omejeni. Danes velja, da je ta tip pleše mogoče uspešno zavirati (morda celo zaustaviti), če uporabimo posebne zdravilne učinkovine, ki so lahko tudi naravnega izvora.

 

Bistveno pri tem je, da zdravljenje začnemo, ko še imamo lase. Zdravljenje moramo izvajati vsakodnevno mesece in leta. Preparati so takšni, da jih jemljemo sistemsko, torej jih pojemo. Druga skupina preparatov pa se uporablja lokalno, torej jih dnevno nanašamo na prizadete dele lasišča.

 

Obstaja pa tudi možnost presaditve las iz delov lasišča, kjer lasje še rastejo. Veliko je zanimanja, da bi v laboratoriju ustvarili lase s celičnim in tkivnim inženirstvom. Kakšni bodo uspehi, bomo še videli.

 

Moje zdravje št. 51 / 20. november 2007
Foto: www.flickr.com