Priljubljeno drevo drevoredov in parkov so v Evropo prinesli konec 16. stoletja. V zdravilne namene so ga začeli uporabljati šele 300 let pozneje, ko je kostanj postal cenjena rastlina, s katero so zniževali vročino ter odpravljali drisko in zdravili kožne bolezni. Iz kostanjevih listov in cvetov so pripravljali čaj, še posebej pa so cenili dragocenosti, ki jih skriva skorja z debla. Danes kostanj, z izjemo pečenja in kuhanja plodov, v zdravilne namene uporabljamo večinoma v obliki gotovih pripravkov, ki jih kupimo v lekarni.

S kostanjevim izvlečkom nad izbočene, modrikaste vene

Semena divjega kostanja vsebujejo mešanico triterpenskih saponinov, ki so znani pod imenom escin. Escin je aktivna snov, ki dokazano krepi žilne stene in ki pomaga pri sončnih opeklinah, aknah, celulitu in pri razširjenih kapilarah. Escin krepi tonus venskih sten, zmanjšuje pa krhkost in prepustnost kapilar; s tem zmanjšuje otekanje nog, pospeši krvni obtok in izboljša presnovo. Dosežki so zmanjšane otekline in odpravljena občutka teže in utrujenosti nog, ki nastaneta zaradi zastajanja krvi v venah nog. Izboljšanje bolezenskih znakov pri krčnih žilah, ki jih stroka imenuje insuficienca ven, je potrjeno s številnimi kliničnimi raziskavami. Uporaba kostanjevega izvlečka – proti venoznim težavam uporabljamo gotove pripravke iz semen, ki jih dobimo v lekarni – je primerna dopolnitev kompresijskemu zdravljenju (uporabi kompresijskih nogavic ali elastičnega povoja). Zmanjšuje pa tudi otekline in pospeši odpravljanje podplutb zaradi udarcev ali po infuzijah in injekcijah. Prvi znaki izboljšanja se pokažejo šele po enem ali dveh tednih uporabe.

Tonik za nego nog lahko pripravite sami

V ljudskem zdravilstvu je namesto farmacevtske oblike kostanjevega izvlečka v uporabi domač tonik za neko nog pri krčnih žilah. Čeprav ni kliničnih podatkov, da bi učinkoval prek kože, bolniki poročajo o izboljšanju težav. In kako napravimo tonik? Približno 20 zrelih kostanjev olupimo, drobno zrežemo ali naribamo in prelijemo z litrom 70-odstotnega etanola. Po dveh tednih tekočino filtriramo; hranimo jo lahko dlje časa. Pred uporabo jo razredčimo z enakim deležem vode in jo uporabljamo v obliki oblog pri bolečih in oteklih nogah, vnetju krvnih žil ali kot dodatek k kopelim za noge. Priljubljen je tudi kot dodatek kopelim pri revmatičnih težavah. Pomembno je opozoriti, da tonika nikoli ne smemo uporabljati na poškodovani koži. Njegov učinek še povečamo z notranjo uporabo standardiziranih (lekarniških) kostanjevih pripravkov.

Primerno za nosečnice

Pri oralni uporabi pripravkov iz kostanja redko nastopijo slabost, želodčne težave in srbenje. V raziskavah, ki so preverjale varnost uporabe kostanjevega izvlečka med nosečnostjo, ko so težave z izbočenimi venami še pogostejše, niso ugotovili nobenih stranskih učinkov, tako da ga ženskam, ki bodo postale mamice, strokovnjaki celo priporočajo.

Liste, cvetove ali skorjo lahko tudi kuhamo

– Iz ene čajne žlice svežih ali suhih listov kostanja pripravimo poparek, ki naj stoji od 5 do 10 minut. Pri kašlju pijemo sladkanega z medom od dva- do trikrat dnevno.
– Iz dveh čajnih žlic suhih cvetov pripravimo poparek, ki ga ob prehladu pijemo trikrat dnevno po eno skodelico z medom.
– Iz pol čajne žlice posušene skorje pripravimo zavretek, ki ga kot druge zdravilne rastline s čreslovinami uporabljamo zunanje pri sončnih opeklinah, ozeblinah in pri ranah, ki se slabo celijo.

 

Moje zdravje št. 49 / 23. oktober 2007

foto: arhiv Moje zdravje